Aproape 40% din litoralul romanesc risca sa ramina neamenajat dupa ce autoritatile au organizat deja doua runde de licitatii. Sapte zone de plaja scoase la licitatie de Directia Apelor Dobrogea Litoral au ramas tot neofertate si dupa cea de-a doua strigare. Acestea sint: Navodari I, Cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud, Eforie Sud, Tuzla, Olimp I, Cap Aurora si Mangalia.

In plus, pentru sectoarele Navodari IV, Venus I si II a fost depusa doar cite o oferta. „Daca nu vor fi inchiriate de operatori sau va fi o singura oferta, statul va administra plajele considerate de investitori neinteresante“, ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Totodata, o parte dintre zonele de plaja adjudecate au fost cistigate de firme care nu au nici o legatura cu turismul. Astfel, licitatia pentru sectoarele Navodari III, Mamaia VIII, Constanta II, Eforie Nord I si 2 Mai a fost cistigata de SC Romned Port Operator SA, care desfasoara activitate portuara.

„Mai multe plaje au fost cistigate de operatori care nu au experienta. In celelalte tari, operatorii hotelieri sint cei care administreaza plajele. Speram sa se invete ceva din privatizarea bazei hoteliere, cind au fost cumparate foarte multe hoteluri de operatori care nu aveau legatura cu turismul, ceea ce a dus la degradarea lor“, ne-a declarat Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. Acesta a mai sustinut ca autoritatile trebuiau sa organizeze licitatia pentru inchirierea plajelor la sfirsitul sezonului estival de anul trecut, si nu la inceputul acestui sezon, pentru ca operatorii sa aiba timp sa le amenajeze corespunzator.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5194&art=12497&cHash=29e5cd85a5