Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, le-a solicitat, marti, deputatilor din Comisia de administratie sprijinul pentru modificarea legislatiei astfel incat sa fie posibila exproprierea constructiilor in zona plajelor, informeaza NewsIn.
Elena Udrea a explicat ca, pentru demolarea constructiilor ilegale amplasate pe plaje, a fost abilitat Ministerul Turismului prin ordonanta de urgenta, insa ca, pentru demolarea celor ridicate in mod legal, pe portiuni de plaja care au trecut in proprietate privata in ultimii 20 ani, este nevoie de exproprierea actualilor proprietari, demers pentru care este necesara modificarea legii in Parlament.

"Ne-am lovit de situatii concrete, pe care am incercat sa le rezolvam cu ordonante de urgenta sau hotarari de guvern, dar suntem depasiti la acest moment de complexitatea problemelor legate de felul in care s-a construit in Romania si avem nevoie de suportul Parlamentului", le-a spus ministrul Turismului deputatilor.

"Desi plajele sunt, prin Constitutie, de interes public, avem situatii unde acestea au ajuns sa treaca in proprietatea privata. Pe aceste terenuri s-au ridicat constructii care au regim legal. (...) Am venit sa va solicitam sprijinul, sa putem expropria si in zona plajelor si pe litoral. Legea exproprierilor nu poate fi modificata decat prin lege organica", a declarat Udrea. Ea a subliniat ca ministerul "va demola tot ce e neautorizat pe litoral", dar ca acest demers nu este suficient.

Udrea a mai spus ca persoanele care au construit pe plaja, chiar si ilegal, "nu puteau macar fara acordul tacit al autoritatilor publice locale". "Cei mai multi sunt oameni influenti din zona, sau cu sustinere la Bucuresti, iar un primar de comuna de pe litoral nu are forta politica necesara sa impuna respectarea legii", a mai aratat ministrul.

Aceasta a explicat ca, miercuri, va fi trecut prin Guvern un memorandum de infiintare a unui comitet interministerial si a unui grup de lucru interinstitutional privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si arhitecturii. Udrea a aratat ca din grupul inter-institutional vor putea face parte si membrii Comisiei.

La finalul intalnirii cu membrii Comisiei, Udrea a afirmat ca, potrivit estimarilor ministerului, exproprierile vor costa in jur de 5 milioane euro, dar ca vor fi si alte evaluari. "Noi am opta pentru solutia unor compensari, sa nu fie nevoie sa fie o compensare baneasca, ci in natura. Ar fi o optiune care ar scuti ministerul de plata acestor despagubiri", a aratat Udrea.

Ea a relatat ca reprezentantii ministerului, care demoleaza in prezent constructiile ilegale de pe plaja, i-au spus ca au primit primit "telefoane de amenintare, prin care au fost somati sa se opreasca din demolari". Udrea a dat de inteles ca propietarii se folosesc de numele ei pentru speria autoritatilor locale care vor sa restabileasca

legalitatea. "Maximum de amenintare a fost: Vom suna la dna ministru. Nu a indraznit nimeni sa sune la mine si le-am spus ca ii rog foarte mult sa le transmita sa se grabeasca sa ma sune. Nu a sunat nimeni si demolarile continua", a mai spus Udrea.

Membrii Comisiei de administratie reprezentand PDL, UDMR, PSD si PNL au apreciat "initiativa curajoasa" a ministrului Udrea de a elabora un pachet de legi privind amenajarea teritoriului, subliniind ca, in materie de urbanism, sunt foarte mult acte normative care trebuie corelate. Vicepresedintele Comisiei, social-democratul Mircea Dusa, a salutat initiativa formarii comitetului interministerial, insa a atras atentia ca acesta ar trebui sa cuprinda reprezentantii tuturor ministerelor care au atributii in acest domeniu, dar si pe cei ai odinului arhitectilor si ai societatii civile. Si deputatul PSD Aurel Vladoiu a apreciat ca initiativa ministrului este "curajoasa".

Pe de alta parte, deputatul PNL Lucia Varga a sustinut ca nu este nevoie de modificarea legii privind exproprierile, si ca statul nu ar trebui sa despagubeasca persoane care au construit pe portiuni de plaja obtinute cu incalcarea Constitutiei, sfatuind ministerul Turismului sa se adreseze justitiei in cazul respectivilor proprietari.

"N-am inteles ce doriti sa promovati ca act normativ. Exista o lege a exproprierii, plajele sunt in domeniul public al statului, este interzis prin lege darea in proprietate, vinderea sau instrainarea plajelor, iar cazurile cu improprietariri pe plaja - aceia trebuie sa plateasca. Portiunile de plaja au fost retrocedate incalcandu-se legea, Constitutia, de ce sa mai faca statul o despagubire?", a opinat Varga.

Ministrul i-a replicat ca analizarea primei greseli "de la origini" ar presupune un timp indelungat, iar "litoralul nu mai are timp". "Avem constructii legale, pe teren concesionat. Nu pot sa demolez. Singura modalitate prin care pot desfiinta constructia, e sa-l expropiez pentru pretul constructiei, nu a terenului", a mai spus Udrea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri