Companii dintr-o serie de domenii, precum IT, se confrunta cu deficit de personal si vin cu oferte catre generatia tanara, care este din ce in ce mai des tentata sa renunte la scoala pentru a castiga bani. Cristian Popescu, noul managing director al SAP Romania, este de parere ca tinerii trebuie sa fie in cunostinta de cauza cand iau decizii care le impacteaza viitorul si sa se gandeasca la evolutia carierei lor pe termen lung. De asemenea, mediul privat si institutiile de stat trebuie sa colaboreze pentru gasirea solutiilor potrivite.

"Din cauza lipsei de resurse (in domeniul IT - n.red) se sar niste etape. Insa cand opresti facultatea in anul doi si te apuci de ceva (te angajezi - n.red) trebuie sa stii bine de ce o faci si cum o faci. Eu consider ca este important sa ai niste studii de fundamentare. Tinerii pot sa incerce sa mearga la job si la scoala in paralel, eu nu pot sa spun nici ca nu trebuie sa se lase de scoala, ceea ce spun este ca trebuie sa ia decizii in cunostinta de cauza. Astazi ai un job super bine platit, insa trebuie sa te gandesti cum iti impacteaza acest lucru cariera pe termen lung", a mentionat Cristian Popescu, noul managing director al SAP Romania, companie de solutii software de business si tehnologie

Am primit din mediul universitar ca feedback aceasta problema, cum ca tinerii sunt tentati sa inceapa sa lucreze repede, sa castige bani, pe de-o parte este bine, iar pe de alta parte educatia nu mai livreaza tot. Mie mi-a prins bine ca am facut cinci ani, cu toata matematica complicata pe care am facut-o, insa cred ca toate au contribuit la ce sunt eu astazi

- Cristian Popescu -

El a aratat ca cerintele angajatorilor sunt in continua schimbare, iar tinerii sunt sub presiunea castigarii experientei. Managerul considera ca toti actorii din piata, de la agenti economici la universitati, trebuie sa se implice si sa colaboreze pentru acoperirerea deficitului de personal.

"La inceput (la inceputul anilor `90 - n.red) nimeni nu se astepta ca tu sa ai skill-uri de IT, de exemplu, iar angajatorul era rabdator cu tine sa inveti. Acum insa nu mai este asa, oamenii trebuie sa intre in companii avand deja competentele dobandite. Si cred ca aici avem toti de facut lucruri, nu doar sistemul educational poate sa faca ceva, agentii economici trebuie sa se implice un pic mai mult. Trebuie sa gasim cai administrative prin care sa colaboram mai bine, pentru ca daca este o lipsa de resursa pe piata si este in interesul societatii ca aceasta sa fie creata si ocupata, pentru a produce buna stare, dar pe de alta parte este si o resursa necesara firmelor pentru a-si realiza obiectivele", a mentionat seful SAP Romania.

Cum poate fi acoperit deficitul de IT-isti

Cristian Popescu considera ca pentru acoperirea deficitului de oameni specializati in domeniul IT companiile si institutiile de invatamant pot colabora mai bine in realizarea de internshipuri la care tinerii sa participe si sa faca practica in organizatii.

Poate ar trebui facute mai multe internship-uri cu universitatile sau niste centre la care sa contribuim impreuna, ca sa construim forta de munca necesara

- Cristian Popescu -

Managerul companiei SAP, care deruleaza anul acesta un proces de recrutare prin care vrea sa atraga 100 de candidati, a aratat ca in piata exista o goana dupa candidati.

"Am inceput anul cu 400 de oameni si avem in plan sa ajungem la peste 500 la final de an, avem 100 de angajari noi in 2016. Este dificil pentru ca ne confruntam cu deficit de oameni, dar si pentru ca vrem sa ne asiguram ca gasim resursa care ne trebuie", a explicat Cristian Popescu.

SAP Romania a inregistrat, in anul 2015, o cifra de afaceri de 40 de milioane euro si un profit de 11 milioane euro. Si pentru 2016, compania vizeaza o crestere a afacerilor, pe baza accentuarii nevoii clientilor de a se adapta noilor modele de business impuse de tehnologiile digitale.

In prezent, peste 500 de companii din Romania utilizeaza solutii business SAP, acestea provenind din toate domeniile de activitate, precum productie, utilitati, bancar, asigurari, transport si retail.

Pe plan local, SAP are birouri in Bucuresti, Timisoara si Cluj, cu o echipa de peste 400 de angajati, care ofera servicii de consultanta si de implementare a proiectelor bazate pe solutii SAP pentru clientii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

Foto: g-stockstudio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri