Romii care pleaca din Romania deranjeaza pentru ca trag de cetateni si le cer bani si mancare, a declarat, la Berlin, presedintele Traian Basescu, care a remarcat in acelasi timp ca bancherii care fura miliarde nu deranjeaza pe nimeni, scrie Mediafax.

Seful statului a precizat ca Romania nu-i blameaza pe jurnalistii care semnaleaza problemele provocate de romi, ci faptul ca nu se ofera o rezolvare.

"Ne deranjeaza numai enuntarea problemei, nu si rezolvarea problemei. Romania a avut o politica de integrare si are o politica de integrare a minoritatii roma destul de puternica. Ceea ce vedeti dumneavoastra in general in Europa este expresia partii de esec de integrare a populatiei roma la noi acasa. Este o categorie sociala, sunt romii nomazi care, prin valorile lor culturale, circula", a precizat Traian Basescu, la o conferinta cu jurnalistii acreditati la Bundestag.

Traian Basescu a mai spus ca autoritatile romane s-au implicat ori de cate ori li s-a permis acest lucru si au trimis politisti in Italia, in Franta, in Marea Britanie si s-au facut "primii pasi" si pentru Germania.

"Nu-i suficient doar sa-i identificam si sa incercam sa diminuam actiunile care deranjeaza populatia. Pentru ca aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjeaza si as spune ca deranjeaza mult mai mult decat un bancher care face sa dispara dintr-o banca 10 miliarde de euro. Pentru ca ei vin, trag de cetateni, cer bani, cer de mancare, fac orice. Oamenii din banci nu deranjeaza pe nimeni. Doar vin guvernele sa plateasca miliarde pentru ei, cum a fost in timpul crizei", a spus Basescu.

Citeste si:
Aviz favorabil privind bugetul pentru institutiile din aparare
CSAT a avizat favorabil...

Presedintele a precizat ca este nevoie de cooperare intre statele membre, intrucat nu poate fi restrictionata iesirea romanilor de pe teritoriul romanesc daca nu au o interdictie data de un judecator dintr-o alta tara europeana.

Traian Basescu a subliniat faptul ca "drama" minoritatii consta in perpetuarea lipsei de educatie, daca nu se face ceva la nivel european.

"Suntem gata sa trimitem dascali, profesori, educatori oriunde pe langa orasele unde acestea se stabilesc", cu conditia ca administratiile locale sa ofere "un mic spatiu in care copiii sa invete sa scrie si sa citeasca".

Seful statului a explicat ca cea mai mare parte a comunitatii roma e integrata. "Foarte multi dintre ei sunt profesori, ingineri, medici, politicieni. Din pacate, dupa ce se integreaza, nu-si mai recunosct originea si este foarte greu sa-i utilizam ca exemplu pentru cei neintegrati inca"', a spus presedintele.

Citeste si:
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea
Curtea de Apel: Traian...

De asemenea, el a subliniat ca "Romania a intrat cu tot cu romi in UE", fapt stiut de "cei care ne-au primit".

Referitor la campania formatiunii bavareze CSU, axata pe migratie, Traian Basescu a spus ca intelege "ingrijorarile unor guverne legate de eventuala afectare a resurselor destinate pentru protectie sociala", dar respinge "in mod categoric" aplicarea unor masuri strict pentru romani si bulgari.

"Mi se pare putin «unfair» sa utilizezii problema unor oameni de multe ori amarati ca fiind o tema de campanie", a punctat Basescu, adaugand ca va aborda problema in cadrul unor intrevederi cu politicieni bavarezi.

Citeste si:
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!
Traian Basescu: Afara PSD! Sa...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand