Remarca lansată de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la raportările inegale ale deceselor provocate de COVID a destabilizat întreaga societate, cu atât mai mult pe cei din lumea medicală. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, a scris, pe pagina sa de Facebook, că fostul ministru a făcut un mare cu aceste afirmații, medicul explicând totodată și procedura de constatare și raportare a unui deces.

”Eu nu am înțeles ce a vrut să spună domnul fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel”, a scrie dr. Laura Zarafin, pe pagina sa de Facebook.

Medicul precizează că cele mai multe decese survin în secțiile ATI, unde sunt internați pacienții în stare gravă și foarte gravă.

Care sunt pașii pe care îi urmează un medic în momentul unui deces

Dr. Zarafin explică faptul că medicii de pe linia de gardă din ATI sunt nevoiți să completeze diferite formulare de îndată ce decesul a avut loc, prin urmare ratarea unui astfel de eveniment sau neraportarea lui la timp nu avea cum să aibă loc.

”Când moare un om, medicul de gardă ATI completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante . Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat”, a exemplificat medicul, în postarea sa.

În plus, mai precizează dr. Zarafin, toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele.

Nu în ultimul rând, dr. Zarafin notează că pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează, de obicei, după 14 zile ), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furruna citokinică (hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului).

Fostul ministru al Sănătății a preiczat că există diferențe majore între cifrele raportate de cele două platforme care țin evidența cazurilor de coronavirus, cea coordonată de Ministerul de Interne și cea coordonată de Ministerul Sănătății și INSP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri