Deși investițiile din sistemul medical din România sunt încurajatoare, iar în comparație cu situația din trecut stăm mai bine, pierdem în fiecare an circa 270.000 de persoane care ar fi avut o șansă mai mare la tratament dacă s-ar îmbunătății prevenția și screening-ul în rândul românilor, este de părere Bogdan Pană, profesor asociat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, Carol Davila din Capitală și specialist în management medical și sănătate publică.

„Dacă ne uităm la Europa, încă nu stăm foarte bine. Dacă ne uităm la cum eram noi acum 20 de ani, pot spune că stăm mult mai bine”, a declarat Bogdan Pană, în cadrul unei conferințe organizate de Siemens Healthineers România.

Potrivit lui Bogdan Pană, România trebuie să facă progrese în ceea ce înseamnă screening-ul, aducerea românilor la analize, prevenția fiind principala cale de a spori și performanța sistemului medical și de a reduce numărul acelor decese ce ar fi putut fi evitate.

Principala problemă a sistemului medical românesc în acest moment este performanța. Din păcate, în fiecare an pierdem oameni cam cât într-o pandemie. Anual se înregistrează circa 270.000 – 280.000 de decese. În pandemie, media deceselor nu era cu mult mai mare, de circa 350.000. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite. Din păcate, rata de screening este încă foarte scăzută la noi”, a explicat specialistul în sănătate publică și management medical.

Bogdan Pana(Bogdan Pană - sursa foto - Wall-Street.ro/Ovidiu Udrescu)

Acesta a mai spus că bugetele pentru sănătate au crescut în ultimii ani, dar asta doar pentru că a crescut PIB-ul țării, nu și cota alocată de Guvern pentru sistemul sanitar.

„Încă suntem mult sub media din Europa. Noi suntem la un 6,5% cotă alocată din PIB, dar în Europa media este de 11%. Dacă bugetele pentru sănătate au crescut în România, asta s-a întâmplat pentru că a crescut PIB-ul în sine”, a mai precizat profesorul universitar.

De cealaltă parte, Bogdan Pană afirmă că investițiile sunt încurajatoare, iar progresele ne oferă motive să rămânem optimiști, problema în momentul de față fiind viteza cu care se derulează aceste investiții.

„Pot spune că stăm tot mai bine, direcția în care ne îndreptăm este una bună, dar dacă lucrurile s-ar mișca și mai repede ar fi și mai bine”, a mai spus acesta.

Pentru 2024, potrivit Bugetului adoptat la finele anului trecut, Ministerul Sănătății are alocat un buget de circa 19,4 miliarde de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri