Silvicultorii care patruleaza prin padure sunt singuri si lipsiti de aparare, astfel ca ei ar trebui sa plece in echipa sau sa isi informeze colegii despre locurile unde se deplaseaza, a declarat marti directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Mihailescu, la mitingul organizat in fata Parlamentului de Federatia Sindicatelor din Silvicultura Silva.

Peste o suta de padurari din majoritatea judetelor tarii au participat, marti, la o demonstratie in fata Palatului Parlamentului, pentru a atrage atentia autoritatilor cu privire la violentele inregistrate in ultimele saptamani impotriva padurarilor.

Potrivit conducerii Federatiei Silva, manifestatia a fost organizata dupa ce un padurar din Pascani a fost omorat, recent, de catre hotii de lemne, iar alti doi silvicultori, din Borca (judetul Neamt), respectiv Turda (judetul Cluj), au fost batuti si amenintati cu cutitul de alti infractori surprinsi la furat de lemne.

Referindu-se la silvicultorul omorat la Pascani de hotii de lemne, directorul Romsilva a apreciat drept "incalificabil" faptul ca padurarul nu ceruse ajutorul colegilor anterior actiunii din ziua respectiva.

"Iertati-ma, dar si incidentul de la Iasi este expresia unei prime emotii: omul acela, singur in padure, i-a surprins, oamenii aceia, la emotia aceea, n-au stiut si au reactionat foarte prost si au ales cea mai proasta varianta, si este incalificabil ca tu, ca padurar, simtind pericolul, sa nu suni un coleg - 'vino cu mine, dimineata la ora 4, pentru ca s-ar putea sa am un necaz acolo singur'. Si stiti si voi ca riscurile in padure sunt multe. Astfel de chestiuni va recomand: plecati uneori in echipa, sunati-va colegul - 'vezi ca plec acolo', pentru ca da, sunteti singuri in padure si neaparati, si nu va va apara nimeni decat Dumnezeu", a apreciat Gheorghe Mihailescu.

Pe de alta parte, directorul Romsilva i-a informat pe silvicultori ca a demarat discutiile cu Politia Romana pentru clarificarea contextului in care padurarii vor putea folosi din nou arme cu glont.

"Eu va sustin, sunt alaturi de voi, astazi am cerut audienta la Politia Romana, pentru a clarifica chestiunea cu armele, voi cauta si voi vedea ce mecanism sa punem in functiune, pentru ca da, noi am avut arme de vanatoare, noi am avut arme cu teava scurta, am avut multe arme, si legile s-au schimbat, si pe noi le-am lasat asa. Referitor la uniforme, este gata decizia pentru uniforme. A fost un proces greoi, dar l-am dus la capat, am adjudecat impreuna cu voi modelul de uniforma, va recomand si va rog sa o purtam cu decenta, cu respect, cu mandrie", a afirmat Mihailescu.

Potrivit conducerii Federatiei Sindicatelor din Silvicultura Silva, padurarii nu mai au permisiunea de a purta arme cu glont, ci doar arme cu gloante de cauciuc sau arme cu gaz, care nu ii sperie pe hotii de lemne.

Directorul Romsilva a sustinut ca prioritatea sa este siguranta silvicultorilor, pe care o plaseaza inaintea protectiei mediului sau a profitabilitatii economice a padurii.

"Ce s-a intamplat la Iasi si se intampla prin tara este prelungirea unei emotii: in societatea romaneasca s-a produs o fractura intre unii oameni care au inteles unele lucruri si unii oameni care nu au inteles. Dar este vremea sa ne impacam cu noi si cu cei de langa noi, pentru ca padurea este un spatiu public si trebuie sa apartina tuturor, deci atat efectele sale favorabile cat si nefavorabile nu se opresc la hotar, la marginea padurii, ele continua asupra societatii, asupra oamenilor, asupra bunurilor. Trebuie sa fiti constienti de aceste obligatii si de functii ale padurii. Voi sunteti niste profesionisti. (...) In conceptia mea, pe primul loc este omul, pe locul doi este protectia mediului si abia pe locul 3 vine principiul economic al valorificarii unei resurse. Avem o resursa valoroasa, avem paduri frumoase, valoroase, avem cele mai multe paduri virgine si cvasi-virgine, avem cele mai multe paduri naturale, avem cea mai frumoasa flora si fauna din Europa. Toate acestea sunt efortul vostru si al inaintasilor vostri, ca sunt de 200 de ani. Nu le-am facut noi, nu s-au facut peste noapte. Haideti si noi sa le respectam, ca daca le vom respecta si noi, le va respecta si publicul larg, va intelege acest mecanism", a declarat directorul Romsilva in fata padurarilor prezenti la demonstratie.

Gheorghe Mihailescu a apreciat ca exista o anumita emotie in societate fata de modul in care se administreaza padurile si a cerut o mai buna comunicare din partea silvicultorilor.

"Referitor la ceea ce noi astazi traim, trebuie sa fim constienti de cateva provocari: da, platim un pret al unei emotii create vizavi de modul in care se gospodaresc padurile. Noi avem credinta ca ne-am facut treaba bine, dar trebuie sa si comunicam, trebuie sa aratam si oamenilor ca ceea ce am facut este corect si bine, pentru ca lumea s-a schimbat, societatea s-a schimbat. Padurea ati vazut ca este perceputa ca un spatiu public, ca atare si ce faceti voi si noi acolo trebuie sa inteleaga publicul ca e bine. Pentru acest lucru avem nevoie ca organizatie sa comunicam, sa fim deschisi, astfel incat oriunde vine (in paduri, n.red.) un om sa inteleaga de ce face acest lucru si de ce e bine asa. Si trebuie sa fim constienti ca si noi ca organizatie avem anumite dificultati, noi trebuie sa ne corectam aceste dificultati pentru ca orice organizatie are propriile uscaturi, si noi, care stim cel mai bine cum se creste o padure, trebuie sa ne facem si noi o igiena a noastra, pentru ca nu putem sa spunem ca nu avem. Este adevarat ca este intr-un procent mic, mult prea mic, dar din pacate de foarte multe ori aceasta este scoasa in evidenta, iar munca a 99% dintre colegi este pusa la index de greselile sau, ma rog, de drumul ales de alti colegi. Noi trebuie sa intervenim, noi trebuie sa ne alegem un drum corect si impreuna cu societatea sa ne impacam si sa mergem mai departe", a precizat directorul Romsilva.

Acesta le-a transmis padurarilor ca intentioneaza sa discute cu liderii lor de sindicat cateva propuneri de modificare a statutului personalului silvic.

"Domnul presedinte Stanescu (Alexandru Stanescu, presedintele Comisiei de Agricultura-Silvicultura din Camera Deputatilor, prezent si el la miting, n.r.) m-a contactat zilele trecute si am spus ca am cateva modificari, in sensul bun, la statutul personalului silvic. Dar mai intai vreau sa le discut cu domnia sa si cu liderii de sindicat si cu toata lumea, pentru a face un lucru corect, pentru ca acest statut al personalului silvic a fost construit intr-o perioada de timp - 2002, pe un fost cod silvic, si actualul cod silvic trebuie ajustat cu el, pentru ca sunt legi care se coroboreaza intre ele. Da, am aceste modificari, dar le voi discuta cu sindicatul si cu presedintele Comisiei, si dupa aceea le voi propune in Parlament, ele sunt pregatite, astfel ca saptamana viitoare sa poate intra in procedura de avizare la Comisie si pe tehnica legislativa pe care Parlamentul Romaniei o aplica", a incheiat directorul Regiei Nationale a Padurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri