Războiul din Ucraina este la momentul de față cel mai important și dezbătut subiect la nivel global. Suntem expuși constant la informații legate de conflicul din țară vecină, iar informațiile și imaginile din mediul online sunt din ce în ce mai explicite. În această perioadă tulbure, părinții se întreabă ce anume și cum ar trebui să discute cu cei mici despre război.

Fie că cel mic este la grădiniță, în clasa 1 sau este mai mare, printre orele la clasă, fișe de lucru pentru clasa 1 sau pentru clase mai mari, jocuri pe telefon sau alte activități pe care le fac cei mici, se strecoară întotdeauna și informații despre ultimele știri din lume. În contextul actual, misiunea de a le explică celor mici ce înseamnă războiul nu este una ușoară. Iată câteva sfaturi care va pot ajută atunci când discutați cu cei mici:

  • Vorbiți-le voi, părinții, despre conflictul din Ucraina. Cei mici află aceste lucruri chiar dacă voi alegeți să nu îi expuneti la informațîi despre război și este indicat ca aceștia să afle detalii de la voi. Părinții își cunosc cel mai bine copiii, iar acestora le va fi mai ușor să își gestioneze emoțiile dacă informația ajunge la ei de la persoanele care le asigura siguranță.
  • Adaptează limbajul la vârstă copilului și încearcă să îți stăpânești propriile emoțîi și păreri cu privire la acest conflict, astfel vei lasă copilul să decidă ce simte și nu îi vei insuflă propriile păreri și trăiri cu privire la războiul din Ucraina. Este cu atât mai important să păstrezi un ton neutru în discurs, cu cât primele sentimente care ne încearcă pe majoritatea dintre noi când vine vorba despre acest conflict sunt furia și frică.
  • Chiar dacă, că părinte, nu îți dorești că cei mici să ia legătură cu acest subiect, involuntar se va produce. Imaginile cu puternic impact emoțional de pe câmpul de lupta sunt peste tot în ultima vreme, iar cei mici pot avea acces la acestea destul de ușor în era în care canalele de social media sunt la îndemână. Este important să înțeleagă prin vocea unui adult ceea ce se întâmplă, pentru a evita interpretarea catastrofică și instalarea anxietățîi.
  • Limbajul folosit cu un copil nu trebuie să includă "război", ideea de conflict este mai potrivită. Pentru o imagine interactivă și o înțelegere bună sunt folositoare hărțile sau globurile pământești unde li se arată celor mici unde sunt situate cele două popoare. Pauzele într-o discuție cu copiii îi ajută să proceseze ceea ce s-a discutat, astfel fișele de lucru pentru clasa din care fac parte, coloratul sau decupatul sunt variante optime. Acesta nu trebuie expus la extrem de multe informațîi, discuțiile scurte, clare și cu răspunsuri țintite sunt suficiente.
  • O discuție cu cei mici poate începe printr-o întrebare simplă, raportată la ce știu sau cred despre invazia Rusiei în Ucraina. Din acest moment, părintele trebuie să insufle siguranță. Un alt lucru pe care părintele îl poate lua în considerare este vulnerabilitatea. Nu trebuie să-i fie teamă s-o arate în față copilului, astfel acesta va învață să-și regleze emoțiile în funcție de atitudinea părintelui.
  • Asigura-i pe cei mici, pe tot parcursul discuției, că cei apropiați sunt în siguranță și că vei face orice că ei să fie protejați.

Sursa foto: Matti from Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri