Romanii ar putea plati mai mult pentru incalzirea locuintei in sistem centralizat, asta dupa ce "fabricile de agent termic", CET-urile, detinute de stat sau de primarii, au avut in acest an cheltuieli mai mari decat in 2017. Ca urmare, ca sa se asigure ca acestea pot functiona in continuare, statul vrea sa le dea subventii mai mari, platite din banii oamenilor, scrie Ziare.com.

Ce sunt CET-urile si cu cat sunt subventionate acestea?

CET-urile sunt, de regula, societati ale statului sau ale primariilor care produc energie electrica, agent termic si in unele cazuri, gaze, intr-un regim pe care specialistii il numesc "de cogenerare de inalta performanta". Ulterior, aceste societati livreaza agentul termic pe care l-au produs catre RADET, care la randul sau il distribuie catre locuintele populatiei (si catre toate celelalte spatii incalzite in sistem centralizat, intr-un oras).

La inceputul acestui an, in doar 61 dintre cele peste 320 de orase din Romania mai existau sisteme centralizate de termoficare. Iar in multe dintre aceste locuri, CET-urile sunt vechi, slab tehnologizate si produc agentul termic la costuri impovaratoare.

Ca sa nu lase, totusi, aceste CET-uri sa dispara, statul a decis printr-o hotarare de guvern sa le acorde subventii, inca din anul 2011.

Subventiile - numite oficial bonusuri - sunt, de fapt, sume de bani pe care CET-urile le incaseaza, pe langa pretul de vanzare a fiecarui MWh livrat.

Cuantumul acestei subventii platite per MWh depinde de mai multi factori. Cu titlu general, insa, in trimestrul II al acestui an, sumele cu care s-a subventionat livrarea unui MWh au variat intre 119,9 lei - 127,3 lei.

Banii pentru plata acestor subventii vin de la consumatori. Cu alte cuvinte, 2,2% din valoarea fiecarei facturi pentru agentul termic se duce pe plata acestor subventii pentru "cogenerarea de inalta eficienta".

CET-urile nu pot sa dispara

Problema este ca - desi sunt sprijinite financiar de stat de atatia ani - multe dintre CET-uri au ajuns, totusi, in insolventa.

Iar daca aceste "fabrici de agent termic" ar sfarsi in faliment si ar disparea, peste o cincime dintre orasele Romaniei ar ramane fara caldura si fara apa calda, pe termen nelimitat! In consecinta, statul incearca sa le tina in viata cu subventii. Cel putin pana in 2023, cand UE va interzice aceste plati suplimentare, pe care le considera ajutoare de stat ce pot fi acordate doar pe termen limitat.

Pana acum, potrivit legii, cuantumul subventiilor pentru CET-uri era recalculat anual. In 2018, insa, cheltuielile multor CET-uri au crescut brusc, din cauza ca s-a scumpit gazul, iar preturile certificatelor pentru emisii de CO2 (un fel de taxe de poluare la nivel european) s-au triplat.

In aceasta situatie, ANRE apreciaza ca recalcularea anuala a cuantumului subventiilor este insuficienta pentru sustinerea functionarii CET-urilor. In schimb, sustin specialistii institutiei, statul ar trebui sa stabileasca semestrial de cat ajutor au nevoie CET-urile.

Guvernul pregateste un nou proiect de lege, facturile vor creste

Guvernul a tinut cont de concluziile ANRE si se pregateste acum sa modifice HG 1215/2009, in vederea reexaminarii semestriale a cuantumului bonusurilor pe care le incaseaza CET-urile.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de modificare a HG, aflat in dezbatere publica si postat pe site-ul Ministerului Energiei, sustinerea financiara a CET-urilor ii va costa pe romani. Mai exact, in documentul citat se arata ca:

"La nivelul ANRE au fost efectuate unele calcule estimative din care au rezultat urmatoarele:

Exista premisele cresterii contributiei pentru cogenerare cu aproximativ 35%, estimarea s-a realizat luand in calcul cresterea preturilor gazelor naturale. De asemenea, exista premisele cresterii pretului de producere a energiei termice livrate din centralele care au accesat schema de sprijin de tip bonus cu aproximativ 10%".

Daca va fi adoptat asa cum este, in perioada urmatoare, facturile de incalzire ale populatiei ar putea creste incepand chiar cu luna noiembrie a acestui an. Ramane sa vedem si cu cat se va scumpi incalzirea locuintelor, in functie de deciziile luate de Ministerul Energiei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri