Unul dintre avantajele unui dialog cu un ministru care nu este politician este faptul ca “le spune mult mai pe bune”, neavand, cel putin “in acte”, legaturi cu vreun partid.Am vorbit cu unul dintre cei mai importanti ministri din cabinet, cel al Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, iar Delia Popescu s-a dovedit a fi un interlocutor de la care poti afla foarte multe.

Ne-am intalnit la ea in birou, la Minister – spatios, cu inclinatii mai mult utilitare decat estetice. “Da, este acelasi de la predecesorii, neschimbat”, spune, zambind, Delia Popescu, numita in prima parte a lunii august in functia de ministru al Comunicatiilor.

In cele aproape 45 de minute alaturi de ministrul Comunicatiilor, am abordat teme mai mult sau mai putin comode – orase inteligente, securitatea cibernetica, influenta politicului asupra evolutiei Ministerului, dar si a Romaniei, per total, proiecte in desfasurare si “mostenirea” lasata urmatorului Guvern.

WALL-STREET.ro: Alba Iulia, primul oras inteligent din Romania. Ce companii vor fi implicate?
Delia Popescu: Interesul nostru nu a fost acela de a capta numele companiei, ci de a crea un context; anul 2016 este anul Smart City – cel putin de doua luni, evenimentele pe aceasta tema sunt extrem de multe.

Ideea este de a crea o conexiune intre cetateni si oras, prin astfel de initative. `

Companiile care participa o fac pro bono.

W-S.ro: Cel putin initial, trebuie monetizat, totusi, cumva.
DP: Da, in momentul de fata – furnizorii de solutii au venit alaturi de administratia publica si au pus umarul la dezvoltarea conceptului. Ce va fi dupa aceea…monetizarea va fi o legatura pe care o va face Primaria cu companiile, nu este intentia MCSI de a intra intr-un astfel de proces, este unul achizitional, reglementat de legea achizitiilor publice, deci nu vom intra in zona aceasta.

Noi am vrut sa aratam ca se pot implementa astfel de solutii si chiar sa dezvoltam un ghid pe zona de Smart Cities, sa ii ajute pe primari sa implementeze astfel de solutii.

W-S.ro: Urmatorul pas, monetizarea de catre Primarie.
DP: Din punctul meu de vedere, administratia publica va vedea si va extrage roadele cele mai mari in relatia cu firmele private; si acestea din urma, evident, sunt manate de interesul comercial, insa ar trebui, totusi, sa primeze interesul social si al cetatenilor.

W-S.ro: Care ar fi pasii pentru ca un oras de mai mari dimensiuni sa devina smart?
DP: Prima planeta care ar trebui sa se alinieze ar fi ca primarul chiar sa isi doreasca astfel de solutii in oras.

Exista orase care deja au implementat astfel de solutii – iluminat stradal inteligent, transport inteligent, plata taxe si impozite. Cumva, pe anumite segmente, unii primari deja au implementat, insa nu integrat, nu avand in prim plan o idee mai mare. Aici este, de fapt, valoarea implementarii unei solutii de smart city – sa ai mai multe astfel de solutii, interconectate. Sunt astfel de concepte, insa izolate.

Pasul doi ar fi interconectarea.

W-S.ro: Bucurestiul, oras inteligent?
DP: Eh…Bucurestiul este un oras mare, cu densitate mare! S-ar putea implementa cel mai mare numar de solutii insa, din pacate, daca e sa ne comparam cu orasele mai mici, noi suntem mai “la coada”, daca-mi permiti expresia, ca implementare de solutii de smart city.

Exceptand semaforizarea, cu niste mici sau mari modificari – unele functioneaza, altele nu… Cu zona de iluminat stradal nu s-au facut progrese fundamentale, trebuie sa recunoastem, parcari inteligente, doar cateva, insa insuficiente in raport cu necesitatea…

Primul lucru fara de care nu se poate merge mai departe este ca Primarul sa isi doreasca sa implementeze astfel de solutii – inclusiv in Bucuresti.

W-S.ro: Si v-ati intalnit cu Gabriela Firea?
DP: Nu, nu am avut astfel de intalniri pana in prezent. Nu ii stiu intentiile.

Proiecte incepute si stadiul dezvoltarii lor

W-S.ro: Ce proiecte ati luat din urma si in ce stadiu au ajuns?
DP: Mandatul meu este unul foarte scurt (din august 2016 – n.r.), in care principalul meu focus a fost de reglementare si politici pe domeniul IT&C.

De exemplu, CNPR – reglementarea modului de decontare a serviciului unic, posta hibrida, modul in care se va rezolva problema concediilor in zonele unde nu exista personal suficient, pe zona de SNR s-a prelungit licenta pentru a se asigura tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala (da, s-a prelungit!).

W-S.ro: Cand o sa fie implementat?
DP: Maxim 2019, cu doua paliere – pentru radio la jumatate anului, pentru televiziune la finalul anului 2019.

Revenind – strategia de smart cities de care povesteam mai devreme, capitalizarea Postei Romane unde suntem intr-o forma extrem de avansata. La ultima rectificare de buget deja avem sumele aferente capitalizarii in bugetul MCSI. Mai avem in lucru si reglarea comisioanelor pe Ghiseul.ro.

W-S.ro: Sunt destul de mari.
DP: Vorbim de plafonul maximal, dar si acesta va fi dus de la 2% la 1%, urmand ca prin reglajul competitional sa se duca chiar mai jos, in functie de volumul tranzactionat.

W-S.ro: Cum ramane cu interoperabilitatea institutiilor publice, lucru care, odata realizat, ar putea duce la o vizibila debirocratizare?
DP: Finalizam Cadrul National de Interoperabilitate, deci vom lasa ca mostenire urmatorului Ministru un Cadru pe care va trebui construita intreaga relationare a institutiilor publice, atat locale cat si regionale.

W-S.ro: In cati ani s-ar putea intampla asta?
DP: Vorbim de o perioada medie, maxim cinci ani in care se va realiza interoperabiltiatea in adevaratul sens al cuvantului. Acum, cand ne referim la acest termen, nu trebuie sa ne gandim la toate institutiile, intrucat nu toate sunt furnizoare de date de interes. Luam in calcul in special cele care au big data in spate – MFP, Ghiseul.ro, Evidenta Populatiei, ONRC, Primariile la nivel local pentru taxe si impozite.

In ce masura este interesata de politica?

O intreb pe ministrul Delia Popescu in ce masura ar fi interesata sa ramana in Minister. Pentru inceput, tine sa sublinieze ca nu a avut niciodata o cariera politica.

“Cea mai mare parte a carierei mele s-a desfasurat in administratia publica, dar nu am simtit nevoia de asociere cu vreun partid politic. Da, pentru continuarea proiectelor pe IT&C mi-ar placea sa raman in administratia publica, dar nu in orice conditii – doar daca nu mi s-ar impune limitari sau restrictii la nivel decizional”, puncteaza ministrul.

W-S.ro: Asta inseamna ca, daca vi s-ar propune din nou fotoliul de ministru al Comunicatiilor, veti accepta?
DP: Daca isi va manifesta domnul Ciolos intentia de a ramane alaturi de dansul, cu cea mai mare placere.

Proiecte care si-ar dori sa fie finalizate

W-S.ro: Ce doua proiecte v-ati dori sa fie finalizate cel mai mult?
DP: O sa zic doua dintre ele, pe care din pacate nu am avut timp sa le finalizam chiar noi – legea securitatii cibernetice si legea cartelelor prepay. Sunt doua legi extrem de delicate, discutate intens cu societate civila si cu actorii direct implicati. Din pacate timpul a fost foarte scurt si nu au putut fi finalizate in actualul mandat.

Sunt doua subiecte sensibile, dar extrem de importante pentru Romania, si ca atare nu trebuie discutate in plina campanie politica, pentru a fi cu totii extrem de echidistanti si transparenti.

W-S.ro: Ati amintit mai devreme de Posta Romana. Cum s-ar putea relansa si ce noutati aveti privind listarea pe Bursa?
DP: Da, din pacate Posta vine cu un bagaj istoric, datoriile pe care le are; acesta este si motivul pentru care acum suntem in proces de a realiza capitalizarea si sper intr-o maturitate totala a actionarului minoritar, Fondul Proprietatea, pentru a veni alaturi de noi in sustinerea acestui demers.

W-S.ro: In caz contrar?
DP: In caz contrar, desi statul roman este actionar majoritar si se afla in prezent cu banii in cont pentru a face aceasta capitalizare, nu va putea fi dusa la indeplinire daca FP nu isi manifesta interesul.

W-S.ro: Si care sunt sansele sa aiba loc capitalizarea?
DP: As fi destul de rezervata pe subiectul acesta, inca nu suntem aliniati total in ceea ce inseamna capitalizarea. Repet insa, cred ca ambii actionari, statul prin MCSI ca actionar majoritar, sau Fondul Proprietatea, ca actionar minoritar, vor da dovada de maturitate in interesul companiei si al celor 27.000 de lucratori.

W-S.ro: Si listarea pe bursa cand ar putea avea loc?
DP: Rolul acestei capitalizari este acela de a face compania atractiva si, dupa aceea, sa o listam la bursa.

Daca reusim anul acesta sa inchidem capitalizarea, realist, in maxim doi ani putem vorbim de o listare la bursa.

Proiecte finalizate intr-un an de zile

W-S.ro: Ce proiecte s-au finalizat, efectiv, in mandatul curent de un an de zile al Guvernului Tehnocrat?

DP: Vorbim aici de initierea proiectelor legata de strategia nationala privind Agenda Digitala, suntem in discutii avansate pentru a atinge indicatorii aferenti strategiei pentru Agenda Digitala, si vorbim aici de proiectul de stare civila, un proiect care a mai fost in atentia Guvernului trecut, dar din pacate nu a fost finalizat.

Am finalizat proiecte pe cultura, educatie. Vorbim de Ro-Net, un proiect controversat, fazat. In prezent s-a aprobat de catre CE fazarea lui – se va derula deci pe exercitiul financiar 2014-2020.

W-S.ro: Deci am pierdut bani.
DP: Este o pierdere…in sensul in care, da, am pierdut bani pe vechiul exercitiu financiar intrucat nu s-a facut absorbtie si ne-am mutat cu presiunea pe actualul exercitiu financiar. In esenta el isi va duce la indeplinire indicatorii.

W-S.ro: Dar care sunt, punctual, piedicile aici? Primariie locale, sau…
DP: Da, primariile locale si vorbim de emitere de autorizatii de constructii – difera de la o localitate la alta, actele care sunt solicitate, de asemenea, difera, intrucat nu avem o furnizare pe teritoriu la un astfel de subiect.

Timpii emiterii autorizatiilor sunt atat de mari incat am ajuns in situatia de a muta proiectul de pe un exercitiu financiar, pe urmatorul.

Citeste si:

    W-S.ro: Cat de mult poate dura o astfel de autorizatie!?
    DP: Difera – vorbim chiar de luni intregi, pentru emitere. Speram insa ca masura pe care a luat-o Guvernul, aceea de a utiliza pentru emiterea autorizatiilor de constructie platforma PCU, Punctul de Contact Unic Electronic, sa solicitam autorizatiilor online si sa le primim online, ar putea fi raspunsul la grabirea acestor demersuri.

    Revenind la intrebarea initiala. S-a facut o analiza a tot ceea ce a insemnat la nivel central achizitiile in sisteme IT, pentru a vedea pe unde suntem.

    W-S.ro: Si ce v-a frapat?
    DP: Nu as spune ca e totul alb sau negru, roz sau (ne)bun. Sunt institutii care au facut progrese reale, altele care au ramas in urma.

    La pozitive, chiar daca nu sunt foarte obiectiva, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei. Este o placere sa aud ca multe sisteme realizate au fost folosite pentru debirocratizare.

    Au fost institutii care, insa, au cheltuit foarte multi bani – MCSI, de ce sa ne ascundem? Nu atat contracte fictive, cat sisteme care nu si-au gasit utilitatea in Administratia Publica. E-Romania! Poate, in esenta, ideea nu a fost rea, insa momentul si realizarea efectiva a proiectului au lasat mult de dorit, si iata ca…esecul a fost mare.

    W-S.ro: Intr-un interviu recent pe care l-am avut cu Liudmila Climoc, CEO Orange, aceasta, ca si CEO-ul Vodafone, a adus aminte de reglementarea serviciilor fixe, un tep in coastele lor de ceva ani buni.
    DP: Pai cred ca subiectul a fost transat de ANCOM, care a venit si a spus ca dupa o analiza complexa a solicitarilor celor doi operatori si a intregului sistem, nu considera ca este nevoie de o reglementare, intrucat mecanismele concurentiale regleaza piata, si nu o suprareglementare facuta de autoritati.

    Citeste si:

      Ce ar face diferit daca ar fi fost ministru in urma cu mai multi ani

      Dupa un moment de gandire, ministrul Delia Popescu ar schimba mentalitatea publica, incepand chiar din Ministerul in care lucreaza.

      “Avem, din pacate, o carenta pe zona aceasta. Noi nu lasam nicio mostenire periculoasa urmatorului Guvern, din contra – am incercat sa aducem la zi tot ce se putea aduce si lucrurile care nu vor fi aduse la zi, vor fi lasate pe o lista urmatorului Guvern”.

      Mai mult, spune ea, “am incercat sa integram persoane care nu sunt legate de un mandat, tocmai pentru a lasa ceea ce numesc eu memorie institutionala”.

      W-S.ro: Deci ce ar trebui sa invete politicienii?
      DP: Trebuie sa invatam ca nu intotdeauna ceea ce a facut cel dinainte este prost, si trebuie taiat si facut altfel, ci sa preluam ce s-a facut si sa ducem mai departe. Este un subiect la care noi toti trebuie sa lucram, la mental colectiv.

      Mai ales la Ministerul Educatiei, un segment destul de zdruncinat din punct de vedere al schimbarilor. Daca vorbim de competente digitale, ele se capata in scoala, si aici ar trebui sa avem o mai mare implicare, in zona de educatie a copiilor.

