Informarea angajatorului

Informarea angajatorului

Salariata trebuie sa informeze in scris angajatorul despre sarcina, pentru a beneficia de toate drepturile ce ii revin de la aceasta data.

Ore libere

Ore libere

Salariata are dreptul la o dispensa lunara de maximum 16 ore libere platite pentru a efectua controale medicale de rutina.

NU orelor suplimentare

NU orelor suplimentare

Salariata nu poate sa primeasca program de noapte, ore suplimentare, nu poate fi detasata si nici trimisa in deplasare.

Interzis concedierii

Interzis concedierii

Angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata insarcinata, lauza sau care se afla in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului sau in perioada acordarii stimulentului de insertie.

Dreptul la concediu de risc maternal

Dreptul la concediu de risc maternal

In cazul in care salariata are complicatii in sarcina, are dreptul la concediu de risc maternal (acordat cu avizul medicului expert, pe o durata totala de maxim de 120 de zile, iar plata indemnizatiei se acorda fara conditie de stagiu de cotizare):

- indemnizatia pentru concediul de risc maternal reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform legii, iar cea pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din media veniturilor ultimelor 6 luni;
- concediul prenatal si cel postnatal (sarcina si lauzie): cele 126 de zile se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului post natal sa fie de 42 de zile;
- un aspect benefic in plata acestei indemnizatii este faptul ca salariatei nu i se retine decat contributia de asigurari sociale calculata la minimul prevazut de lege, ceea ce avantajeaza venitul net platit angajatei, inclusiv venitul net luat in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Variantele de concediu

Variantele de concediu

Angajata insarcinata are doua variante pentru care poate opta pentru concediul de crestere si ingrijire a copilului.

- un an, cu o indemnizatie de 85%, maxim 3.400 lei. In acest caz salariata mai poate opta pentru inca un an de concediu, pana la implinirea varstei de doi ani a copilului, dar concediul va fi fara plata;

- doi ani cu 85%, minim 600 lei si maxim 1.200 lei (date conform valorii ISR in prezent = 500 lei).

Cine beneficiaza de indemnizatie

Cine beneficiaza de indemnizatie

Beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap):

- persoanele care in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap);
- veniturile luate in calcul pentru stabilirea indemnizatiei sunt: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, inclusiv valoarea tichetelor de masa.

Concediul TREBUIE aprobat

Concediul TREBUIE aprobat

Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului, precum si concediul fara plata prevazut de lege. Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

Cum impart parintii concediul

Cum impart parintii concediul

Incepand de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener.

Daca perioada solicitata este de un an, mama beneficiaza de concediu 11 luni, iar tatal de cea de-a 12-a luna. Foarte important de retinut este ca, indiferent daca tatal isi solicita sau nu dreptul, perioada mamei va ramane aceeasi, de 11 luni. Acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri.

Revenirea la serviciu

Revenirea la serviciu

Parintii care revin la serviciu inainte de expirarea concediului (chiar si cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, dar nu in aceeasi zi ori dupa aceasta data) au dreptul la un stimulent de insertie in valoare de 500 lei lunar pana cand copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

o Stimulentul de insertie se acorda si pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani.