Unele orașe ale lumii sunt foarte poluate, iar calitatea aerului dintre ele prezintă un risc la nivel de sănătate, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Cu toate acestea, unele destinații se mândresc cu o calitate bună a aerului, ca urmare a reglementărilor stricte în ceea ce privește protecția mediului, potrivit thetravel.com.

Reykjavik, Islanda

Reykjavik, Islanda

În ciuda faptului că este cel mai mare oraș din Islanda, Reyjavik rămâne unul dintre cele mai sigure orașe din țară în ceea ce privește calitatea aerului.

Reykjavik este, de asemenea, unul dintre cele mai curate și mai verzi orașe din lume, fiind, totodată capitala arhitecturii moderne uimitoare și a piscinelor geotermale. Capitala Islandei, rămâne, însă una dintre cele mai scumpe destinații de vacanță din 2023.

Sursa foto: Unsplash

Viena, Austria

Viena, Austria

Viena este una dintre cele mai populate țări din Uniunea Europeană, găzduind aproape jumătate din populația Austriei. Acest lucru nu a împiedicat-o să fie unul dintre orașele cu cel mai curat aer din lume. Orașul încă se mândrește cu un indice impresionant în ceea ce privește calitatea aerului, care este considerată ca fiind una ridicată pentru localnici, dar și turiști.

Viena este una dintre cele mai populare destinații pentru un city break în Europa, fiind votat pentru a 10 oară cel mai bun oraș în care să locuiești. Sentimentul de siguranță este foarte ridicat, iar Viena este cunoscută pentru calitatea vieții și pentru rata scăzută a criminalității.

Sursa foto: Pexels

Helsinki, Finlanda

Helsinki, Finlanda

Capitala Finlandei și cel mai populat oraș este, de asemenea, centrul social, cultural și politic al țării. Cu toate acestea, aerul din Helsinki este curat, catalogat ca fiind „respirabil”, precum și unul dintre cele mai sigure din lume pentru oameni.

Această calitate a aerului se datorează parțial numeroaselor păduri care înconjoară țara. Helsinki este, de asemenea, unul dintre cele mai bune orașe din lume în care să locuiești. Cu siguranță calitatea aerului joacă un rol major în acest clasament al gradului de locuit, deoarece poluarea aerului face ca majoritatea orașelor să fie nesigure sau nelocuibile.

Sursa foto: Unsplash

Zurich, Elvetia

Zurich, Elvetia

Zurich este un oraș pitoresc de pe partea de nord a lacului Zurich, fiind cel mai mare oraș al țării. Destinația, dincolo de frumusețea sa uluitoare, este și important centru financiar de la nivelul Europei.

Calitatea aerului de aici este la fel de curată ca frumusețea orașului, timp în care Zurich se află de câteva decenii pe lista orașelor cu cel mai curat aer din lume. În timp ce turiștii se întâlnesc pentru a vedea eleganța orașului, calitatea aerului este cireașa de pe tort experiențelor lor.

Sursa foto: Pexels

Göteborg, Suedia

Göteborg, Suedia

Göteborg este al doilea oraș ca mărime al Suediei, situat pe coasta sa de vest. Orașul are o densitate scăzută a populației, ceea ce ajută la menținerea aerului la un nivel moderat și sigur pentru respirație.

Alți factori, cum ar fi aerul de pe Coasta de Vest, numeroasele parcuri și grădini, copacii din bulevardele sale și legile stricte de mediu sunt cele care ajută la menținerea calității aerului în Göteborg.

Sursa foto: Unsplash

Haga, Olanda

Haga, Olanda

Haga este unul dintre cele mai faimoase orașe din lume pentru că găzduiește Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție. Aceste două tribunale internaționale atrag anual foarte mulți turiști, veniți din toată lumea. Cu toate acestea, calitatea aerului rămâne una ridicată.

Acest lucru se datorează parțial aerului oceanic, deoarece orașul se află pe coasta de vest a Olandei, cu vedere la Marea Nordului. De asemenea, există legi olandeze stricte care limitează emisia de substanțe nocive și previn expunerea oamenilor la poluarea pe termen lung.

Sursa foto: Unsplash

Tallinn, Estonia

Tallinn, Estonia

Tallinn este un oraș liniștit și fermecător, situat în largul țărmului Golfului Finlandei, în nordul Estonia.

În ciuda faptului că are o populație de mai puțin de 500.000 de locuitori, orașul este încă cel mai populat din Estonia. Având în vedere prezența golfului din jur, a numărului mic de unități industriale și fabrici, nu e de mirare că Tallinn este o destinație solicitată și pentru calitatea bună a aerului său.

Sursa foto: Unsplash

Victoria, Canada

Victoria, Canada

În cel mai sudic punct al insulei Vancouver, în largul coastei Pacificului Canadei, se află orașul Victoria, capitala provinciei British Columbia. Supranumit „Orașul grădină”, Victoria cuprinde multe parcuri, mulți copaci și grădini, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai populare destinații din Canada.

Localnicii, dar și turiștii acestui oraș se bucură de o calitate mai bună a aerului, comparativ cu alte orașe din Canada.

Sursa foto: Pexels

Stockholm, Suedia

Stockholm, Suedia

Stockholm este capitala Suediei și unul dintre cele mai uimitoare orașe din Uniunea Europeană, renumit pentru numărul de poduri și peisaje care te vor lăsa cu gura căscată. Orașul are 14 insule, deci putem spune că este un oraș pe malul mării.

Cu toate acestea, există încă un lucru remarcabil în această capitală suedeză și anume calitatea aerului, care este o atracție majoră pentru turiștii care pun sănătatea și sustenabilitatea pe primul loc. Orașul se bucură de un indice de calitate a aerului echitabil, care este catalogat ca fiind sigur, chiar și în ciuda faptului că Stockholm este cel mai populat oraș suedez.

Sursa: Pexels

Oslo, Norvegia

Oslo, Norvegia

Oslo este capitala Norvegiei și cel mai populat oraș al țării. Este un oraș liniștit și recomandat deseori pentru deplasări de afaceri, dar și pentru excursii în cuplu sau cu familia. Orașul se bucură de o populație moderată, fiind, totodată una dintre cele mai importante destinații maritime globale.

Oslo se bucură, totodată și de un aer curat, ceea ce îl transformă într-unul dintre cele mai bune orașe de locuit din lume. La nivelul întregii țări există, de altfel un aer destul de curat, ceea ce face ca natura să poată să fie vizibilă cu o mai mare ușurință, dat fiind gradul mic de poluare.

Sursa foto: Pexels

Sursa foto: Shutterstock