Simona Cocoș, director general Zentiva pentru România și Moldova, dar și președinte APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România), a explicat, în cadrul celei de-a cincea ediții a conferinței Future Healthcare, de ce anumite medicamente dispar de pe piață și nu le mai putem găsi în farmacii.

Cocoș a precizat faptul că producătorii de medicamente din România sunt ”împiedicați” de două norme pe care statul român le promovează:

  • taxa clawback,
  • aplicarea celui mai mic preț din Europa (din 2020, România se raportează la media celor mai mici trei prețuri din Europa).

Această ”combinație periculoasă”, așa cum o numește Cocoș, duce la scăderea investițiilor în industria genericelor, astfel medicamentele nemaiputând fi suportate de către companiile farmaceutice. Odată ce costurile devin prea mari, companiile sunt nevoite să renunțe la producerea substanței cu pricina.

De asemenea, Cocoș a insistat asupra faptului că taxa clawback nu este aplicată corect genericelor, deoarece acestea aduc economii la bugetul pe Sănătate.

”Mai mult de 60% din pacienții din România sunt tratați cu medicamente generice. Acestea au rolul de a crește accesibilitatea pacienților la tratamente moderne. În plus, avem studii care ne arată că în al patrulea an de folosire, prețul unui medicament generic scade cu până la 76%. Mai exact, dacă un medicament este compensat 50%, iar pacientul plătește acum 100 de lei pentru el, spre exemplu, peste patru ani, acesta va plăti doar 24 de lei”, a exemplificat președintele APMGR.

Aceasta a precizat că circa 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piața din țara noastră, deși, în ultimii șase ani, genericele au adus economii de peste 540 de milioane de euro.

”Avem discuții cu autoritățile (Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului) pentru scăderea treptată a taxei clawback, însă demersurile nu înaintează la Ministerul Finanțelor. Întâlnim o rigiditate în ceea ce privește bugetul deja stabilit”, a mai spus Cocoș.

În prezent, taxa clawback a fost diferențiată, iar producătorii de farma trebuie să achite astfel:

  • medicamentele generice locale- 15%
  • medicamentele generice de import- 20%
  • medicamente originale/inovatoare-25%

Cu toate acestea, taxa rămâne una ridicată, susține Cocoș, deoarece este aplicată prețului de la raft al medicamentului și nu prețului de producător.

Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri