Sovata este una dintre statiunile balneoclimaterice recunoscute atat la nivel national, cat si international. Cu circa 9.000 de turisti, pe sezon, Sovata impresioneaza, in primul rand, prin aspect, multe hoteluri si vile fiind construite in secolele XIX si XX. Pe langa tratamentele balneare si terapeutice, statiunea din Mures ofera turistilor o partie de schi, un centru de echitatie si un parc de aventura. Pentru ca numarul turistilor in unitatile de cazare a crescut, strategia de a mentine trendul este investitia in facilitati, urmand sa se construiasca un domeniu schiabil si un aquapark.

Din luna mai pana in luna septembrie, Sovata, aflata la 60 de kilometri de resedinta de judet, Targu Mures, atrage in in jur de 8.000-9.000 de turisti, aproape cat populatia orasului. Din acestia, circa 6.000 petrec si noaptea in statiune. In extrasezon, numarul turistilor se injumatateste, majoritatea venind pentru tratamente, servicii de spa sau city break-uri. Iarna, turistii vin, indeosebi, pentru schi, potrivit centrului de informatii pentru turisti, Visit Mures.

Investitii in statiune

Statiunea este situata la poalele muntilor Gurghiului, pe valea Tarnavei Mici, cu un potential major balnear si terapeutic. Pe teritoriul actual al statiunii balneoclimaterice sunt lacuri sarate, care au luat nastere datorita faptului ca orasul este asezat in intregime pe un masiv de sare: lacurie Rosu, Verde, Ursu, Alunis, Mierlei, Serpilor si Negru. Apele izvoarelor si lacurilor sarate erau folosite pentru bai inca dinainte de secolul XVIII-lea.

In 1872 au fost puse bazele primei bai publice din localitate, denumita “Gera”, autorizata ca baie terapeutica in 1876. Statiunea de jos s-a dezvoltat in jurul acestei bai. Intre anii 1960-1980 statiunea a beneficiat de investitii majore, fiind construite cinci hoteluri si o noua baza de tratament. Dupa anul 2000 au fost construite multe cabane si case de vacanta private.

Pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor din Sovata si pentru a atrage mai multi turisti, infrastructura a beneficiat de mai multe investitii.

Astfel, in 2006 s-au reabilitat drumurile urbane ale statiunii si aleile din jurul lacurilor sarate, s-a reabilitat si s-a extins reteaua de apa si canalizare si s-au modernizat uzinele de apa si statia de epurare.

Cinci ani mai tarziu, statiunea a obtinut o co-finantare de peste cinci milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Regional, prin care s-a reabilitat si s-a extins infrastructura de vizitare a rezervatiei naturale Lacul Ursu si s-a construit turnul de observare-Belvedere.

Servicii de tratament balnear in statiunea Sovata

Recunoscuta ca statiune de tratament, resursele sunt reprezentate de ape clorate si sodice, instalatii pentru electroterapie, saune, sali de gimnastica si plaje amenajate.

Procedurile de tratament practicate sunt impachetarile cu namol cald, kinetoterapie, electroterapie, gimnastica medicala, bai calde si hidroterapie.

Unitatile de tratament balnear sunt in hotelurile Danubius Health Spa Resort, Bradet si Alunis.

Namolul terapeutic al lacurilor Rosu si Verde a fost exploatat in perioada 1981-1986. La finalul acestei perioade, lacurile au intrat in stare de conservare pentru regenerare.

Obiective turistice in Sovata

Pe langa plimbarile in jurul portiunii amenajate de la Lacul Ursu, Sovata ofera si alte modalitati de petrecere a timpului liber, fie ca turistii sunt pasionati de activitati outdoor sau echitatie.

La centrul de echitatie Amenus, deschis in 2015, turistii pot calari si pot incerca tirul cu arcul. Pe suprafata de 3,5 hectare traiesc opt cai, din care patru sunt folositi pentru calarit.

Pe lacul Tivoli se pot inchiria barci cu vasle, fiind singurul lac din Sovata unde este permis accesul cu barca. Langa lacul Tivoli s-a deschis un parc de aventura, care are o tiroliana deasupra lacului. Parcul are program de functionare in timpul sezonului de vara, fiind deschis doar la cerere, pentru grupuri de teambuiling, spre exemplu, in afara sezonului.

