SRI a transmis mai multe note Ministerului de Interne si Jandarmeriei si inainte, si dupa evenimentele din 10 august, inclusiv informatii ca exista pericolul ca protestul pasnic “sa escaladeze”, a declarat Eduard Hellvig in fata Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat Comisia parlamentara de control al activitatii SRI ca Serviciul Roman de Informatii a transmis mai multe note Ministerului de Interne si Jandarmeriei si inainte, si dupa evenimentele din 10 august, inclusiv informatii ca exista pericolul ca protestul pasnic “sa escaladeze”, a declarat presedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Claudiu Manda, la finalul audierii lui Eduard Hellvig, transmite News.ro. Pe data de 19 august, ministrul de interne Carmen Dan declara ca informatiile primite de la servicile de informatii vizau aspecte generale si ca nu au indicat ”o situatie generatoare a unei crize de ordine publica”, scrie G4Media.

“A spus (directorul SRI – n.r.) ca au existat note trimise Ministerului de Interne, Jandarmeriei, a identificat beneficiarii acestor note trimise si inainte si dupa evenimentele din 10 august. (…) SRI spune ca nu are ce sa si reproseze, insa concluzia a fost ca, in perioada imediat urmatoare, toate informarile transmise structurilor beneficiare, inclusiv consilierului presedintelui, sa ne parvina si noua, ca sa stim ce au cuprins. Sigur ca au fost inclusiv informatii ca exista pericolul ca protestul pasnic va escalada si va deveni vioelnt, ramane sa vadem ce contin aceste note”, a declarat Claudiu Manda.

El a mai spus ca a discutat cu directorul SRI si despre informatiile aparute in spatiul public potrivit carora protestele de strada din Romania ar fi fost finantate si s-ar pus la cale “inlaturarea Guvernului prin metode nedemocratice”, iar acest lucru, daca este adevarat, poate fi o amenintare la adresa securitatii nationale.

“Am vorbit ca, in conditiile in care vorbim de o finantare straina asupra unei organizatii care doreste daramarea Guvernului si inlaturarea prin metode nedemocrate, sigur ca poate sa fie o amenintare la adresa securitatii nationale. Urmeaza sa ne parvina la nivelul comisiei o informare concreta despre tot ceea ce presupune lucrurile care au aparut in spatiul public legate de miscarea #rezist”, a adaugat presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI .

Pe data de 19 august, ministrul de interne, Carmen Dan, declara ca informatiile primite de la serviciile de informatii vizau aspecte generale si ca nu au indicat ”o situatie generatoare a unei crize de ordine publica”

”MAI a solicitat oficial serviciilor de informatii date privind posibilele riscuri. Fluxul informational a vizat aspecte generale, fara a avea caracter de noutate pentru economia misiunii, si nu de natura a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau actiuni cu caracter special. Dupa protest am solicitat acelorasi servicii date noi privind persoanele care au generat acte de violenta.
In legatura cu activarea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, sau conducerea actiunii de la nivelul aparatului central al MAI, precizez ca informatiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situatie generatoare a unei crize de ordine publica care prin complexitate, amploare si intensitate sa ameninte stabilitatea politica, economica ori sociala, ordinea si valorile constitutionale, asa cum defineste HG 1152 din 2014. In aceste conditii, nu s-a impus activarea acestui centru”, declara ministrul de interne Carmen Dan pe data de 19 august.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri