Salariile din sectorul privat au urcat cu 4,1% in acest an, mai putin fata de cresterea de 4,6% inregistrata anul trecut. Tendinta de crestere se va mentine, avand in vedere ca peste jumatate din companii prognozeaza majorari salariate de circa 4%, arata un studiu realizat de PwC.

Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), iar cele mai modeste majorari au fost raportate in sectorul bancar si retail (ambele 3,2%). "Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale", a afirmat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica din Romania intr-un comunicat transmis de PwC.

Studiul a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice, respectiv publicitate, bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail si centrele de servicii externalizate, precizeaza Mediafax. Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau intentioneaza sa creasca salariile in acest an, in timp ce 14% dintre companii fie nu vor majora salariile, fie nu au luat inca o decizie pana la momentul realizarii studiului, respectiv luna iulie.

Companiile vor da dovada de precautie si vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori.

"Avand in vedere ca redresarea economica la nivel european este inca fragila, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovada de precautie si vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiu au bugetat o crestere salariala medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an", a adaugat Mitroi.

Potrivit studiului, jumatate dintre companiile din Romania ofera bonusuri fixe extra salariale a caror valoare poate ajunge pana la 2.250 de lei pe an (peste 500 euro). Majoritatea companiilor participante la studiul realizat de PwC utilizeaza frecent si bonusurile de performanta, al carui nivel planificat ajunge la pana la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Potrivit studiului PwC, in ultimii ani se inregistreaza tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale. Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si de bonusurile fixe) reprezinta 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra salariale au coborat la 3%.

"Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare si reducere a costurilor luate de companii", a afirmt in comunicat Horatiu Cocheci, senior manager si lider al echipei de consultanta in resurse umane din PwC Romania. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri