Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, se afla la finalul mandatului de presedinte ANAT. Acesta a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat, urmand sa predea stafeta lui Nicolae Demetriade, fostul proprietar Happy Tour. Alin Burcea a vorbit la emisiunea "Inspiratie in business" despre principalele realizari la ANAT, dar si despre planurile care nu au iesit, dar la care nu renunta.

Alin Burcea spune ca a decis sa nu mai candideze pentru functia de presedinte ANAT "de jena". "Nu pot sa fiu principalul candidat si eternul presedinte. Eu am fost primul presedinte ANAT in urma cu 28 de ani, la 27 de ani. Si cred ca este momentul sa mai vina si alte persoane care pot aduce aceasta asociatie", a declarat Alin Burcea.

Locul lui va fi luat de fostul proprietar al agentiei Happy Tour, Nicolae Demetriade, care cunoaste foarte bine industria si care o mare experienta pe partea de management (a fost director general la Tarom in perioada 2001-2002).

"Vine o persoana de 70 de ani, eu mi-as fi dorit sa vina cineva de 35. Persoana respectiva este foarte buna profesional, este, de fapt, si singurul candidat. As fi vrut sa vina tineri, care sa fie mai luptatori, mai ambitiosi si mai scandalagii, pentru ca problemele patronale nu se rezolva numai si numai cu bun simt. La fazele nesimtite pe care le fac guvernele astazi cred ca raspunsul nu trebuie sa fie de bun simt. Este colegul nostru de multi ani, stie ce se intampla, este proprietar de firma, a creat una dintre cele mai mari firme din Romania, pe care a vandut-o pentru o mica avere. Se numeste Nicolae Demetriade, fost proprietar Happy Tour. Are foarte multa experienta, a fost si direct general la Tarom, perioada in care Taromul era, in mod ireal, pe plus. Cand a plecat de la Tarom a lasat 300-400 de milioane de euro in contul companiei. Din pacate, este un tip de bun simt, este un tip echilibrat si vor fi situatii in care va trebui sa fie mai incisiv", a spus Alin Burcea.

Alin Burcea, ce a realizat la ANAT si ce proiecte nu i-au iesit

Printre principalele realizari la ANAT, Alin Burcea a enumerat actul normativ privind garantarea pachetelor de turism (idee pe care Agentia a lansat-o in urma cu 8 ani, dar pe care Romania o implementeaza abia acum, fortata de UE), traducerea Directivei UE de travel de catre Protectia Consumatorului si legea turismului (despre care se discuta deja de 14 ani).

"Am vrut ca ANAT sa fie un consultant pentru toate problemele pe care le intalnesc proprietarii agentiilor de turism. M-am axat mult pe seminarii pe teme de fiscalitate, juridice. Am aceasta obsesie pentru seminarii, pentru ca trebuie sa ridicam nivelul profesional al agentilor de turism. Am lucrat la mai multe acte normative, printre care si garantarea pachetelor de turism. In sfarsit, Guvernul Romaniei, presat de Bruxelles, a finalizat acest act normativ. Niciun ministru nu se preocupa sa faca ceva in Romania decat atunci cand intra in infringement. Garantarea treneaza momentan, din cauza schimbului de ministri", a spus Alin Burcea.

Acesta spune ca a comunicat bine cu fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, insa este nemultumit de cum a rezolvat proiectul privind garantarea pachetelor de turism.

"Fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, este ministrul care a lucrat cu toata lumea. S-a ajuns la formula de Fond de Garantare, in regula, dar a gresit, pentru ca atunci cand intrii in acest joc al garantarii, trebuie sa vii cu ceva. Astazi, agentiile de turism platesc intre 500-1000 de euro pentru o asigurare de 50.000 de euro, o asigurare proasta, facuta de mine, pe vremea cand eram secretar de stat. Acum s-a ajuns la suma de 2.000 de euro ca sa intrii in joc. Daca in anul 2018, nu poti sa ai capital ca sa intrii in joc, stai acasa! Jalea la romani este un business, au inceput sa urle ca nu au bani si ministrul Dobre s-a lasat impresionat si a zis ca nu mai cere aceasta suma la intrare, ceea ce face ca nicio agentie de turism, atunci cand isi incepe activitatea, sa nu dea niciun ban. Ceea ce mi se pare o infractiune. Cand dai tu bani, nu iei de la turisti, devii mai responsabil", a completat proprietarul Paralela 45.

Un alt proiect trecut pe lista realizarilor, dar care este inca in dezbateri, este legat de traducerea Directivei UE de travel de catre Protectia Consumatorului, altceva decat garantarea. Si legea turismului, care acum se afla pe lista de prioritati a ministrului Turismului este trecuta tot la realizari.

Ce planuri nu a reusit sa termine? "In acest moment, agentiile de turism sunt cele mai dezavantajate in Romania, pe partea de turism. Hotelurile, restaurantele au TVA 9%, iar noi avem 19%, cu toate ca aducem cei mai multi turisti in Romania. Dar ne-am obisnuit sa fim Cenusareasa. Ma bazez mult pe ministrul de Finante, stie tema, vreau sa vorbesc cu el. Ramane de vazut", a mai precizat Alin Burcea.

Chiar daca nu va mai conduce Agentia, Burcea va face parte din consiliul de administratie, iar din aceasta pozitie isi va continua planurile. "Nu o sa ies din ANAT, probabil o sa fiu al 2-lea sau al 3-lea. Nu renunt la lucrurile pe care le incep", a adaugat acesta.

Se va schimba ceva cu turismul romanesc? "Nu, de ce sa se schimbe"

Alin Burcea, care se afla in industria turismului de aproape 30 de ani, si-a pierdut increderea ca statul roman va reusi prea curand sa salveze turismul.

"Turismul este Miorita economiei romanesti. Toti ministrii vorbesc despre potentialul urias are turismul in Romania. PSD are probleme importante sa se certe intre ei, schimba guverne (al treilea intr-un an). Turismul poate crea mult, dar daca nu exista interes real ... Suntem superficali, nu avem determinare, credem ca suntem speciali, dar nu suntem, ne place sa vorbim, dar nu finalizam nimic, intr-un mod balcanic, prostesc. Poate spagile s-au mai dimiunat, nu din constiinta, de frica inchisorilor", a declarat Alin Burcea.

Acesta a facut o comparatie cu Bulgaria, care a reusit sa dezvolte litoralul si muntele mai bine ca Romania si a oferit cateva cifre: "Pe litoralul romanesc nu cred ca vin 30.000 de turisti straini pe an, pe cand in Bulgaria aung 2,5 - 3 milioane de straini".

Intrebat daca se va schimba ceva in industria turismului, acesta a raspuns scurt: "Nu, de ce sa se schimbe?".

"Sunt condamnat sa traiesc in Romania. Sunt lucruri de o banalitate ingrozitoare, pe care nu le facem din traditionala prostie balcanica. Romania nu merge rau, dar sunt suparat ca ar putea merge si mai bine", a completat acesta.

Burcea crede ca doar o persoana care cunoste foarte bine turismul poate schimba in bine acest domeniu. "Ministrul Turismului trebuie sa fie o persoana din domeniu, nu vorbesc despre mine, care sa cunoasca, altfel vor fi tot felul de paliativi", a adaugat acesta.

Alin Burcea nu are incredere in master planul noului ministru al Turismului, "specialist in mediu".

"Suntem cei mai tari la facut planuri. Cum a fost facut master planul? Bogdan Dobre a cerut fiecarui presedinte de Consiliu Judetean sa spuna ce are in plan, ei au facut o lista si de acolo au facut o lista mai mare. Nu are nicio viziune. Cat despre dezvoltarea domeniului schiabil? 150 de kilometri de partie reprezinta o gluma. Unele planuri se pot face, insa cea mai mare parte, nu", a mai spus Alin Burcea.

Ce planuri are antreprenorul Alin Burcea

Alin Burcea a vorbit si despre planurile pentru 2018, pe care le are in calitate de antreprenor, atat pe zona de turism, cat si de imobiliare. In plus, la anul vrea sa dezvolte un business intr-o industrie noua pentru el, un laborator de cofetarie-patiserie.

"Pe partea de turism, Agentia Paralela 45 va continua sa creasca numarului de agentii in tara. In plus, va face mai multe investit in online. "Am creat un modul pentru companii, prin care isi pot face rezervari direct de la sediul lor, prin noi. Paralela 45 face anul acesta 4 milioane de euro numai din online, prin vanzare directa neasistata", a spus Alin Burcea. Tot de anul acesta, agentia se va axa si pe turismul de incoming, atragerea turistilor straini in Romania", a declarat Alin Burcea.

Pe partea de imobiliare, acesta vrea sa finalizeze un centru de business, unde va inchiria spatii.

De asemenea, vrea sa dezvolte afacerea Kiko, pe care o conduce sotia sa.

Citeste si: Burcea, Paralela 45: Masurile fiscale sunt ca o avalansa pentru mediul de afaceri. Ne bulverseaza si ne afecteaza

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri