Romania ocupa locul 59 in Indexul perceptiilor asupra coruptiei (Corruption Perceptions Index), clasamentul in care tarile sunt evaluate dupa cat de corupte sunt vazute sectoarele publice, realizat de organizatia Transparency International, in 2017, la doar un punct peste Cuba si sase peste Burkina Faso.

Romania ocupa locul 59 in clasamentul Corruption Perceptions Index, cu 48 de puncte din 180, la egalitate cu Iordania si Grecia, cu doar un punct mai mult decat Cuba, cu trei peste Senegal, sase peste Burkina Faso si sapte peste China si Trinidad si Tobago.

In 2017, Noua Zeelanda si Danemarca ocupau primele pozitii in Indexul perceptiilor asupra coruptiei, cu punctaje de 89, respectiv 88. Urmeaza Finlanda, Norvegia, Elvetia, Singapore, Suedia si Canada.

Siria si Somalia se situeaza la polul opus, cu un scor de 14, respectiv 9 puncte. Cele mai putin performante regiuni sunt Africa Subsahariana, Europa de Est si Asia Centrala.

Din 2012, cateva tari si-au imbunatatit semnificativ scorul, inclusiv Senegal, in timp ce altele au decazut: Siria, Yemen, Australia.

Rezultatele analizei indica faptul ca tarile care acorda cea mai putina protectie presei si ONG-urilor au tendinta de a avea cele mai mari rate ale coruptiei. Transparency International avertizeaza ca cel putin un jurnalist este omorat intr-o tara care este profund corupta. Potrivit raportului, care include date din Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor, in ultimii sase ani, peste 9 din 10 jurnalisti au fost ucisi in tari care au un scor de sub 45. Incepand din 2012, 368 de jurnalisti au murit in timp ce lucrau la un material de presa, iar 96% din acele morti au fost in tari cu un sector public corupt. Mai mult, unul din cinci jurnalisti omorati in lume investigau articole legate de coruptie.

„Niciunui activist sau reporter nu ar trebui sa ii fie teama pentru viata lui cand are un discurs impotriva coruptiei. Avand in vedere reprimarile asupra societatii civile si a presei din lumea intreaga, trebuie sa facem mai multe pentru a-i proteja pe cei care vorbesc”, a declarat Patricia Moreira, director al Transparency International.

Raportul Transparency International avertizeaza ca sistemele autoritare s-au raspandit in Estul Europei si in Europa de Sud-est, amenintand libertatile civile si eforturile anticoruptie. In aceste regiuni, ONG-urile si media independenta au experimentat provocari incercand sa monitorizeze si sa critice institutiile sau oamenii care iau decizii. De exemplu, in Polonia, institutiile guvernamentale au preluat administrarea si distributia fondurilor vitale pentru ONG-urile. Similar, in Romania, exista un proiect de lege care afecteaza veniturile obtinute de ONG-uri, se arata in raportul organizatiei.

Un proiect de lege al deputatului Liviu Plesoianu ameninta baza de functionare a ONG-urilor, iar modificarile aduse Codului Fiscal prevad ca 80% dintre companiile care ar fi putut sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit, una dintre principalele metode de obtinere a veniturilor pentru ONG-uri, sa nu o mai poata faca.

Indexul Perceptiei Coruptiei a fost lansat pentru prima data in 1995 de Transparency International. In fiecare an, tarile sunt evaluate dupa cat de corupte sunt vazute sectoarele publice. Transparency International a analizat niveluri de coruptie din lume si modul in care acestea relationeaza cu libertatile civile, in special cu abilitatea cetatenilor de a vorbi in apararea intereselor proprii si a binelui public.

Transparency International este o organizatie prezenta in peste 100 de tari, care lupta impotriva coruptiei.

Sursa foto: blvdone / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri