Un nou protest pe tema OUG privind gratierea si a modificarii legilor penale este anuntat, duminica, in Capitala, printr-un eveniment initiat pe Facebook, precum si in alte cinci judete, cu o zi inainte de Ministerul Justitiei sa organizeze o dezbatere publica pe tema acestor proiecte. Manifestantii spun ca vor sa "viziteze" Guvernul, Ministerul Justitiei, CNA si sediul Avocatului Poporului.

"Ne strangem la Universitate duminica incepand cu ora 17:00. Am observat ca unele televiziuni manipuleaza fara rusine, iar CNA-ul nu isi face treaba. Este momentul sa ii vizitam. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizitam avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucreaza pentru noi. Il vrem plecat. La final, mergem la guvern", se arata intr-un eveniment organizat pe Facebook, potrivit News.ro.

Pana la aceasta ora, peste 9.000 de persoane si-au anuntat intentia de a protesta, atat in Capitala, cat si in cinci alte judete: Brasov, Bacau, Sibiu, Cluj si Teleorman. Protestul va avea loc cu o zi inainte ca Ministerul Justitiei sa organizeze o dezbatere publica pe tema proiectelor privind gratierea si modificarea legilor penale. Inscrierea participantilor s-a facut pana vineri, in limita capacitatii de 50 de locuri a salii unde va avea loc dezbaterea, iar presa nu va avea acces la dezbateri.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in plen, in absenta ministrului Justitiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe aceasta tema, presedintele Klaus Iohannis a declansat procedura pentru organizarea unui referendum. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. "Marti, 24 ianuarie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a declansat, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", informeaza Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Serban Nicolae, schimbat de la sefia Comisiei juridice din Senat
Serban Nicolae si-a pierdut...

Proteste au avut loc si duminica trecuta, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara. La protestul din Bucuresti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers in mars din Piata Universitatii in Piata Victoriei si apoi la sediul PSD din Kiseleff. In Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la sapte la trei ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Citeste si:
Serban Nicolae ar putea fi schimbat de la sefia Comisiei juridice
Liderii PSD vor sa il schimbe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dovada ca Viorica Dancila a sustinut OUG 13 la Bruxelles