Chiar si pe fondul unei scaderi a capacitatii de 4,4%, numarul de pasageri a scazut cu 11,1% in martie fata de aceeasi luna din 2008. “Criza economica globala continua sa reduca cererea pentru transportul aerian. Liniile aeriene nu isi pot ajusta capacitatea cu declinul cererii si astfel gradul de ocupare este unul foarte redus. Toate aceste probleme afecteaza seminficativ veniturile companiilor aeriene”, a mai spus reprezentantul IATA.

Cea mai mare scadere a traficului de pasageri s-a inregistrat in regiunea Asia Pacific, de 14,5% pe fondul unei reduceri a capacitatii de 9,3%.
Companiile nord-americane au raportat un declin al numarului de pasageri de 13,4%, turismul fiind descurajat si de un somaj care a ajuns la 8,5% in SUA, in martie.

Operatorii europeni s-au confruntat cu o scadere medie a traficului de pasageri de 11,6%, pe fondul cresterii somajului in doua dintre pietele-cheie - Germania, care a ajuns la 8,6%, si Spania, cu o cota de 17,4%.

Anul trecut, totalul pierderilor inregistrate de industria aviatica a ajuns pana la 5 miliarde de dolari. Cele mai mari pierderi ale industriei au fost inregistrate de traficul de marfa, care a scazut in 2008 cu 4% (cu 22,6% in luna decembrie), in timp ce traficul de pasageri a inregistrat o crestere modesta, de doar 1,6%, fata de 7,4%, cat a reprezentat avansul in 2007.