Tara Dornelor din judetul Suceava a devenit a cincea destinatie de ecoturism din Romania, fiind recunoscuta oficial de Autoritatea Nationala pentru Turism. In prezent, pe harta destinatiilor de ecoturism din Romania se mai afla Tara Hategului - Retezat, judetul Hunedoara, Tinutul Zimbrului - Vanatori, judetul Neamt, Zarnesti - Piatra Craiului, judetul Brasov si Mara - Cosau - Creasta Cocosului, judetul Maramures.

Tara Dornelor a obtinut statutul "destinatie de ecoturism" la initiativa Asociatiei de Ecoturism Tara Dornelor (AETD), in urma actiunilor derulate in cadrul proiectelor de dezvoltare si consolidare a destinatiilor de ecoturism din Romania, finantate de Romanian - American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0, potrivit Agerpres.

Vizita de evaluare a avut loc in perioada 28-30 mai si a fost realizata de reprezentanti ai ANT, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism si ai Asociatiei de Ecoturism din Romania.

"Finalul unui an de munca pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare in procesul de evaluare a destinatiei ne aduce o recunoastere oficiala din partea autoritatilor centrale, dar, si mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic si mai inchegat in jurul actiunilor de promovare si dezvoltare sustenabila a Tarii Dornelor prin intermediul ecoturismului. (...) Speram ca acest statut sa contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Tara Dornelor ca destinatie de ecoturism, in spatele caruia stau demersurile de dezvoltare economica a zonei prin extinderea retelei de produse si servicii ecoturistice locale. Le multumim tuturor partenerilor nostri, si, in mod special, reprezentantilor Administratiei Parcului National Calimani si ai Serviciului de Promovare Turistica si Salvamont Vatra Dornei, care au fost alaturi de noi in toate momentele importante", a declarat managerul destinatiei ecoturistice Tara Dornelor, Cazimirciuc Maricica.

Arealul turistic Tara Dornelor este localizat in partea de sud-vest a judetului Suceava, regiunea istorica Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor si are in componenta sa municipiul Vatra Dornei si noua comune - Ciocanesti, Carlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Saru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Cosna si Poiana Stampei. Destinatia este strajuita de patru masive montane din Carpatii Orientali, respectiv Giumalau, Calimani, Suhard si Bistritei.

Citeste si:
Diplomat strain: Romania, o tara frumoasa, dar greu de vizitat
Diplomat strain: Romania, o...

Prezenta ariei naturale protejate, Parcul National Calimani, face si mai necesara dezvoltarea ecoturismului in zona, pentru conservarea acestui cadru natural cu o valoare deosebita.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
TOP 5 cele mai frumoase destinatii de vacanta eco-friendly