Care va fi marele invingator al luptei dintre BVB si Sibex?

In 2006, se vorbea despre fuziunea Bursei din Bucuresti cu cea din Sibiu. Un pas important pentru piata de capital romaneasca, aflata la inceput de drum. Piata de spot se unea cu cea de derivate, in sensul crearii unei entitati puternice si al dezvoltarii zonei de investitii bursiere in Romania.

Spre sfarsitul anului, actionarii BVB au respins fuziunea, cu o diferenta foare mica de voturi, motivand cu agresivitatea din presa a conducerii Bursei din Sibiu.

In acel moment, s-a declansat prima faza a razboiului dintre BVB si BMFMS (devenita Sibex intre timp), cea psihologica. La acel moment, cu totii stiam ca daca nu pot fi prietene, cele doua burse vor deveni inamice. Desi aparent activitatile lor erau diferite, ofereau produse distincte si neconcurentiale, zarurile fusesera aruncate.

Poate fi interpretata si ca o chestiune de orgoliu: daca nu ne-am unit, putem sa ne descurcam si separat, putem sa ne concuram si sa ne aratam ca suntem mai buni.

Asadar, in 2008, a inceput prima lupta. BVB a lansat piata de produse derivate. In spirit concurential, initiativa a fost laudata si aplaudata. Pe o piata libera, concurenta este bine-venita si constructiva. Surlele si trambitele de la lansare nu au ajutat produsele sa treaca proba de foc a investitorilor, care au dovedit comoditate. Desi produsele derivate lansate la Bucuresti erau similare celor de la Sibiu, speculatorii nu s-au grabit sa se mute, probabil si din obisnuinta.

Un start pierdut, dar o batalie inca fara deznodamant.

In 2009, Sibex contraataca. Anunta tot cu surle si trambite lansarea unei piete spot, unei platforme noi, cross-listing impreuna cu Bursa din Varsovia, derivate pe emisii de dioxid de carbon. Un atac reusit al Sibiului.

Mai mult, inca o miscare strategica este listarea Sibex pe propria piata, anuntata pentru ziua de vineri, 22 ianuarie 2010. Un pas inaintea Bursei din Bucuresti, care isi tot amana listarea.

Unii spun ca piata romaneasca e prea mica pentru doua piete spot si doua de derivate. Altii cred ca astfel de concurenta este binevenita si aduce un plus de energie ambelor parti.

Chiar si multi brokeri au format tabere pro si contra Sibex sau pro si contra BVB. Poate si investitorii, daca i-ar intreba cineva.

Acum, dupa ce Bursa din Sibiu isi va lansa artificiile de inaugurare a unui nou inceput, razboiul pare sa se amplifice.

Va reusi piata spot sa concureze cu BVB? Va reusi Teodor Ancuta sa aduca emitenti mai interesanti si mai atractivi decat Stere Farmache? Va atrage Sibex atentia cu dubla listare la Varsovia? Cum va contracara bursa bucuresteana acest atac? Ce instrumente si produse pregateste BVB pentru a isi tine clientii aproape?

Sunt doar cateva intrebari din cele care au inceput sa starneasca curiozitatea multora in ultimele saptamani. Insa cine va castiga pana la urma din aceasta batalie?

Am putea face un sondaj printre brokeri si analisti sau chiar un poll pentru a vedea parerea investitorilor. Raspunsul pare destul de greu de anticipat, sunt multe necunoscute si multi factori de care depinde succesul sau esecul. Ne-am putea lasa influentati de parerile din jur, de antipatii si simpatii, de aparente si rezultate financiare.

In spatele acestor dezbateri, intrebari si framantari, castigatorul isi continua drumul nestingherit si neafectat de ele.

Pentru ca marele castigator al acestui razboi psihologic dintre BVB si Sibex este piata de capital romaneasca. Toate aceste miscari competitive, lansari, atacuri si contraatacuri, in ciuda aspectului concurential, fac un mare bine pietei bursiere romanesti. Ea absoarbe tot ce e mai bun din aceste lupte si se dezvolta.

Si da, poate e prea mica pentru doua piete spot si doua de derivate, poate nu avem atatea companii de listat pe amandoua si atatia investitori care sa fie interesati, dar trebuie sa ii oferim conditii sa se dezvolte. Pentru ca oricum ne plangem in fiecare zi ca avem o piata “mica, imatura, lipsita de adancime, nelichida”.

Dar iata ca toate aceste lupte interpretate si judecate de noi au si un rezultat pozitiv. Pana la urma, daca noi facem diferente intre cele doua entitati, investitorii straini vor vedea, cel putin in prima faza, o piata de capital in ansamblu.

Si chiar daca Sibex nu va aduce cateva sute de companii din prima miscare la cota sa, chiar daca investitorii nu se vor muta cu totii pe platforma de la Sibiu, trebuie sa vedem si partea buna: aceea ca orice emitent nou inseamna un plus de lichiditate, de vizibilitate si de adancime a pietei.

Poate, pe parcurs, cele doua piete spot vor reusi sa se completeze reciproc, macar in spectrul investitional al romanilor. Desi se considera concurente, ar putea deveni complementare. Oricum, aceasta initiativa trebuie salutata si privita ca pe una laudabila. Pentru ca oricare ar fi fost motivatia si scopul ei, chiar daca ar proveni din considerente de ordin concurential, de orgoliu sau de lupta, finalitatea se transpune in continuarea procesului de crestere si dezvoltare a mediului bursier.

Iar noi, apropiatii pietei de capital romanesti, avem datoria morala sa sustinem fiecare progres pe care vreuna din entitati il face, fiecare lansare, orice premiera sau produs imprumutat, in sensul maturizarii pietei!

Setari Cookie-uri