Procurori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut trei persoane, alti noua suspecti fiind pusi sub control judiciar, in urma unor perchezitii efectuate la locuintele membrilor unei grupari specializate in obtinerea de credite bancare cu documente false, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de DIICOT, perchezitiile au avut loc pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Calarasi, Ialomita, Teleorman si Prahova, intr-un dosar vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii si uz de fals.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2018 - august 2019, membrii grupului au facilitat obtinerea, in mod fraudulos, de credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, dar si leasinguri auto de catre persoane fizice care nu aveau loc de munca si care nu realizau venituri.

"Astfel, respectivele persoane fizice, au solicitat acordarea de imprumuturi, pretinzand, in mod mincinos, ca sunt angajate si obtin venituri salariale necesare pentru a achita ratele aferente imprumuturilor contractate. In fapt, aceste persoane, fie nu erau angajate deloc, fie aveau contracte individuale de munca active, insa veniturile salariale lunare realizate nu le permiteau obtinerea facilitatilor de creditare solicitate. Prezentand o situatie nereala privind veniturile realizate, solicitantii creditelor deveneau clienti eligibili pentru obtinerea imprumuturilor.Majoritatea persoanelor care au depus cereri de creditare (titularii contractelor de credit) aveau acelasi profil social, persoane cu studii medii si cu situatie materiala precara, unele dintre acestea fiind cunoscute cu antecedente penale", se precizeaza in comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit ca membrii grupului infractional au facilitat obtinerea frauduloasa a produselor de creditare, in schimbul primirii unui "comision" variabil in functie de valoarea creditului obtinut de client activitatea acestora materializandu-se prin angajarea fictiva si retroactiva a acestor persoane in cadrul mai multor societati comerciale controlate de grupul infractional.

"Incepand cu luna ianuarie 2018, membrii grupului au preluat, prin persoane interpuse, aflate in anturajul infractional al acestora, o serie de societati comerciale, care derulau o activitate comerciala aparent legala. Ulterior preluarii, aceste societati nu au mai derulat nicio activitate comerciala, fiind destinate exclusiv angajarii fictive a persoanelor care au solicitat produsele de creditare. Angajarea fictiva s-a realizat prin depunerea on-line a unor declaratii fiscale (D 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate), in cuprinsul carora s-a specificat, in mod necorespunzator adevarului, faptul ca persoanele fizice care au solicitat acordarea produselor de creditare sunt angajate de mai mult timp in cadrul acestor societati (perioade cuprinse intre 6 luni si un an), obtinand venituri lunare considerabile", se mai arata in comunicatul de presa.

Potrivit anchetatorilor, prin depunerea acestor declaratii fiscale s-a urmarit crearea unui istoric scriptic in campul muncii pentru solicitantii imprumuturilor, astfel incat acestia sa indeplineasca conditiile de eligibilitate impuse de institutiile de creditare din punct de vedere al veniturilor realizate. Astfel, desi solicitantii creditelor nu au fost niciodata angajati la societatile comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat, in urma depunerii declaratiilor, acestia au dobandit in mod fictiv si retroactiv aceasta calitate.

De regula, declaratiile 112 au fost depuse cu cateva zile inainte de solicitarea produselor de creditare. In acest fel, reprezentantii bancilor si ai institutiilor financiare nebancare (IFN) au fost indusi in eroare, acestia constatand, in momentul interogarii bazei de date ANAF, faptul ca solicitantii creditelor figurau angajati la societatile indicate in cererile de creditare.

Totodata, membrii grupului infractional se ocupau de consilierea persoanelor dispuse sa solicite acordarea de imprumuturi cu privire la unitatile bancare sau IFN-urile la care trebuie sa inregistreze cererile de creditare.

Avand in vedere ca au "activat" mult timp pe linia fraudarii institutiilor de credit, membrii grupului infractional aveau cunostintele necesare privind conditiile de eligibilitate pentru acordarea imprumuturilor impuse de bancile si IFN-urile ce functioneaza pe piata romaneasca. In aceste conditii, acestia i-au indrumat pe clienti sa inregistreze cererile la unitatile de creditare care au prevazut conditii mai putin restrictive de acordare a facilitatilor de credit.

De asemenea, membrii gruparii intocmeau in fals de contracte individuale de munca, adeverinte de venit, rapoarte per salariat si remiterea acestor inscrisuri solicitantilor produselor de creditare. De regula, veniturile lunare realizate de persoanele care au solicitat acordarea imprumuturilor erau verificate de functionarii institutiilor de creditare prin interogarea bazei de date puse la dispozitie de ANAF.

Au existat insa unitati bancare si institutii financiare nebancare care le-au cerut clientilor sa prezinte documente de venit, situatie in care membrii grupului infractional au falsificat aceste inscrisuri, punandu-le ulterior la dispozitia solicitantilor de credite pentru a face dovada calitatii de salariat si a veniturilor realizate.

In acelasi timp, membrii grupului se deplasau la sediile unitatilor bancare sau IFN-urilor impreuna cu solicitantii imprumuturilor pentru a inregistra cererile de creditare si faceau confirmarea telefonica a calitatii de angajat si veniturilor realizate de persoanele care au solicitat produse de creditare.

"Unii dintre membrii grupului infractional au avut rolul de a insoti clientii la sediile institutiilor de creditare pentru a inlesni procesul de inregistrare a cererilor si pentru a se asigura ca solicitantii creditelor le vor remite partea convenita din sumele de bani obtinute. (...) In situatia in care conditiile interne ale bancilor/IFN-urilor au impus verificarea telefonica a datelor inscrise in cererile de acordare a finantarilor, ofiterii de credite au apelat numerele de telefon indicate in aceste cereri ca apartinand pretinsilor angajatori. In fapt, numerele de telefon mentionate in cererile de creditare ori in documentele de venit depuse de solicitanti apartineau membrilor grupului infractional, astfel incat, odata apelati, acestia au confirmat calitatea de angajat a fiecarui client in parte si veniturile realizate de acesta", mentioneaza DIICOT.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat institutiilor de creditare de catre persoanele angajate fictiv in cadrul societatilor comerciale controlate de grupul infractional organizat se ridica la suma de 3,74 milioane de lei.

Procurorii DIICOT au dispus miercuri, dupa audieri, retinerea a trei dintre persoanele implicate si instituirea masurii controlului judiciar fata de alte noua persoane. De asemenea, au solicitat judecatorului de drepturi si libertati luarea masurii preventive in lipsa fata de doua dintre persoane.

Perchezitiile de miercuri au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti - Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor, cu sprijinul BCCO Ploiesti, BCCO Pitesti, BCCO Constanta, BCCO Targu Mures, SCCO Dambovita, SCCO Neamt si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei"Vlad Tepes".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri