Fenomenul de incalzire globala ar putea avea efecte devastatoare in urmatoarele decenii asupra statiunilor turistice de schi din Europa, mai ales im cazul statiunilor aflate la inaltimi mai mici, a declarat miercuri Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Din statele analizate, Germania prezinta cel mai mare indice de risc", a declarat OECD intr-un comunicat. Pe locurile urmatoare se afla Austria si Italia, urmate de Franta si Elvetia. Bancile din Elvetia au inceput deja sa refuze acordarea de credite operatorilor de partii de schi aflate sub altitudinea de 1.500 de metri, a declarat un oficial OECD, Shardul Agrawala, care este implicat intr-un studiu de doi ani al riscurilor cresterii temperaturii globale. "Unele din afacerile de acest tip care sunt de dimensiuni mai mici au inceput deja sa se inchida", a continuat acesta, potrivit NewsIn.

Statiunile alpine sunt confruntate cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate in ultimii 1300 de ani, conform unui specialist in evolutia climaterica. Expertii sunt de parere ca acest val de caldura este un fenomen intamplator insa multi banuiesc ca acesta reprezinta un efect al gazelor de sera, cauzate de arderea de catre populatie a combustibililor fosili.

Grupul OECD, cu sediul la Paris, a declarat ca acest studiu este primul studiu sistematic al regiunilor alpine, ce analizeaza 666 de pante montane. Aproximativ 90% din cele 666 de pantele montane studiate beneficiaza de zapada pentru o perioada satisfacatoare de-a lungul anului, de aproape 100 de zile sau mai mult, reiese din acest studiu.

O majorare cu un grad a temperaturii globale ar putea reduce numarul acestor pante acoperite de zapada la aproximativ 500. Aceasta schimbare ar putea avea loc in urmatorii 15-20 de ani (intre anii 2020 - 2025), a precizat Agrawala, citand estimarile prezentate in studiu. O majorare cu doua grade a temperaturii globale ar reduce numarul pantelor acoperite de zapada, viabile pentru practicarea schiului si mai mult, pana la numai 400, lucru ce s-ar putea intampla pana in anul 2050. Majorarea temperaturii globale preconizata pentru sfarsitul acestui secol, de patru grade, ar reduce numarul acestor pante pana la doar 200.

"Turismul din Alpi reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru economia statelor din vecinatatea acestui masiv montan", a precizat raportul OECD.

"In Franta, Austria, Germania si Elvetia vin aproximativ 60-80 de milioane de turisti anual, precum si peste 160 de milioane de zile de schi", reiese din acest raport.

Productia de zapada artificiala este daunatoare mediului si oricum nu ar fi deloc de folos peste o anumita temperatura, a precizat OECD. in ceea ce priveste distributia zonala a riscurilor, zona muntilor Alpi care e apropiata de marea Mediterana ar putea fi in special afectata, precum si zona Steiermark-Styria din Austria si zona Friuli-Venezia-Giulia din Italia. Regiunile Grisons, Valais si Savoia din Elvetia, precum si zona de granita a Elvetiei cu Franta prezinta un grad mai mic de risc in acest sens.

"Ghetatii ar putea fi protejati prin aplicarea unor folii de plastic asupra acestora, insa daca tendintele de majorare a temperaturii globale vor continua, ghetarii nu vor mai putea fi ocrotiti", a incheiat raportul OECD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri