Angajatorii sunt obligati sa distribuie ceai fierbinte si sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, iar in caz contrar risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei, informeaza Inspectia Muncii.

Inspectia Muncii (IM) atentioneaza angajatorii ca au obligatia legala sa distribuie ceai fierbinte angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodata, acestia trebuie sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si sa le asigure echipament individual de protectie , conform Mediafax.

"In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, vor dispune reducerea duratei de lucru in mod corespunzator sau intreruperea acestuia cu asigurarea continuitatii la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Ulterior, vor fi stabilite modalitatile de recuperare a timpului nelucrat. Aceste masuri minimale de protectie a sanatatii salariatilor trebuie luate daca temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutiv In caz de nerespectare a prevederilor legale prevazute de Ordonanta de Urgenta 99/2000 privind masurile care pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sanctiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activitatii companiei pana la remedierea deficientelor constatate", precizeaza inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorii de munca au facut, in perioada 11 – 15 ianuarie, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 250.693 euro, adica 1.103.050 de lei.

"Au fost depistate 100 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestia 39 erau din judetul Braila si 14 din Arges. In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 699.550 de lei din care 479.500 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut patru propuneri de cercetare penala. Au fost sanctionati 306 angajatori",transmite IM

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 403.500 de lei, iar angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 65 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 23 au fost in Bucuresti.

Sursa foto: simez78 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri