Ce s-ar intampla cu sistemul bancar romanesc?

Ce s-ar intampla cu sistemul bancar romanesc?Grecia avea la finele lunii septembrie a anului trecut o expunere totala pe sistemul bancar romanesc de 18,4 miliarde dolari.
Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca sunt cele mai importante banci locale cu actionariat elen.

Anul trecut, Bancpost si Banca Romaneasca au raportat pierderi, in timp ce in cazul Alpha Bank si Piraeus Bank, profitul brut a scazut cu 75%, respectiv 65%.

„Subsidiarele locale ale bancilor grecesti au capital elen, dar sunt societati independente. Ele stau destul de bine din punct de vedere al capitalizarii si provizionarii, astfel ca nu vor fi probleme pe termen scurt. Pe termen mediu, institutiile de credit din Grecia vor trebui sa se finanteze de pe piata locala pentru ca nu vor mai primi bani de la bancile-mama. Totodata, este foarte probabil ca bancile-mama sa vanda o parte din activele din Romania si s-ar putea asistam la o schimbare la nivelul actionariatului”, a precizat analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta spune ca in cazul in care se vor forma cozi la bancile grecesti, pentru ca oamenii sa isi retraga banii, atunci va intra in functiune banca-punte, un mecanism prin care BNR ajuta bancile care nu au solvabilitate.

O banca-punte (bridge-bank) reprezinta o institutie financiara temporara, care ofera servicii complete, fiind autorizata si supravegheata de BNR cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala.

“In eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, impactul asupra Romaniei s-ar simti in primul rand la nivelul bancilor care au capital elen. In rest, cred ca celelalte efecte vor fi limitate. Ma astept ca BNR sa intervina intr-un termen rezonabil daca va fi nevoie”, este de parere Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest.

Totusi, nu este exclus ca din cauza pierderilor masive ale bancilor din Grecia, statul elen sa decida nationalizarea celor mai mari patru institutii de credit ale tarii, prezente si in Romania.

“Riscul in cazul Romaniei este reprezentat de faptul ca exista o anumita expunere a sectorului bancar local. Mai exact, exista probabilitatea destul de mare ca o parte din bancile cu actionariat grecesc sa isi schimbe destinatia capitalului, in eventualitatea iesirii statului elen din zona euro”, a mentionat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

Filialele locale ale bancilor grecesti nu si-au publicat inca rezultatele din primul trimestru, insa sistemul bancar romanesc a raportat in primele trei luni ale anului un profit de 165 milioane lei.

Piete de capital: Nu asteptati inca un moment Lehman. Vinde la -5% sau diversifica investitiile

Cuvantul “panica” a revenit in vocabularul analistilor si brokerilor de pe bursa odata cu prabusirea de luni a cotatiilor. Coincidenta sau nu, ultima data cand specialistii din piata vorbisera despre panica a avut loc cu exact opt luni in urma, tot intr-un moment in care stirile despre default-ul iminent al Greciei erau la ordinea zilei.

In actualele conditii de panica este clar ca nu poti spune decat ca piata va mai scadea. Nu cred insa intr-un eveniment care sa aiba efecte de tipul Lehman. Chiar daca iesirea unei tari din zona euro ar fi o premiera, nu este sfarsitul lumii. Daca piata scade cu 15 – 20%, pe plan local avem conditii fundamentale sa recuperam repede aceste pierderi. Aici ma refer la estimarile de profit si dividende ale companiilor romanesti, care in multe cazuri arata evolutii pozitive”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza si cercetare piete de capital, din cadrul BCR.

Dragos Neacsu, directorul general si presedintele Erste Asset Management, considera ca defaultul Greciei este foarte posibil, insa chiar si in aceste conditii, impactul asupra actiunilor de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) ar fi limitat.

“Cred ca este foarte probabil scenariul iesirii Greciei din uniunea monetara. Totusi, capitalul grecesc prezent pe BVB este aproape inexistent. Nici in zona fondurilor de investitii nu sunt implicatii prea mari; vorbim probabil de active de 20-30 milioane euro ale fondurilor grecesti distribuite in Romania, dintr-un total de peste 2 miliarde de euro – active ale fondurilor de investitii din tara”, mentioneaza Dragos Neacsu.

Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 4,1%. Ultima data cand in piata romaneasca a inregistrat o scadere chiar mai mare a avut loc in august 2011, dupa ce ratingul suvern al SUA a fost retrogradat.

In prezent un investitor de retail trebuie sa fie cat mai diversificat pentru ca aproape toate instrumentele financiare implica o doza buna de risc. Una dintre putinele exceptii ar putea sa fie reprezentata de instrumentele cu venit fix. Aici riscurile sunt mai mici in Romania. Pe termen scurt este destul de clar ca ponderea pe actiuni trebuie redusa, insa pe termen lung s-ar putea sa vedem exact efectul invers”, a declarat Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest.

Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca societatea pe care o conduce a recomandat investitorilor vanzarea in cazul in care scaderile depasesc 5%.

“Noi am recomandat clientilor ordine de stop loss/take profit la +/-5% avand in vedere conditiile foarte volatile din piata. Acum este preferabil sa iti marchezi pierderea cat mai repede, nu are rost sa stai sa astepti ‘momente Lehman’ si sa ajungi sa ai pierderi de 30% sau chiar mai mari, asa cum s-a intamplat atunci. Vinzi si apoi astepti un nou punct de intrare sau clarificarea situatiei internationale”, a declarat Nilas.

Leul va fi pus din nou sub presiune

Leul va fi pus din nou sub presiuneUltimele saptamani au aratat cat de sensibil a devenit cursul monedei nationale la turbulentele de pe scena politica si la temerile cu privire la situatia Greciei.

Economistul sef al ING, Vlad Muscalu, sustine ca in cazul unui exit al Greciei din zona euro va exista cu siguranta o presiune pe curs, dar este greu de anticipat un nivel de rezistenta, in conditiile in care este posibil ca pietele sa fi inclus deja intr-o masura mai mica sau mai mare acest eveniment.

Graficul de mai jos expune presiunea la care a fost supus leul in ultima perioada.



Pe de alta parte, analistul Adrian Mitroi crede ca deprecierea leului nu ar trebui sa fie grija noastra numarul 1, pentru ca o moneda nu poate fi imuna la ce se intampla in exterior.

"Probabil ca deprecierea cursului va ajusta niste modele de business si de consum si, daca lucrurile vor merge mai bine, el va reveni probabil pe niste principii fundamentale si nu se va mai baza pe sentimentul pietelor", a subliniat Mitroi.

Sansele ca Grecia sa iasa din zona euro au crescut semnificativ

Sansele ca Grecia sa iasa din zona euro au crescut semnificativDupa cum a remarcat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, destul de multi participanti la piata se asteapta ca acest exit al Greciei din zona euro sa aiba loc in acest an.

De aceeasi parere este si analistul Adrian Mitroi, care precizeaza ca analistii privati au luat in calcul acest scenariu de ceva vreme, fiind sceptici la discursurile politicienilor, care nu aveau cum sa fie decat pozitive.

"Toate bancile mari de investiti au inceput sa isi mareasca aceste probabilitati, ele fiind in general peste 50%", apreciaza Mitroi.

El crede ca Europa este acum pregatita sa accepte acest esec (iesirea Greciei din zona euro - n.r.), "pentru ca este un esec, cel putin de pilotaj economic al cuplului care a condus Europa pana recent (Nicolas Sarkozy si Angela Merkel -n.r.). Aceasta eroare de pilotaj economic a inceput odata cu primul bail-out al Greciei", acesta fiind, in opinia analistului, samanta dezintegrarii.

"Cred ca vom avea un purgatoriu al datoriei, prin care trebuie sa trecem, altfel Europa nu va dobandi competitivitatea necesara pentru a concura cu Asia", a completat Mitroi.

Dupa parerea lui, grecii si-ar dori in Europa, dar fara austeritate. "Este ca si cand i-ai spune sotiei ca veti continua sa mergeti in concediu de doua ori pe an, desi ratele la banca sunt intarziate”.

Economia Romaniei nu va scapa de contagiune in cazul unui exit al Greciei

Economia Romaniei nu va scapa de contagiune in cazul unui exit al GrecieiPotrivit analistului Adrian Mitroi, efectul cel mai tangibil al iesirii Greciei din zona euro asupra Romaniei va fi deficitul de crestere economica.

Este de remarcat ca estimarile de crestere economica pentru acest an au cunoscut un adevarat picaj, de la o cifra de crestere a PIB de 4% pana la un avans economic modest, de putin peste 1%. O iesire a Greciei din zona euro poate sa puna o presiune puternica pe ritmul de crestere al economiei romanesti si sa fie amenintata chiar si aceasta cifra modesta de 1%.

"Daca deficitul de crestere economica se va adanci, acest lucru va pune presiune in sensul amanarii masurilor mai substantiale de crestere economica, tinand cont ca masurile anuntate pentru a doua perioada a acestui an sunt masuri reparatorii", a spus Mitroi.

Un alt efect important al scenariului in care Grecia paraseste zona euro va fi cresterea costurilor de imprumut ale Romaniei, dar si ale economiilor mari precum Spania sau Italia.

"Odata cu iesirea greciei din zona euro vom asista la turbulente masive pe pietele financiare. Riscurile de tara vor creste inclusiv la nivelul Romaniei, finantarea va deveni mai scumpa iar economia romaneasca, implicit, va fi afectata", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

Dupa cum mentionaza si Adrian Mitroi, cuvantul cheie acum in Europa este prima de risc fiscal pe care o cer bancile, mentionand in acelasi timp ca Europa va trece prin cea mai grea saptamana avand in vedere nececesarul de refinantare suveranana.

"Hipertensiunea dobanzilor din Spania si Italia este tratata doar monetar, dupa cum se vede. Toate aceste refinantari se vor face la dobanzi mai mari. In plus, BCE a pus piciorul pana in podea la masurile pe care le mai poate lua. Acum este timpul masurilor politice, de genul eurobond-urilor sau a mecanismului de stabilitate", a adaugat Mitroi.

De asemenea, Romania risca sa piarda si investitorii eleni, care potrivit statisticilor ONRC au investitii de 6,27 miliarde lei (1,73 miliarde euro), fiind astfel a sasea tara in functie de valoarea capitalului social subscris in societatile comerciale din Romania, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta si Cipru.