Alegerile locale s-au desfasurat fara inregistrarea unor situatii deosebite pana la ora 12.30, fiind facute 120 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni si, desi 20 la suta nu au fost confirmate, au fost aplicate amenzi in valoare de 11.000 de lei, noua avertismente scrise si se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea a 10 posibile infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Centrul National de Conducere Integrata a analizat, in cadrul unei sedinte operative, situatia din punct de vedere al mentinerii sigurantei publice la nivel national, in contextul alegerilor locale. Reprezentantii MAI au constatat ca nu au fost inregistrate situatii deosebite, potrivit News.ro.

„Au fost inregistrate 120 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, in urma verificarilor realizate pana in prezent 20 la suta nu au fost confirmate. Toate sesizarile primite sunt cercetate cu operativitate de catre structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate. Au fost constatate 20 de fapte contraventionale, fiind aplicate amenzi in valoare de 11.000 de lei si 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea a 10 posibile infractiuni”, a declarat purtatorul de cuvant al MAI.

Potrivit sursei citate, cele mai multe sesizari se refera la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot si prezenta altei persoane in cabina de vot in afara celei care voteaza. „Referitor la situatia din comuna Vernesti, din judetul Buzau, doresc sa precizez ca pe perioada suspendarii votarii nu au existat probleme pe linie de ordine publica”, a mai spus Monica Dajbog.

Incidente au mai avut loc si in alte judete. Astfel, in judetul Arges,a fost intocmit un dosar penal pentru violarea confidentialitatii votului pe numele presedintelui unei sectii de votare care a intrat in cabina de vot cu un alegator cu dizabilitati pentru a-l ajuta sa voteze. „Reamintim ca, in conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegatorul care nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el, care nu poate fi din randul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidatilor.”, a aratat purtatorul de cuvant al MAI.

De asemenea, in municipiul Medgidia, din judetul Constanta, presedintele unei sectii de votare a parasit sediul sectiei de votare cu stampila de control, motiv pentru care i s-a intocmit dosar penal pentru neglijenta in serviciu, iar la Bistrita-Nasaud s-a intocmit dosar penal pe numele unui presedinte al unei sectii de votare care a votat, desi nu avea domiciliul pe raza sectiei respective.

In Bucuresti politistii efectueaza cercetari specifice dupa ce un alegator a parasit sectia de votare cu stampila de vot, aceasta fiind ulterior inapoiata. „Totodata, in mai multe judete, printre care Arges, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Cluj, Constanta, au fost inregistrate cazuri de persoane care si-au fotografiat buletinele de vot in timpul exercitarii dreptului de vot. In aceste cazuri, politistii au aplicat sanctiuni contraventionale cuprinse intre 600 si 1.000 de lei”, a mai spus reprezentantul MAI.

De asemenea, in localitatea Unirea, din judetul Dolj, o persoana a fost sanctionata cu1.400 de lei pentru ca i-a indicat unui cetatean cu cine sa voteze, iar in Ramnicu Valcea ofiterii de politie l-au amendat pe proprietarul unei locuinte care avea afisate pe balcon afise care indemnau populatia sa voteze un anumit candidat. In judetul Vaslui, in localitatea Murgeni, un politist de frontiera a observat ca un barbat lipea afise electorale pe un gard din apropierea sectiei de votare. Barbatul a fost amendat cu 1.600 lei.

Potrivit MAI, in toate situatiile sesizate se fac cercetari pentru a stabili cu certitudine existenta aspectelor semnalate, iar acolo unde acestea se confirma vor fi aplicate cu fermitate masurile legale. Angajatii Ministerului Afacerilor Interne vor insoti si echipele membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare care se deplaseaza cu urna speciala la alegatorii care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, in conditiile legii.

Conform legislatiei electorale, urna speciala este transportata de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, angajatii MAI asigurand doar masurile de protectie a acestora. Tot prin intermediul urnei speciale si respectand aceeasi procedura voteaza si persoanele asupra carora s-a luat masura arestului la domiciliu, cele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale si care au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala, iar in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla penitenciarul sau locul de detinere.

„Inspectoratul General al Politiei Romane asigura masurile necesare pentru a permite persoanelor aflate in centrele de retinere si arest preventiv ale unitatilor de politie sa-si exercite dreptul de vot. Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale au votat pana la aceasta ora 111. Mentionez ca 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt sa-si exercite dreptul de vot”, a mai spus Monica Dajbog.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri