Valul cinci scade în intensitate și în România, iar autoritățile se pregătesc de introducerea unor măsuri de relaxare. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că renunțarea la portul măștii în exterior va fi o primă măsură de relaxare, de ”bun-simț”, așa cum a numit-o ministrul. ”Odată ce gradul de ocupare al paturilor din ATI va scădea sub 50% (circa 900 de paturi ocupate) vom putea renunța la masca de protecție, în exterior, mai puțin în spațiile aglomerate”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că, deși numărul de cazuri noi este în scădere, cel al internărilor și al pacienților aflați în Terapie Intensivă sunt ridicate. Prin urmare, nu pot fi introduse măsuri de relaxare în prezent.

„Vrem să venim cu calendar clar, care să țină cont de niște indicatori măsurabili. Măsurile de relaxare trebuie luate gradual, nu putem vorbi de relaxare până când numărul de pacienți din ATI nu va scădea”, a adăugat Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, ministrul a precizat că în trei săptămâni vom putea ajunge la un număr de cazuri noi de trei cifre, depășind practic valul cinci al pandemiei.

”În următoarele trei săptămâni vom scăpa de valul cinci al pandemiei. . În plus, este un val care se va solda cu mai puține victime”, a mai spus ministrul.

De asemenea, ministrul estimeazAm trecut cu bine de acest val, am avut o abordare corectă, menținând școlile deschise, dar și businessurile româneștiă ca sărbătorile pascale de anul acesta se vor desfășura fără restricții.

Cât despre posibilitatea unui nou val pandemic, Rafila a precizat că ”nu ne punem problema în acest moment, sunt peste zece cazuri cu noua variantă BA 2 în țară”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri