Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism Livia Sima a apreciat ca sezonul estival 2006 a fost unul bun decat cel din 2005, chiar daca nu are inca o statistica completa.
Cu toate acestea, raman o serie de probleme, dintre care cele mai importante sunt calificarea personalului din structurile turistice, precum si atitudinea autoritatilor locale, care ar trebui sa ofere facilitati, dar si restrictii pentru animite tipuri de activitati turistice, potrivit Liviei Sima, citata de NewsIn. Vicepresedinta Autoritatii Nationale pentru Turism spune ca gripa aviara si inundatiile au afectat puternic sezonul estival 2006, in ceea ce priveste sosirile de turisti straini. Cu toate acestea, ea apreciaza ca turismul de pe litoral a reusit sa treaca cu bine de dificultati.

"Sezonul estival s-a terminat pozitiv. A fost un sezon nu foarte bun, ci bun. Putin deasupra sezonului de anul trecut, pentru ca nu trebuie sa uitam conditiile dificile in care a demarat", afirma vicepresedintele ANT. Livia Sima spune ca inclusiv disputa politica dintre primarul Constantei, Radu Mazare, si actuala putere a afectat negativ turismul. Panourile montate de edilul constantean in statiunea Mamaia, prin care denunta faptul ca taxele speciale au fost anulate de Prefectura si astfel ar fi ramas fara bani de utilitati pentru turisti, au fost reflectate inclusiv de presa scandinava, fapt care ar fi afectat puternic solicitarile de pachete turistice din tarile respective.

Vicepresedintele ANT spune ca sezonul a fost salvat de catre agentii economici, care au inteles ca trebuie sa scoata bani din buzunare bani pentru a promova litoralul ca destinatie de turism. Problsema lucratorilor sezonieri din turism este una dificila, care a dus la plecarea lucratorilor calificati la munca in strainatate sau iin alte domenii. Faptul ca unitaile din turismul de pe litoral se descurca cu salariati nepregatiti confera si o slaba calitate serviciilor, aspect care a dus si in trecut la numeroase reclamatii. Livia Sima spune ca a pregatit un pachet legislativ, in care aceasta prblema a salariatilor sezonieri sa fie rezolvata.

Una dintre propuneri este aceea ca sezonierii calificati sa beneficieze de vechime in munca mai mare, prin introducerea unor cursuri de pregatire profesionala, care sa le dea dreptul la ajutor de somaj in perioadele de extra-sezon. O alta varianta este aceea de modificare a legii actuale, care da dreptul la somaj doar la implinirea a 12 luni lucrate in rastimp de 24 de luni. Astfel, propunerea ANT este aceea de a se lua in calcul 12 luni lucrate in rastimp de 36 de luni.

Livia Sima spune ca multe dintre problemele turistilor, printre care si cea a muzicii care deranjeaza noaptea, ar putea fi rezolvata de autoritatile locale, care ar putea interzice, prin autorizatia de functionare data agentilor economici, functionarea discotecilor in aer liber, dupa ora 1.00. O alta optiune ar fi interzicerea totala a discotecilor in aer liber pe raza localitatilor, acest tip de stabilimente putand functiona pe terenurile din extravilan, asa cum se intampla in multe tari cu un turism foarte bine dezvoltat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri