Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a declarat astazi ca aproximativ 70% dintre cazurile de infectii cu coronavirus sunt forme usoare si medii si a spus ca riscul ca un astfel de caz sa ajunga pe teritoriul Romaniei este "substantial redus".

"Majoritatea, undeva spre 70 la suta dintre ele sunt forme usoare si medii de imbolnavire si nu prea ajung sa fie depistate clinic. Restul sunt forme care imbraca anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atentie modul in care acest virus declanseaza imbolnavirea si am constatat ca in primele 2-3 zile pacientul dezvolta pneumonie, dar in afebrilitate (fara febra), ceea ce schimba cu totul datele problemei si respectiv a modalitatii de monitorizare a intrarii in tara a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz sa ajunga pe teritoriul Romaniei este substantial redus", a sustinut Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca Institutul "Matei Bals" are toate capabilitatile in momentul de fata sa primeasca astfel de pacienti, sa ii diagnosticheze si "sa ii trateze".

"O anumita terapie care este impotriva HIV-ului s-a dovedit eficienta si impotriva acestui nou coronavirus. Practic, in toate spitalele de boli infectioase exista o astfel de medicatie si ne-am angajat sa redactam protocolul terapeutic sa putem sa intervenim daca va fi cazul", a mai spus Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, nu exista teste rapide pentru depistarea cazurilor de infectie cu coronavirus. "Nu incercati sa cautati teste rapide pentru noul coronavirus, ca nu exista nicaieri in lume. Se fac teste standard, asa facem si noi", a afirmat Streinu-Cercel. Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus ca mortalitatea in cazul noului tip de coronovirus este intre 2 si 4%.

"Chiar daca discutam de aproape 3.000 de cazuri in China, nu discutam decat de 80 de decese, ceea ce situeaza mortalitatea undeva intre 2 si 4 la suta, in functie de momentul in care facem aceste calcule. 20% dintre infectii sunt cazuri grave. (...) Problema nu este legata de mortalitatea actuala si de procentul de infectii grave, ci de posibilitatea ca, datorita transmiterii repetate interumane, acest virus sa devina mai virulent, mai patogen si sa produca un numar mai mare de cazuri grave, inclusiv de decese. Problema este si de perspectiva. Masura care se ia acum este sa limitam transmiterea ca sa limitam si formele severe, posibile in viitor", a mentionat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri