Bodog este un loc in care te distrezi. Asa si prezinta Calvin Ayre propria companie. Pentru neinitiati, Bodog Entertainment Group este doar o companie obisnuita. Pentru cunoscatori, Bodog.com, website-ul operat de aceasta, este cel mai de succes website de pariuri online din lume. Sediul companiei este in San Jos, Costa Rica, dar licenta de functionare i permite sa opereze si n Marea Britanie ori n teritorii precum rezervatia indienilor Mohawk din Canada. Binenteles, Calvin Ayre este unul dintre miliardarii lumii.
ntr-o alta poveste de succes, PartyGaming, companie de pariuri online avnd sediul in Gibraltar, a fost cotata la bursa londoneza n iunie 2005. Valoarea companiei a crescut extrem de rapid, pna la aproape 10 miliarde de dolari. Anurag Dikshit, inginerul informatician care a dezvoltat solutia software de pariuri online pentru PartyGaming, a devenit brusc unul dintre cei mai tineri miliardari din lume.

Exemplele pot continua, dar ele nu fac dect sa contureze vrful aisbergului. ntreaga poveste a industriei de pariuri online din lume poate fi aflata doar daca studiem cifrele din ultimii ani. n 2001, se vorbea despre o industrie de trei miliarde de dolari. n anul 2006, potrivit firmei americane de consultanta Christiansen Capital Advisors, veniturile nregistrate de companiile de pariuri online vor fi de 15 miliarde de dolari, urmnd ca ele sa creasca pna la aproape 25 de miliarde de dolari in anul 2010.

Dincolo de proprietarii acestor afaceri, ar mai putea fi doi mari cstigatori de pe urma sumelor rulate de pariorii online: procesatorii de plati online si guvernele nationale.

Procesatorii de plati i ocolesc

La nivel mondial, implicarea procesatorilor de plati n industria pariurilor online este limitata si a revenit n actualitate odata cu lansarea Checkout, serviciul de plati online al companiei Google. nainte de lansarea sa, au fost analisti care preziceau implicarea Google n procesarea pariurilor online. Cu ani n urma, Paypal decisese ca nu proceseaza platile din aceasta industrie. Daca Google s-ar fi implicat, acesta ar fi fost un pas important n amenintarea pozitiei de piata a PayPal.

Lansarea serviciului Google Checkout a aratat nsa faptul ca americanii nu-si propun sa proceseze jocuri de noroc. Iar piata a ramas pe mana unor procesatori specializati. Neteller, firma cu sediul in Londra, a procesat anul trecut 7,3 miliarde de dolari din pariuri online.
Ct despre decizia Google, am putea gasi si alte motivari n afara motto-ului puritan al companiei (Sa nu faci rau). n SUA, legislatia aplicabila pariurilor online este extrem de neclara. Aproape n fiecare an, n Congresul american se pune n discutie un proiect de lege care sa interzica organizarea si procesarea platilor rezultate din astfel de activitati. n acelasi timp, Departamentul de Justitie al Statelor Unite vine constant cu atentionari adresate marilor jucatori de pe piata IT de a nu sustine, sub nicio forma, pariurile online.

Americanii se contrazic

La origine, Departamentul de Justitie al Statelor Unite leaga interdictia organizarii de pariuri online de o lege din 1961: Legea federala a comunicatiilor prin cablu. ntr-o formulare va-dit depasita de evolutia viitoare a tehnologiei, legea n cauza vorbeste despre interdictia aplicata organizarii oricarui tip de pariu legat de un eveniment sportiv sau de un concurs de acest gen, prin intermediul comunicatiei prin cablu. Important de retinut este faptul ca legea sanctioneaza organizatorul, nu pe cel care participa la un astfel de pariu.