Reabilitata recent, mocanita cu aburi circula din nou pe traseul Sovata – Campu Cetatii, sezonier. Pleaca din gara Sovata, iar durata unei calatorii este de o ora si 45 de minute.

Pentru a admira peisajele salbatice si locurile mai putin frecventate, sezonier, turistii pot participa la tururi safari in zona Campu Cetatii.

Partia de schi, cu o lungime de 1.200 de metri, aflata in administrarea proprietarului cabanei Repas este ocupata cu zapada aproape sase luni pe an. Partia este dotata si cu o instalatie de telescaun pe o distanta de 1.000 de metri cu o diferenta de altitudine de 262 de metri precum si cu o instalatie teleschi pe 300 de metri la partea de incepatori.

Pentru a atrage mai multi turisti in sezonul de iarna, planul este de a construi un domeniu schiabil pe varful Saca, la o altitudine de 1.700 de metri, cu coborare pe muntii Gurghiului, proiect care ar putea intra in administrarea Consiliului Judetean Mures, precizeaza Szocs Levente-Zsolt, manager al asociatiei „Visit Mures” Egyesulet.

Pentru a ajuta micii intreprinzatori si pentru ca turistii ca aiba inca o activitate in statiune, ar urma sa se construiasca un aquapark, adauga reprezentantul Visit Mures.

Citeste si:

    Cazare in Sovata

    O parte din vile si hoteluri sunt construite in secolele XIX si XX si contribuie la atmosfera statiunii, diferita de cea din Calimanesti-Caciulata, Vatra Dornei, Baile Felix sau Tusnad. Pretul unei camere de inchiriat in Sovata incepe de la 100 de lei, intr-o vila sau pensiune si ajunge la 460 de lei intr-un hotel de patru stele.

    Unul dintre hotelurile mai vechi, care a fost cumparat si renovat este si hotelul Muresul, situat in centrul statiunii, la circa 150 de metri de Lacul Ursu. Kali Zoltan a cumparat hotelul in urma cu sapte-opt ani si l-a removat treptat. Hotelul era intr-o stare buna, asa ca a fost deschis in urma cu sase ani. Pretul unei camere este de 290 de lei, fiind inclus mic-dejunul si intrarea la spa.

    Hotelul are 35 de camere si 35 de angajati. In primele noua luni a avut un grad mediu de ocupare de 75%. Programul de vouchere de vacanta a generat o crestere a gradului de ocupare a hotelului de circa 20%.

    Citeste si:

      In octombrie 2017 a fost inaugurat centrul Health Spa, amenajat in subsolul hotelului. Spatiul welness cuprinde un bazin cu apa dulce, jacuzzi, bazin cu apa sarata, sauna finlandeza si cu aburi, masaj si camera cu sare.

      De cand a fost deschis centrul spa, gradul de ocupare al hotelului a crescut considerabil. Astfel, de la un grad de ocupare de 72%, inregistrat anul trecut, in septembrie, a ajuns la 92%, in septembrie, anul acesta. Circa 800.000 de euro a investit proprietarul hotelului, Kali Zoltan, in centrul de spa si in extinderea hotelului, banii provenind din resurse proprii si imprumut. Planul este de a extinde restaurantul si sala de conferinta, de care vor beneficia grupurile venite in teambuilding.

      Specialitati culinare in Sovata

      Specific regiunii Transilvania, turistii pot degusta celebrul gulas si preparatele din carne de porc, pe care bucatarii le folosesc in cele mai gustoase retete, precum ciolan afumat, fleica cu umplutura de prune uscate sau cotlet de porc gratinat cu ciuperci. Pe langa cartofii prajiti, printre garniturile regasite, adesea, in meniuri sunt varza calita, preparata cu piper si sampanie sau muraturile de casa.

      La capitolul bautura, rachiul sau bauturile dulci din fructe, precum afinata sau visinata, se regasesc pe orice mese, precum si sucul de mere.

      Sursa foto: Visit Mures

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri