Munții Măcinului

Munții Măcinului

Se spune că aici, la Munții Măcinului este locul în care pășești pe roci mai vechi decât dinozaurii. Munții Măcinului însumează cel mai vechi lanț muntos din România, aici aflându-se vestigiile Hercinicilor. Sunt munții despre care învățam la școală că sunt munții tociți ai Românie, cel mai înalt pisc fiind vârful Greci, de doar 467 de metri altitudine. Important de știut este că aici se regăsesc suprafețe importante de vegetație naturală de stepă, singura din Balcani și una din puținele din Europa.

Dacă vrei să aventurezi la câteva drumeții, acestea sunt traseele pe care le ai la dispoziție: Valea Jijilei, Culmea Pricopanului, Vârful Crapcea, Cozluk, Dealul cu drum, Ţuţuiatu, Valea vinului, Poveştile Măcinului, Turism ecvestru, Cicloturism.

Sursa foto: Agerpres

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal este situat foarte aproape de localitatea Turcoaia, din județul Tulcea. Este un lac vechi, antropic, ce s-a format într-o carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Despre acest lac, localnicii spun că acesta are mai mult de 20 de metri adâncime, motiv pentru care și-a căptătat și denumirea de „La Fântâna”.

Lacul are o culoare de smarald și aproape că îți dă impresia că e un lac glaciar. Lacul Iacobdeal e inconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că în adâncul acestuia ar trăi pești mari.

Sursa foto: Facebook / Dor de România

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala se află tot în județul Tulcea, în satul cu același nume, din comuna Sarichioi. Turiștii sunt absolut fascinați de priveliștile superbe care se văd în zare, odată ajunși la Cetatea Enisala, care se află pe un deal calcaros, de pe care se pot vedea Lacurile Razim și Babadag. Cetatea a fost ridicată de genovezi, în a doua jumătate a anilor 1200, cu scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de apă.

Sursa foto: Agerpres

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Schimbăm acum județul și ajungem în Constanța ca să vedem Cetatea Histria, rămasă în istorie drept prima colonie grecească de la Marea Neagră, dar și prima așezare urbană de pe teritoriul țării noastre. În prezent este un sit arheologic de interes prioritar, inclus în lista Patrimoniului European, dar și pe Lista Monumentelor Istorice.

Sursa foto: Agerpres

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei

Dacă ajungi în Dobrogea, n-ai voie să ratezi Cheile Dobrogei, Arie de Protecție Specială Avifaunistică, în 2007. Cheile Dobrogei includ pajiști, stepe, culturi, pășuni, păduri de foioase, iar aici se găsesc viețuitoare protejate ca prescărușul albastru, uliu cu picioare scurte, prepelița, șoimul dunărean și multe altele care trăiesc printre stâncile calcaroase, cu vegetație de stepă, tufăriș sau pădure. Este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și de plimbările lungi care se întind până la apusul serii.

Sursa foto: Faceboook/ Cheile Dobrogei

Sursa foto: Facebook / Cheile Dobrogei