Instantele americane solicitate sa-si precizeze opinia cu privire la interpretarea acestei legi au avut pareri unanime. Astfel, n februarie 2001, judecatorul Stanwood Duval de la o instanta din New Orleans a hotart ca, ntr-o interpretare ad-literam, legea nu interzice organizarea de jocuri de noroc si pariuri online, ci se refera doar la pariurile legate de un eveniment sportiv sau un concurs sportiv. Judecatorul Duval are chiar o opinie transanta cu privire la inaplicabilitatea legii n cazul jocului online de poker: Trebuie sa fii ticnit sa consideri jocul de poker online ca fiind un eveniment sportiv.

Aceasta decizie a fost sustinuta de Curtea Federala de Apel, un an mai trziu, la judecarea apelului formulat mpotriva hotarrii lui Duval. Pozitia Curtii de Apel a fost ca legea nu interzice dect pariurile legate de evenimente sportive sau de concursuri sportive.

Prioritate legislativa pentru republicani

Cu toate acestea, Departamentul de Justitie din SUA continua sa considere legea ndeajuns de acoperitoare pentru interzicerea oricarei forme de pariuri online. Pozitia Departamentului a fost att de transanta, nct, n aprilie 2004, Google si Yahoo! au anuntat ca vor elimina din paginile lor campaniile publicitare viznd jocurile de noroc. Aceasta eliminare era urmarea fireasca a comunicatului Departamentului de Justitie care informa faptul ca legea federala a comunicatiilor prin cablu se refera la toate tipurile de pariuri online, iar publicitatea facuta unui astfel de serviciu poate fi interpretata ca o instigare la o fapta ilegala. Cu toate acestea, ncepnd cu aprilie 2005, Yahoo! a renceput sa faca publicitate unor servicii de acest gen.

Toata lumea si doreste clarificarea legislativa a problemei. Sustinatorii si opozantii industriei de pariuri online si pregatesc fiecare propriile argumente. Primii aduc n discutie cele 80 de state ale lumii care au decis legalizarea pariurilor online si exemplul Marii Britanii care si propune sa atraga ct mai multe companii de pariuri online, pe teritoriul sau, n urmatorii ani. Printre sustinatorii cei mai importanti ai legalizarii pariurilor online n SUA se afla marile cazinouri americane, care ar putea astfel concura cu organizatorii straini de pariuri online.
De cealalta parte se afla o mare parte a populatiei americane, care considera pariurile online o amenintare extrem de grava la adresa adolescentilor, care sunt grupa de vrsta cu potentialul cel mai ridicat de dependenta de jocurile de noroc. Datorita acestui curent al opiniei publice, republicanii americani au plasat interzicerea jocurilor online de noroc printre prioritatile legislative pe care le vor urmari n viitorul apropiat, alaturi de interzicerea casatoriilor ntre persoane de acelasi sex.

In Romania, pariurile online sunt legale

La noi, activitatile tip jocuri-concurs cu cstiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicatie, sunt supuse reglementarii Hotarrii Guvernului nr. 251/1999 privind conditiile de autorizare, organizare si exploatare a jocurilor de noroc. Aceste activitati sunt legale, cta vreme sunt autorizate de organele abilitate ale statului.

n cazul acelor activitati care intra sub incidenta legii, programele informatice pe baza carora sunt desemnati cstigatorii vor fi verificate si certificate, naintea efectuarii extragerilor, de catre agenti economici specializati n soft, abilitati de Ministerul Finantelor. De asemenea, tragerile la sorti pentru desemnarea cstigatorilor se vor face sub directa supraveghere a unor comisii din care vor face parte, n mod obligatoriu, cte un reprezentant al directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor si al Ministerului de Interne, precum si un specialist n soft, reprezentant al agentului economic care a efectuat verificarea si certificarea programului. Acest specialist va confirma valabilitatea programului folosit la extragerea respectiva.

n privinta procesarii eventualelor plati, niciunul dintre procesatorii de plata online din Romnia nu accepta jocurile de noroc sau pariurile online de orice fel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri