Zapada si gheata au blocat la sol avioane in Marea Britanie si Europa de Nord inaintea Craciunului, ridicand intrebari daca operatorii aeroporturilor ar fi trebuit sa fie mai bine pregatiti, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Philip Hammond a afirmat ca directorii aeroportului londonez Heathrow, cel mai aglomerat din lume, au subestimat cantitatea de lichid de dezghetare necesara.

Una din doua piste la Heathrow, operat de compania spaniola Ferrovial, a fost inchisa pentru patru zile din cauza ninsorilor, iar multe avioane au inghetat la sol in spatiile de parcare.

Comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, a calificat pertrubarile de trafic inacceptabile si a declarat ca ar putea impune, prin lege, aeroporturilor sa asigure un nivel minim al serviciilor in conditii meteorologice nefavorabile.

Citeste si:

Problemele de saptamana aceasta au evidentiat deficientele autoritatii de reglementare a sectorului aerian din Marea Britanie in a trage la raspundere operatorii de aeroporturi, a afirmat un purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor.

"Guvernul este decis sa reformeze reglementarile pentru aeroporturi", a afirmat reprezentantul institutiei.

Compania BAA, detinuta de Ferrovial, care opereaza sase aeroporturi in Marea Britanie a anuntat ca va deschide o ancheta proprie in privinta perturbarii traficului si va cheltui suplimentar 10 milioane de lire sterline pentru masuri care sa reduca impactul ninsorilor.