Jumatate dintre femeile din mediul rural nu reusesc sa termine gimnaziul, in Romania, iar acest lucru le impiedica sa obtina beneficii in viitor. Avertismentul vine de la Tatiana Proscuryakova, director de tara pentru Romania si Ungaria la Banca Mondiala, care a participat la un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ea a prezentat si o serie de statistici “socante” din domeniul sanatatii.

“Femeile din zona rurala si cele de etnie roma infrunta provocari aditionale (fata de celelalte romance -n.r.). Saracia in randul femeilor rome este de 3,5 ori mai mare fata de rata saraciei la celelalte femei. (...) In acelasi timp, jumatate din femeile din mediul rural nu reusesc sa termine gimnaziul”, a spus Proscuryakova, citata de Agerpres.

Totodata, ea a precizat ca mortalitatea din cauza cancerului cervical in randul femeilor este de patru ori mai mare in Romania fata de UE.

“Sectorul medical din Romania are multe provocari. Femeile infrunta provocari mai mari decat barbatii. In termeni de mortalitate, in ceea ce priveste cancerul cervical, rata este de 4 ori mai mare decat media UE. Este o statistica socanta. Mortalitatea maternala in randul femeilor de etnie roma este de 15 ori mai mare decat media UE”, a precizat oficialul Bancii Mondiale.

Totusi, Romania este un exemplu in ceea ce priveste egalitatea de gen.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

“In termeni de egalitate de gen, Romania este un exemplu, dar si un loc unde provocarile raman foarte puternice. Pentru a concura in noua economie, tarile trebuie sa angajeze mai multe persoane in zone precum stiinta, tehnologie, inginerie. Femeile din Romania conduc in topul UE. Pe de alta parte, daca ne uitam la rolul femeii in societatea romaneasca, imaginea este mai putin roz. Daca ne uitam la decalajul ocuparii fortei de munca, este unul dintre cele mai mari din UE”, a explicat Proscuryakova.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Invatamantul gimnazial este obligatoriu in Romania? Nu pare!
Setari Cookie-uri