      W-S.ro: Se implica companii private, Telekom, Samsung…
      DP: Pai da, dar ar trebui sa avem in programa scoalara, ca tot dam noi exemplu estonienii! Au competente digitale crescute, pentru ca au inclusiv in scoala.

      W-S.ro: Deci daca ati avea puterea de a introduce in licee competente digitale…
      DP: As incepe inca din ciclul primar introducerea unei astfel de materii. Este adevarat, copiii de astazi au deja nativ aceasta digitalizare, insa din alt punct de vedere – nemainteractionand cu alti copii, parintii le dau device-uri sa se joace, sa stea cuminti. Nu este insa o digitalizare coerenta, utila.

      W-S.ro: Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat la MCSI?
      DP: Cand am venit aici am gasit o echipa…care nu era echipa in adevaratul sens al cuvantului. Mi-a fost greu sa lucrez cu ei, intrucat nu am venit cu proprii mei oameni, ci am lucrat cu personalul care era aici.

      Din pacate, fiecare actiona individual si nu intr-o forma coerenta si colectiva. Asta mi-a fost cel mai greu – sa inteleg pe fiecare si sa inteleg de ce reactioneaza asa. Vorbesc de tot personalul MCSI, de oameni care sunt aici de ani de zile, au prins multiple guvernari si actioneaza in moduri diferite, desi lucreaza impreuna de ani de zile.

      Ceva ce este adevarat….insa este contrazisa

      O rog pe Delia Popescu sa imi spuna ceva ce considera ca este adevarat, insa multi oameni o contrazic. Dupa cateva momente de gandire, inspira si apoi:

      DP: Real este ca, (si aici o sa spun ceva ce nu o sa fie foarte placut…) din pacate domeniul IT&C a fost distrus in mod sustinut prin numire de ministri care nu au inteles domeniul si nu au facut administratie publica.

      Din pacate, ceea ce se intampla in momentul de fata in IT&C este rezultatul acestui ansamblu. In mod evident, IT&C-ul public, de care vorbesc acum, influenteaza si mediul privat, nu actionam individual.

      W-S.ro: Si cine va contrazice?
      DP: Sunt contrazisa, lumea evita sa intre in zona aceasta de discutie, de catalogare a ceea ce s-a intamplat in IT&C si, din pacate, suntem captivii propriului nostru sistem. Din punctul meu de vedere, asta este realitatea.

      W-S.ro: Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai mari probleme ale tarii?
      DP: Nu as spune zona de coruptie…pe asta o stie toata lumea, sunt evidente si o spun altii, nu eu. Avem probleme pe zona de digitalizare, unde nu sunt competente, invatamantul nu este corelat cu IT&C-ul.

      Sunt multe lucruri si o spune fiecare ministru pe domeniul sau de activitate, nu as vrea sa fac eu o evaluare a intregului sistem.

      W-S.ro: Credeti ca o modificare pozitiva salariala, in MCSI sau si alte ministere, ar putea motiva mai mult oamenii?
      DP: Eu as spune ca aceste cresteri ar trebui facute pe tot ce inseamna administratie publica. Apropo de ce vorbeam mai devreme, nu putem sa fim mai putini decat ar trebui in mod normal – suntem personal sub necesar -; salariile au fost si micsorate de-a lungul anilor si atunci nu mai putem pretinde sa avem performantele dorite in administratia publica. Am ajuns in situatia in care salarizarea in administratia publica este extrem de slaba.

      Daca ne referim la IT&C, salariile din mediul privat sunt cu totul si cu totul altele, pentru noi este o problema sa atragem personal calificat.

      W-S.ro: La cat se ridica salariile la MCSI?
      DP: Undeva intre 1.100 si 1.600 de lei, net.

      W-S.ro: Pentru programatori.
      DP: Indiferent ce. Nici nu exista aici functia de programator, exista…notiunile publice, cele descrise din anexa de salarizari unice. Este o MARE problema.

      W-S.ro: Ce asteptari aveti de la urmatoarele alegeri?
      DP: Sper ca vom da toti semn de maturitate – pentru noi si pentru copiii nostri, nimic mai mult. Nu ma pronunt mai mult de atat.

      W-S.ro: Cum arata o zi din viata ministrului ANCOM?
      DP: Destul de plina, imi incep activitatea pe la 8 fara 15 dimineata, incerc sa petrec cat mai mult timp in Minister.

      Nu incurajez statul peste program excesiv de mult. Cred ca lucrurile trebuie sa se intample in orele de program si nu in extra orele de program – un om nu poate munci 12 ore sustinut, si sa fie si eficient!

      Toti avem momente in care vrem sa ne luam campii, suntem obositi, nervosi, stresati. In acele momente…ma gandesc ca trebuie sa o duc pana la capat si sa ma mobilizez, cred ca toti facem asta.

      Sursa foto: Agerpres

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Succese »


      Setari Cookie-uri