Intr-un moment in care cehii se pregatesc sa aniverseze 30 de ani de la Revolutia de Catifea, care a pus capat comunismului si a declansat o explozie a turismului si a veniturilor generate de aceasta activitate, nu toti locuitorii capitalei Praga se bucura de aceasta schimbare, transmite Reuters.

"Oamenii s-au mutat si odata cu ei si serviciile, magazinele si restaurantele ieftine. Au ramas monumentele, turnurile, goticul si barocul. Insa a devenit un fel de decoratie de tip Disneyland", spune Pavel Kacirek, un producator de filme documentare in varsta de 72 de ani, al carui apartament are vedere spre piata centrala din Praga, potrivit Agerpres.

Aproape opt milioane de turisti au vizitat Praga anul trecut, ceea ce a facut din capitala Cehiei unul dintre cele mai vizitate orase din Europa si a pus presiuni asupra serviciilor locale care sunt concepute pentru cei 1,3 milioane de rezidenti ai orasului.

Una din cele mai grave probleme este lipsa de locuinte accesibile, in conditiile in care multe apartamente au fost convertite in spatii de cazare pe termen scurt. Potrivit institutului de dezvoltare IPR, pe site-ul Airbnb anul trecut erau listate aproape 12.000 de proprietati in Praga. In schimb, districtul care cuprinde centrul orasului Praga si-a pierdut jumatate din rezidenti in ultimii 30 de ani. Numarul alegatorilor inregistrati a scazut pana la 21.556 in 2017, de la 36.862 in 1990.

In prezent, turistii se ingramadesc pe stradutele din centrul Pragai si deseori profita de berea ieftina pentru a petrece toata noaptea.

"Cu siguranta, numarul de turisti este mai mare decat poate suporta Praga", sustine primarul, Zdenek Hrib, adaugand ca orasul vrea sa atraga vizitatori care sa cheltuiasca sume mai mari, inclusiv cei care vin pentru reuniuni de afaceri. "Incercam sa rezolvam problema Disneyland-ului care a aparut aici", a spus Zdenek Hrib.

Cand comunismul s-a prabusit in 1989, Praga era un diamant neslefuit din cauza poluarii aerului si lipsei serviciilor. Intre timp, investitiile de zeci de miliarde de dolari si cheltuielile turistilor au transformat Praga in cea mai bogata regiune din Europa Centrala si de Est, cu un PIB per capita ce depaseste cu 87% media din UE, potrivit datelor Eurostat din 2018.

Acum principalele zone frecventate de turisti, inclusiv in jurul castelului Hrad si podului Carol, sunt intesate de magazine de suveniruri, case de schimb valutar si saloane de masaj. "Totul depinde de modul in care se pozitioneaza Praga. Daca vom ramane un bar ieftin, vor fi gunoaie", spune arhitectul Kristof Hanzlik.

Municipalitatea a inceput sa ia masuri pentru a rezolva problemele, inclusiv prin desemnarea unui "primar de noapte", care sa se ocupe de problema zgomotului provocat de petrecaretii nocturni. De asemenea, au fost evacuate cateva zeci de case de schimb valutar care practicau comisioane de doua cifre, iar autoritatile intentioneaza sa puna capat inchirierilor de spatii in scopuri turistice in favoarea serviciilor destinate localnicilor. In plus, Parlamentul de la Praga a adoptat o lege care majoreaza taxa pentru cei care innopteaza in Praga de la 0,8 euro pana la doi euro pe noapte, insa primarul Zdenek Hrib spune ca plafonul ar trebui sa fie mai mare in centrul orasului.

Pentru moment, multi cehi evita centrul capitalei, exceptand situatiile in care viziteaza unul din putinele localuri in care doar rezidentii isi pot rezerva un loc. "Acesta este un loc in care te poti intalni cu prietenii", spune Martin Hlavac, care a mostenit o rezervare saptamanala la un pub traditional de la mama sa, client frecvent al localului inca din 1960.

Sursa foto: DaLiu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri