Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, a declarat că menţinerea unui număr mare de urşi în România duce la subminarea unor ramuri importante ale economiei, cum ar fi agricultura, zootehnia şi turismul, dar este şi o "crimă împotriva populaţiei".

"Pentru mine este inacceptabil ca un urs să omoare o fiinţă umană. Iar aici singura posibilitate este o acţiune comună. În general şi în media este mult mai mult pregnant numărul celor care doresc ca ursul să fie tot mai mult prezent în acest areal, decât al celor care se gândesc la pagube şi la tragediile care pot urma în urma înmulţirii necontrolate a acestui animal. Datorită poziţiei geografice a localităţilor noastre, zonă montană şi de deal, prezenţa ursului brun este zilnică, problema pagubelor materiale e la ordinea zilei, dar e grav când sunt victime omeneşti. Din 2017 s-au înregistrat 1.048 de pagube provocate de urşi, anul acesta sunt 134, dar aceasta sunt doar cele declarate. Sunt foarte multe situaţii în care un animal este luat de urs, mâncat şi ascuns prin tufişuri iar omul nu mai găseşte nicio urmă, pentru a demonstra că i-a fost luat (...) Urşii care vizitează aceste zone trebuie înlăturaţi, altă soluţie nu văd. Cred că este subminarea unor ramuri economice, este crimă împotriva naţiunii, este crimă împotriva populaţiei, am ajuns la acel punct în care nu mai putem să suportăm", a declarat Peter Ferenc, în cadrul unei întâlniri cu localnicii din Gorneşti.

Preşedintele CJ Mureş a spus că este afectată inclusiv staţiunea balneoclimaterică Sovata, fiindcă sunt mulţi turişti care aleg să plece de frica urşilor şi în zonele cu specific zootehnic, fermierii au de suferit din cauza costurilor mari pentru prevenirea atacului urşilor, iar astfel produsele lor nu mai sunt competitive pe piaţa europeană.

"Locuiesc în Sovata şi deja foarte mulţi renunţă şi pleacă, fiindcă nu mai pot ieşi din casă, fiindcă zilnic sunt 2-3 mesaje RO-ALERT cu prezenţa urşilor, iar noaptea eşti trezit frecvent de aceste alerte. Sunt turişti care pleacă fiindcă nu vor să se întâlnească cu ursul pe vreo alee şi decât să stea în camera de hotel, mai bine pleacă acasă (...) În ţările europene cu tradiţie în zootehnie, Austria, Italia, animalele sunt lăsate pe păşune, fără să fie nevoie de câini sau de oameni. La noi trebuie să ai zeci de câini şi doi-trei oameni. Cum poţi fi rentabil pe piaţa cărnii în condiţiile în care trebuie să plăteşti mulţi oameni, să ţii o groază de câini şi să cumperi garduri electrice, comparativ cu ei?", a arătat Peter Ferenc.

El susţine că în privinţa urşilor e nevoie de acţiuni ferme, fiindcă doar în judeţul Mureş, în ultimele zile, au fost curmate două vieţi omeneşti.

"Mă bucur că Guvernul a înţeles situaţia de urgenţă şi a reuşit ca în termen scurt să adopte o OUG care a apărut aseară târziu în Monitorul Oficial, însă trebuie să urmeze şi alte măsuri (...) Este inacceptabil ca oamenii să trăiască în frică, nu mai au curajul să iasă din casă. Nu este totuna ce s-a spus dintr-un bloc, din Bucureşti sau ce se vede la faţa locului, într-o localitate în care te vizitează ursul", a susţinut preşedintele CJ Mureş.

Fermierii prezenţi la întâlnirea de la Gorneşti au reclamat faptul că nu au primit nicio despăgubire în urma atacului urşilor sau că solicitările le-au fost respinse fără nicio explicaţie, că animalele şi oamenii sunt în pericol permanent şi copiilor nu li se mai permite să iasă din casă să se joace.

În plus, susţin fermierii, sunt penalizaţi şi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pentru culturile distruse sau pentru animalele luate de urşi, care nu mai sunt regăsite în exploataţii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri