Audieri maraton noaptea trecuta la sediul DIICOT din Capitala in dosarul in care profesorul Mihai Lucan este acuzat ca a delapidat un milion de lei din Institutul de Urologie din Cluj. Doua persoane au fost retinute pana la aceasta ora. Astazi, celebrul medic care l-a operat pe Emil Boc, Ion Iliescu si Alexandru Arsinel, va fi adus la Bucuresti. Politistii si procurorii au facut perchezitii mai bine de 12 ore in locuinta acestuia, potrivit Adevarul.

Ieri DIICOT a publicat un comunicat de presa prin care informat ca au efectuat cinci perchezitii domiciliare pe raza municipiului Cluj, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2005 si pana la finalul anului 2016, un numar de trei suspecti, angajati ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infractional organizat, care a avut ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul persoanei vatamate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul careia suspectii si-au promovat interesele.

Membrii grupului infractional au prejudiciat patrimoniul persoanei vatamate cu suma de 5.169.406,91 lei, reprezentand contravaloarea serviciilor medicale constand in determinarile anatomo-patologice, a spitalizarii unui mare numar de pacienti si a materialelor/bunurilor cu destinatie in domeniul sanitar utilizate in cadrul institutiei publice.

Prima dintre modalitatile efective prin care s-a realizat delapidarea persoanei vatamate a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatura specifica, activitatea efectiva de specialitate prestata de catre personalul medical, utilitati, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul institutului si care au fost utilizate pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand societatii comerciale.

A doua modalitate a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea pre si post operatorie in cadrul institutului a pacientilor asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupunea asigurarea cazarii efective a pacientului in conditiile asigurarii asistentei medicalei calificate.

A treia modalitate a constat in utilizarea in cadrul clinicii medicale private a aparaturii aflata in posesia institutului, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu incepere din cursul anului 2007, moment in care reprezentantii institutului si ai clinicii medicale private au dispus transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul institutului in cel al clinicii private, fara a se intocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract in acest sens, astfel ca in perioada 2007 – 2013 atat aparatura respectiva, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

Astfel, in perioada 2007-2009 un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor necesare utilizarii acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat, iar pacientilor le-a fost perceputa sume consistente de bani cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul constand aproximativ 3.800 euro per pacient.

Prin modalitatea expusa anterior persoanei vatamate i-a fost cauzat un prejudiciu in cuantum de 2.763.429,54 lei", se arata in comunicatul DIICOT.

Sursa foto: Agerpres / Marius Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri