Cele aproape 60 de persoane care au fost evacuate în urma surpării unei porţiuni a străzii 23 August din oraşul prahovean Slănic se pot întoarce acasă, a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova. În plus, autoritățiile au publicat și cauza prăbușirii respectivei străzi, conform Agerpres.

Potrivit hotărârii CJSU, se permite întoarcerea proprietarilor evacuaţi la proprietăţi, precum şi reluarea activităţii economice pentru operatorii şi instituţiile publice de pe strada 23 August.

De asemenea, se va relua furnizarea în regim normal a utilităţilor în zonă. În continuare, se menţine interdicţia accesului pietonal şi auto pe zona afectată până la aplicarea soluţiilor de stabilizare.

Astfel, autorităţile locale vor lua măsuri pentru delimitarea zonei de interdicţie, arată CJSU.

Totodată, se va monitoriza consumul din sistemul de alimentare cu apă în raport cu volumul eliminat în sistemul de canalizare pentru evitarea oricăror pierderi, va continua urmărirea clădirilor din vecinătatea surpării în raport cu martorii amplasaţi, vor fi făcute în continuare foraje de adâncime de până la 40 m în zonă, pentru a se putea aprecia potenţialul de producere a altor sufoziuni al apelor subterane, se vor urmări potenţialul de infiltrare din reţeaua de apă şi canalizare publică şi potenţialul de infiltrare către zona evenimentului din lacurile saline aflate la cote superioare şi din cursurile de apă din vecinătate.

"Se impune o supraveghere permanentă, cel puţin pentru o perioadă de timp, a zonei conului de surpare de pe strada 23 August şi efectuarea unor studii complexe hidrogeologice, geoinginereşti, geofizice, geochimice şi biogeofizice. Se propune amenajarea cursului de apă Gorganul prin impermeabilizarea canalului de scurgere. Se recomandă utilizarea sistemelor de monitorizare automată a imobilelor care au posibilitatea avertizării în timp real, în cazul producerii unor fenomene de instabilitate ce ajută autorităţile locale să intervină, pentru limitarea pagubelor şi evacuarea persoanelor în pericol", se mai arată în decizia CJSU.

Care este motivul destabilizării străzii di Slănic

Conform datelor comunicate de Prefectură, prefectul Emil Drăgănescu a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua măsurile necesare în urma analizării rapoartelor primite de la experţii Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Institutului Geologic al României, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă "URBAN-INCERC", precum şi experţilor în construcţii clasa A1.

"Având în vedere multitudinea de posibile surse de provenienţă a apei din groapa de sufoziune, s-au supus investigării şi următoarele trei posibile teorii: a) probabilitate extrem de redusă ca apa să fie apă uzată care provine din apă de canalizare ce ar fi putut fi avariată; b) probabilitate extrem de redusă a teoriei conform căreia apa sărată să fi afectat zona investigată; c) probabilitate crescută ca apa să fie provenită din cursuri de apă subterană şi din albia subterană a pârâului Gorgan în situaţia în care zona favorizează acumularea de apă atât pe suprafaţă, cât şi subteran, fiind poziţionată pe un con de dejectie pleistocen superior, zona aflându-se se de asemenea la confluenţa unor ape subterane şi de suprafaţă cu caracter temporar", arată sursa citată.

În aceste condiţii, s-a apreciat că la originea surpării poate fi un fenomen natural de sufoziune mecanică.

"Astfel, date fiind cele anterior prezentate concluzionăm că: surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat şi pătura de sol de deasupra, dar şi structura de asfalt a străzii; apariţia acestui con de surpare nu este legată de o posibilă dizolvare treptată a părţii superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în oraşul Slănic", se mai menţionează în informarea Prefecturii.

Totodată, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu staţii portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale asociate acestui fenomen.

Sursa foto: Facebook.com / Instituția Prefectului Județul Prahova

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri