Tinu Bosînceanu este unul din creierele care nu s-au „scurs” în afara țării. Sau cel puțin nu definitiv. A absolvit matematica la Harvard și a ales această universitate după ce fusese deja admis și la Cambridge, Imperial College London, UCL, Durham, UPenn, Rice, Vanderbilt, Richmond și Colgate.

Despre episodul admiterii sale la Harvard, din 2010, tânărul spune cu mâna pe inimă că a fost unul foarte greu, cu atât mai mult cu cât nu existau atât de mulți mentori câți există azi, iar informațiile pe care le găsea erau foarte limitate și nu îl ajutau în mod concret.

„Am aplicat la cinci facultăți în UK și la 20 în SUA. O muncă ce presupune 50 de eseuri și 10 interviuri, am avut și două deplasări în SUA pentru interviuri finale pentru niște burse și m-am zbătut foarte mult să ies în evidență: am compus un cântec, am încercat să iau recomandări de la foarte mulți profesori și deși oamenii în general nu dau, am găsit oameni care să-mi dea. A fost o perioadă destul de grea, dar în care am muncit foarte mult pentru ceea ce-mi doream”, povestește Tinu Bosînceanu.

După absolvirea facultății a fost asistent universitar pentru cursuri de matematică şi inginerie, iar apoi a lucrat în domeniul financiar în SUA. Deși inițial o carieră peste hotare se contura ca un parcurs firesc, câteva joburi mai târziu avea să vină o realitate care nu mai părea ceva ce tânărul și-ar dori.

Cu hotărâre, dar și multă determinare, Tinu Bosînceanu s-a întors în România în 2016, unde, un an mai târziu a decis să pună umărul activ la educația și la maturizarea tinerilor de liceu, cărora vrea să le ofere ceea ce el nu a avut: o orientare vocațională. Așa s-a născut Upgrade Academy, un start-up educațional care ajută liceenii români să intre la facultăți de top din străinătate. Elevii sunt ajutați să redacteze eseul personal pentru admiterea la facultate și le se arată criteriile de acceptare ale fiecărei universități pentru a ști cum să se pregătească cât mai bine.

După facultate, în SUA, am început niște joburi competitive, care mi se păreau atractive din punct de vedere financiar. Însă nu au fost alegerile potrivite pentru mine (...) Și atunci m-am întors la niște rădăcini mai idealiste pe care le aveam în liceu, în care voiam să fac ceva care să ajute oamenii și care să producă o plăcere spirituală. Și educația s-a dovedit lucrul la care m-am gândit ca fiind cel mai important.

- Tinu Bosînceanu, fondator Upgrade Academy -

Tinu spune că nu a existat o investiție inițială în business-ul pe care l-a fondat de la zero, pornind la drum doar cu un laptop, într-o sală obținută gratis, în care a început să dea meditații pentru 100 de lei pe oră. A pornit de jos într-un sistem de învățământ pe care îl nuanțează ca fiind unul mult decuplat nu doar de ce înseamnă piața muncii, ci și de teoriile din psihologia de predare.

Nu există inovație în domeniul educației la nivel central, există profesori buni care își fac treaba foarte bine, dar ca sistem, nu-mi amintesc când s-a schimbat ultima reforma în educație, când s-au schimbat fundamental setul de abilități și modurile de predare. Lucrurile se întâmplă încet (...) Modul în care se face învățarea trebuie să fie schimbat, aliniat la teoria de educație contemporană, care înseamnă project based learning, care înseamnă să înveți prin explorare, să înveți concepte abstracte cu aplicabilitate în România, care înseamnă proiecte independente, grad de independență și în primul rând soft skills, care sunt diferite de obediența cu care te obișnuiește școală”, explică antreprenorul, într-un dialog cu wall-street.ro.

Ce trebuie să știe elevii care vor să intre la o facultate de top

Facultățile de top din lume recrutează oameni buni pe anumite nișe, motiv pentru care liceenii trebuie să găsească în interiorul lor acele lucruri care sunt cu adevărat buni pentru a putea intra în competiția granzilor.

Contrar cunoștințelor generale, nu este important domeniul, ci cât de bun ești tu. Nu e important că toată lumea să facă matematică sau să participe la olimpiade, poți să intri liniștit la Harvard dacă ești cel mai activ membru dintr-o societate culturală din București și ai un eveniment la nivel național.

- Tinu Bosînceanu, fondator Upgrade Academy -

În 2020, 251 de liceeni au trecut pragul virtual la Upgrade Academy, iar până în prezent, peste 400 de elevi s-au pregătit în cadrul instituției, pentru a fi acceptați la facultățile de top din întreaga lume, cu o rată de succes de 95%.

Planuri mari pentru 2021

Pandemia a reconfigurat activitățile business-ului fondat de Tinu Bosînceanu și a mutat în online cursurile, programele de mentorat, dar și Upgrade University Summit, un eveniment aflat anul acesta la a doua ediție.Participarea la eveniment este gratuită.

„Evenimentul aduce exclusiv reprezentanți ai unor facultăți de top, care de altfel nici nu participă la astfel de evenimente (de exemplu, Cambridge). O să trecem prin sesiuni de prezentări, masterclass-uri și Q&A, astfel încât să îi ajutăm pe elevi să facă cea mai bună alegere pentru viitorul lor”, mai spune Tinu.

Pentru restul acestui an, antreprenorul spune că plănuiește o extindere către piețele internaționale a Upgrade Academy, dar și o digitalizare pentru care caută un investitor în piață.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri