"Deoarece sezonul inca nu s-a incheiat, nu se pot face estimari din punct de vedere al incasarilor, dar este posibil ca acestea sa scada cu mai mult de 10 procente. Pentru anul viitor, vom asista la scaderea tarifelor cu 10-20% fata de anul acesta, fiind pentru prima data cand asistam la acest fenomen de scadere a tarifelor la cazare in ultimii 20 de ani", se arata in comunicatul FPTR, scrie NewsIn.

De asemenea, hotelierii estimeaza ca numarul turistilor pe litoral, anul acesta, a fost acelasi ca in anul 2008 "sau poate exista o scadere de maxim 10%", desi la inceputul sezonului premisele nu erau incurajatoare.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus, Federatia Industriei Hoteliere Marea Neagra, Asociatia Patronatului din Turism "Parthenopolis" Costinesti si Hotel Paradiso au organizat in perioada 14 – 16 septembrie Bursa Turism Litoral 2009, ocazie cu care s-au negociat contractele intre prestatorii de servicii turistice din statiunile din sudul litoralului si agentiile de turism valorificatoare din tara, in vederea incheierii contractelor pentru sezonul estival 2010.

"Impreuna cu angajamentele la turismul international, contractele care s-au incheiat la actuala editie a Bursei vor asigura o utilizare mai buna a capacitatilor de cazare din zona, sporind numarul turistilor care vor vizita litoralul in 2010", se mai arata in comunicat.

La aceasta manifestare au participat 70 de hoteluri si pensiuni din Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

De asemenea, in cadrul sedintei Comitetului Director al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, s-a hotarat continuarea programului "Inscrieri timpurii - Early Booking" si in anul 2010.

Acest program va fi lansat oficial la cea de-a XXII – a editie a Targului de Turism al Romaniei - TTR 2009. Programul va aduce si el reduceri de pana la 20%, ceea ce inseamna ca in anumite perioade si in anumite conditii biletele pe litoral vor fi mai ieftine anul viitor cu pana la 30%, potrivit FPTR.

"Scaderea tarifelor de cazare, continuarea si diversificarea programelor si ofertelor speciale va permite agentiilor de turism sa-si pregateasca mai bine oferta, sa imbunatateasca promovarea acesteia, ceea ce va avea efecte pozitive atat pentru valorificatori cat si pentru prestatori dar in primul rand pentru turisti", spun hotelierii.