Perioada sărbătorilor este momentul perfect pentru a surprinde membrii familiei cu daruri speciale. Însă, în această perioadă festivă, în care nevoia de cumpărare este din ce în ce mai mare, riscurile de a cădea victima potențialelor atacuri de phishing, cresc semnificativ. Platformă de anunțuri generaliste OLX, lansează un apel de informare adresat utilizatorilor pentru a recunoaște semnele unui atac de phishing și a se proteja de atacatorii online.

Fenomenul denumit “phishing” se traduce prin “pescuirea de date online”, deoarece presupune oferirea unei momeli pentru a obține accesul la parole sau informații private sau chiar date ale cardurilor, pentru sustragerea anumitor sume de la utilizatori. Infractorii cibernetici încearcă să obțină acces la datele personale ale persoanelor vizate prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că vin din partea unor companii renumite și de încredere.

Cum să tranzacționezi în siguranță de sărbători

OLX avertizează utilizatorii asupra fenomenului și susține importanța creșterii gradului de conștientizare în rândul acestora printr-o serie de sfaturi pentru a se proteja de “colindătorii” neinvitați în perioada Crăciunului.

1. Evitarea Link-urilor suspecte – În ultimul an, o parte din utilizatorii OLX au fost ținta tentativelor de fraudă. Cea mai simplă, sigură și rapidă metodă de a evita astfel de atacuri este folosirea serviciului de Livrare prin OLX. Cum funcționează tentativele de phishing? Atacatorii generează un link fals pe care îl trimit vânzătorilor, le cer datele cardului, soldul contului sau codul CVV, sub pretextul de a plăti produsul tranzacționat. Pentru utilizatori este foarte important să nu împărtășească datele cardului deoarece încasarea sumei pentru produsele vândute pe OLX și livrate prin curier nu se face niciodată online, ci doar prin intermediul FAN Courier sau Poșta Română, prin ramburs, după verificarea coletului.

2. Păstrarea conversației doar în mesageria oficială OLX – Dacă vânzătorul dorește să mute discuția pe o altă platformă de mesagerie, OLX nu mai poate proteja utilizatorii în cazul unei tentative de fraudă. În cazul în care un cumpărător scrie vânzătorului pe o altă platformă de mesagerie, menționând că a realizat plata și a oferit un link pentru a vedea dovada, cel mai probabil este o încercare de phishing.

3. Verificarea atentă a numelui expeditorului fiecărui mesaj SMS– Atacatorii pot trimite mesaje false, prin care îi redirecționează pe utilizatori spre paginile proprii, folosind denumirea unei companii de încredere, precum OLX, influențându-i să acceseze mesajul.

4. Verificarea limbajului și ortografiei – Dacă un utilizator primește un text cu multe greșeli gramaticale, pe un ton de alertă, în care i se cere plata imediată, cel mai probabil este o tentativă de phishing.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri