Pregatirea pentru interviu este esentiala

Pregatirea pentru interviu este esentialaO etapa foarte importanta si, din pacate, foarte des neglijata de candidatii mai tineri este pregatirea pentru interviu. Astfel, inainte de a te prezenta la interviu este vital sa te documentezi serios asupra firmei angajatoare, parcurgand informatiile de pe site-ul companiei, alte surse de pe internet, articole din presa etc. Toate aceste informatii te vor ajuta sa iti formezi o imagine mai cuprinzatoare asupra companiei", spune Monica Bors, general managerin cadrul firmei de recrutare Premium HR.

"Recomand candidatului sa se pregateasca pentru interviu citind despre postul vizat, companie, piata pe care activeaza, eventual concurenta", spune si Cristina Popescu, managerul firmei de recrutare QPAS.

"Cu acesta ocazie, putem sa ne formam o imagine documentata. Interviul la care urmeaza sa participam exprima dorinta noastra de a deveni parte din echipa companiei respective si, deci, cu cat vom fi mai bine informati cu atat mai bine ne vom prezenta in cadrul interviului", considera Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul agentiei de recrutare Professional.

"Candidatul trebuie sa adune toate informatiile necesare despre companie si despre domeniul sau de activitate si, nu in ultimul rand, sa aiba motivatii solide in ceea ce priveste decizia de a aplica pentru acel post", considera si Adela Marin de la Complete Training.
Sursa foto: freedigitalphotos.net

Analizeaza anuntul din perspectiva responsabilitatilor si cerintelor

Analizeaza anuntul din perspectiva responsabilitatilor si cerintelorTrebuie sa facem acest lucru pentru a nu ajunge fata in fata cu angajatorul si sa nu stim exact ce isi doreste de la noi.

"Analiza anuntului din perspectiva responsabilitatilor si cerintelor este, de asemenea, importanta astfel incat sa intelegem care sunt exigentele postului, criteriile de selectie, expunerea profesionala. Nu este recomandat sa mergem la un interviu si sa intrebam angajatorul care sunt cerintele postului, motivand ca am aplicat la mai multe posturi si nu mai retinem exact care era denumirea postului si care sunt responsabilitatile", spune Bianca Moraru Demeter.

De altfel, centrarea atentiei, in cadrul etapei de analiza, dar si in cadrul interviului propriu-zis, pe responsabilitati si pe cum putem sa le indeplinim intr-o maniera performanta, este de recomandat in detrimentul plasarii unei atentii exagerate pe pachetul compensatoriu, in aceasta etapa, crede Demeter.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Gandeste-te cum poti contribui la rezultatele companiei

Gandeste-te cum poti contribui la rezultatele companiei"Intotdeauna, inca dinainte de a aplica pentru un job si ulterior, inainte de a te prezenta la interviul la care ai fost invitat, gandeste-te cum poti contribui. Avand in vedere ca obiectivul fiecarui proces de recrutare este acela de a identifica acel/acei candidati care pot aduce castiguri reale companiei, fiecare punct abordat pe parcursul discutiei va analiza in ce masura pregatirea, experienta, abilitatile tale corespund cu cerintele postului", spune Monica Bors.

In faza de pregatire a interviului, continua ea, candidatii trebuie sa faca un bilant asupra celor mai importante elemente din profilul profesional care pot interesa compania angajatoare, sa se autoevalueze si sa se raporteze la cerintele din anuntul de angajare, astfel incat sa fie pregatiti cu raspunsul la intrebarea: “De ce ar trebui sa te angajam pe tine, ce beneficii poti aduce firmei noastre?”.

Sursa foto:
freedigitalphotos.net


Intocmeste cu atentie CV-ul

Intocmeste cu atentie CV-ul"CV-ul este este prima carte de vizita a oricarui candidat si de aceea trebuie sa contina informatii reale, la obiect, corecte din punct de vedere gramatical, usor de parcurs. Multi candidati omit sa treaca elemente importante cum ar fi Achievements/Realizari sau structura si dimensiunea echipei coordonate. Cel mai important insa este ca informatia sa poata fi probata in orice moment de catre candidat", crede Cristina Popescu de la QPAS.

Informatiile concrete despre experienta, proiectele in care ai fost implicat, realizari, recomandari, etc. sunt cele care fac interesant CV-ul pentru angajator, considera si Monica Bors. "In general, un CV corect intocmit, interesant, un CV care «vinde» bine imaginea candidatului este un CV atent intocmit, care contine suficiente informatii relevante, care te reprezinta si care te diferentiza de ceilalti candidati. Astfel, in prezentarea experientei profesionale nu sunt suficiente cateva randuri copy-paste din fisa de post, ci sunt foarte importante responsabilitatile specifice, concrete, elementele care diferentiaza postul si activitatea ta de cele similare, precum si proiectele in care ai fost implicat, realizarile ", spune Bors.

Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder, afirma ca varianta cea mai apreciata de angajatori este CV-ul de o pagina, care prezinta evolutia profesionala completa, dar fara multe detalii (ce pot fi prezentate oricum la interviu), studiile facute si cunostintele si abilitatile care te recomanda.

Sursa foto: flickr.com

Punctualitatea si aspectul ingrijit sunt esentiale

Punctualitatea si aspectul ingrijit sunt esentiale"Punctualitatea este esentiala. Sunt apreciati candidatii care, in cazul in care a aparut o problema neprevazuta, anunta faptul ca urmeaza sa intarzie. Totusi, este bine sa existe o rezerva de timp calculata initial, care sa acopere toate aceste aspecte neprevazute", crede Adela Marin, Complete Training.

Cristina Popescu de la QPAS recomanda candidatului sa se prezinte la interviu purtand o tinuta ingrijita. "Foarte important este sa fie punctual, iar daca apar modificari in programul sau, chiar daca intarzie 5 minute, sa anunte", subliniaza ea.

"Fiti punctuali, daca intarziati anuntati din timp, adoptati o tinuta decenta si ingrijita. Adoptati o postura decenta", sfatuieste si Bianca Moraru Demeter.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Fii clar si concis la interviu

Fii clar si concis la interviuComunicati eficient, nu folositi fraze lungi prin care informatia se disipeaza, fiti precisi si oferiti exemple concrete care sa vina in sprijinul afirmatiilor facute, fara a aborda un raspuns general care de cele mai multe ori este neconvingator/neconcludent. Incercati sa abordati interviul in termenii proprii, fara sa faceti apel la diferite «sabloane» de exprimare utilizate sau prezentate in diverse medii, sfatuieste spune Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul companiei Professional.

"Raspunde clar si concis, daca ai emotii este ceva normal si nu este o problema daca recunosti asta. Asculta cu atentie intrebarile si incearca sa intrerupi cat mai rar, este in primul rand un semn de bun simt. Nu este o problema daca reiei o intrebare pentru a te asigura ca ai inteles corect", considera si Bogdan Florea, director general Trenkwalder.

Sansele de angajare ale unui candidat cresc simtitor daca la interviu raspunde la obiect si argumenteaza aproape orice afirmatie cu un exemplu scurt, dar relevant, raspunsurile oferite sunt coerente si logice si nu vorbeste foarte mult si reuseste sa intuiasca atunci cand trebuie sa se opreasca, afirma reprezentantul QPAS.

De asemnea, este important sa fie deschis si sa vorbeasca cu usurinta despre experientele lui profesionale cat si personale, oricat ar fi de bun in ceea ce face, sa evite atitudinea atotstiutoare si autosuficienta si sa fie sincer, mai spune managerul QPAS.

"Candidatii trebuie sa se ajute de comunicarea non-verbala: privire, gesturi, mimica, tonalitate. Zambetul este un element esential in evaluarea comportamentului, iar tonalitatea vocii inlatura monotonia unui discurs", arata reprezentantul Complete Training.

Sursa foto:
freedigitalphotos.net

O ora pentru a dovedi ca esti omul potrivit

O ora pentru a dovedi ca esti omul potrivit"Candidatul trebuie sa fie atent cum discuta cu intervievatorul, sa fie echilibrat si realist, pentru ca astfel va da dovada de o buna autocunoastere si de maturitate. Autoevaluarea corecta este o calitate apreciata de catre orice intervievator", spune Cristina Popescu, managerul firmei de recrutare QPAS.

In plus, in contextul in care in general angajatorul testeaza prin diverse intrebari veridicitatea informatiilor din CV, candidatul trebuie sa argumenteze aducand exemple concrete si relevante.

Sursa foto: freedigitalphotos.net