Chiar daca nu este una dintre cele mai mediatizate destinatii turistice, Serbia reprezinta o varianta foarte accesibila, deloc costisitoare si cu o multitudine de optiuni pentru o vacanta reusita. Potrivit E.S. Dl. Branko Brankovic, Ambasadorul Serbiei la Bucuresti, peste 1 milion de turisti viziteaza anual acesta tara, 100.000 fiind romani.

“Serbia are dezavantajul de a nu avea iesire la mare, asa ca am incercat sa exploatam alte nise, precum turismul rural, croazierele pe Dunare sau turismul health&wellness”, a declarat, pentru Wall-Street, diplomatul sarb. Acesta a facut cateva recomandari pentru o vacanta in Serbia.

Turismul de health&wellness

Serbia are o traditie indelungata si o experienta bogata in aplicarea diverselor tratamente spa. In ultima perioada, spa-urile din Serbia au fost adaptate nevoilor actuale ale turistilor, devenind astfel adevarate resorturi de lux inconjurate de natura.

Vrnjacka Banja este situata in centrul Serbiei, la poalele muntilor Goc. Intre secolele 2 si 4, romanii au construit aici centrul de recuperare Aquae Orcinae. Apoi, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, era frecventata de regi si sefi de stat, fiind adesea comparata cu Baden Baden sau Karlovy Vary. Aici pot fi tratate afectiuni precum diabetul, probleme digestive, reumatism sau afectiuni ale rinichilor.

O alta destinatie de spa este Sokobanja, localizata in estul Serbiei, pe malurile raului Moravica, intre muntii Ozren si Rtanj. Si acest complex dateaza de pe vremea romanilor, pentru ca in secolul 15 turcii sa construiasca si o baie haman. Datorita climatului unic, al florei si faunei din zona, Sokobanja a devenit, in 1992, primul loc ecologic din Serbia. Aici se pot vindeca sau ameliora boli respiratorii, hepatita cronica, hipertensiunea si afectiuni neurologice.

In vestul Serbiei, gasim statiunea Prolom Banja, care, conform unor cercetatori, ar fi chiar cel mai vechi spa din lume, datand din mileniul 3 i.Hr. Aici turistii gasesc ape termale, cu temperaturi cuprinse intre 30 si 33,8 grade C si pot fi tratate afectiuni dermatologice, probleme ale articulatiilor sau boli cardiovasculare.

Lukovska Banja este spa-ul sarbesc situat la cea mai mare altitudine, 681 de metri. Datorita apelor sale termale, care pot ajunge pana la temperaturi de 69,5 grade, aici pot fi tratate afectiuni precum reumatismul, osteoporoza sau probleme ale articulatiilor.

Turism rural

“Turismul rural s-a dezvoltat in ultimii ani datorita oamenilor care au lucrat in afara Serbiei si apoi s-au retras in satele natale unde au renovat casele vechi si le-au pus la dispozitia turistilor. Acest gen de turism este foarte solicitat de oameni veniti din SUA, Noua Zeelanda, Suedia sau Norvegia”, explica ambasadorul sarb.

Turistii vin in satele din Serbia in cautare de mancare organica, trasee pentru plimbari, mediu nepoluat sau cunoasterea comunitatilor locale.



Belgrad

Belgradul, capitala Serbiei, este unul dintre cele mai vechi orase europene, cu o istorie foarte tumultoasa, numeroase popoare punandu-si amprenta asupra orasului. A fost capitala Serbiei din anul 1403, a Iugoslaviei intre anii 1918 si 2003, apoi a Serbiei si Muntenegrului, iar din 2006 doar a Serbiei. Din Bucuresti sunt 600 km, insa din vestul tarii, drumul este mult mai scurt, Timisoara aflandu-se la doar 150 km de Belgrad.
Cele mai importante obiective turistice ale Belgradului sunt: Catedrala Sf. Sava, cea mai mare biserica ortodoxa din lume, fortareata Kalemegdan, locul in care Dunarea se intalneste cu raul Sava, vechiul Palat Regal, Palatul Alb, Strada Knez Mihailova, Muzeul Nikola Tesla, Gradina Zoologica, Moscheea Bajrakli, Piata Republicii si Insula Ada Ciganlija sau Insula Tiganilor.



Novi Sad

Novi Sad este capitala provinciei Voivodina din Serbia, si totodata al doilea cel mai mare oras al acestei tari. Novi Sad este un important centru cultural si industrial si este numit si Atena Sarbeasca, fiind adesea asociat cu capitala Greciei. Pentru turistii romani, cea mai rapida si accesibila cale de a ajunge la Novi Sad este prin vama Moravita sau prin vama Jimbolia. Cele mai importante locuri de vizitat in Novi Sad sunt Cetatea Petrovaradin, Centrul Vechi, Catedrala Romano-Catolica si Muzeul Voievodinei. De asemenea, Novi Sad este o destinatie perfecta si pentru pasionatii de festivaluri de muzica. Aici se organizeaza, in fiecare vara, Exit, spectacol de muzica, jocuri de lumini, artificii si fum, care dureaza 4 zile.



Kopaonik

Kopaonik este cea mai mare statiune de schi din Serbia si una dintre cele mai frumoase destinatii din aceasta parte a Europei. Kopaonik-ul beneficiaza de un potential natural unic, avand aproximativ 200 de zile insorite si in jur de 160 de zile cu zapada pe an. Statiunea are aproximativ 55 km de partii pentru schi alpin si 18 km pentru schi nordic. In plus, mai are si un traseu iluminat, pentru schi nocturn, “Malo Jezero“.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri