Vorbim din nou despre reformele structurale. Cat vor stimula cresterea?

Vorbim din nou despre reformele structurale. Cat vor stimula cresterea?Noul Guvern Victor Ponta vorbeste in programul de guvernare despre implementarea unor reforme structurale care sa favorizeze procesul investitional "ca factor determinant al cresterii economice".

Dupa cum se precizeaza in programul de guvernare, prioritare sunt reformele in administrarea companiilor de stat, in colectarea veniturilor fiscale, in managementul cheltuielilor publice, in educatie si sanatate.

"Provocarile de politica macroeconomica se mentin insa in anii urmatori ca efect al constrangerilor asupra cererii interne agregate, pe de o parte, si al unui mediu international neprietenos, al persistentei crizei din zona euro, pe de alta parte", conform programului.

Guvernul crede ca accelerarea reformelor structurale si mobilizarea rezervelor interne mari de eficienta vor ajuta economia romaneasca sa-si fructifice potentialul de crestere economica, estimat la 3% pe an. Astfel, se doreste obtinerea unui ritm mediu anual de crestere de 3% din PIB in perioada 2013-2016.


Cat de mult vrea Guvernul Ponta sa strangem cureaua?

Cat de mult vrea Guvernul Ponta sa strangem cureaua?Potrivit programului de guvernare, noul Executiv si-a asumat continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetara pe cele doua trasee, adica prin cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor prin lupta impotriva evaziunii fiscale si in al doilea rand prin eficientizarea cheltuielilor.

Astfel, Cabinetul Ponta vrea sa mentina deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB pana in 2016, respectand astfel criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.

Totodata, se doreste atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB in 2014 si mentinerea lui la acest nivel in 2015 si 2016.

Fonduri structurale

Fonduri structuraleDe la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune nerambursabile de aproximativ 10%, Romana trebuie sa ajunga, pana la sfarsitul lui 2015, in intervalul 50%-80% bani europeni utilizati si returnati de Comisia Europeana, potrivit programului de guvernare.
Obiectivul major al Romaniei este obtinerea, la viitoarele negocieri, a unor alocari financiare pentru politica de coeziune superioare celor acordate pentru perioada actuala.

Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, USL spune ca va folosi o pondere cat mai mare din fondurile existente pana la sfarsitul lui 2015.
In acest sens, pentru alocarea actuala, Guvernul va incerca sa eficientizeze administrarea banilor europeni, prin crearea unui minister al fondurilor europene care isi va asuma functia de Autoritate de Management unica.

In programul de guvernare al USL se mai prevede si:

- Lansarea rapida a unor proiecte majore suplimentare (in mod special infrastructura de transport si mediu) si a caror implementate sa inceapa in perioada curenta (pana in 2015).

- Modificarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, in vederea modificarii principiului de stabilire a calcului ratei de supracontractare (ceea ce va permite contractarea suplimentara de proiecte finantate, urmand ca sumele sa fie acoperite ulterior din realocarea de fonduri sau din utilizarea economiilor inregistrate in procesul de implementare).

- Includerea ONG-urilor ca beneficiari eligibili pentru accesarea garantiilor de stat oferite prin acest program de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii;

- Extinderea domeniilor de aplicabilitate, prin introducerea masurilor de eficienta energetica.

Guvernul va prelua modelul plonez la gestionarea datoriei publice

Guvernul va prelua modelul plonez la gestionarea datoriei publiceCabinetul Ponta isi propune sa mentina ponderea datoriei publice in PIB la un nivel sustenabil, "semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht".

De asemenea, Executivul vrea sa adopte o strategie de management a datoriei publice dupa modelul polonez, transpusa prin lege, care sa includa masuri automate de ajustare in cazul depasirii unor praguri ale datoriei.

Potrivit prognozei Comisiei Europene, datoria publica a Romaniei va creste la circa 35% din PIB, pentru ca din 2014 sa se stabilizeze.

Mentinerea angajamentelor internationale

Mentinerea angajamentelor internationaleDupa cum reiese in programul de guvernare, noul Cabinet se angajeaza sa continue acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala) si sa respecte prevederile acestora.

In prezent, Romania are incheiat un acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), cu o valoare de 3,6 miliarde euro. Acordul este completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

Romania nu a accesat fonduri prin acest acord, dar urmareste incheierea unei noi intelegeri anul viitor.

Simplificarea fiscalitatii: TVA va reveni la nivelul de 19%

Simplificarea fiscalitatii: TVA va reveni la nivelul de 19%Dupa cum a promis in campanie electorala, Guvernul Ponta intentioneaza sa simplifice fiscalitatea si sa introduca taxarea progresiva, pastrand plafonul maxim la nivelul cotei unice de 16%.

Aceste promisiuni s-au concretizat acum in programul de guvernare, care subliniaza ca va fi introdus pe parcursul mandatului impozitul diferentiat pe venitul salarial cu urmatoarele cote: 8%, 12% si 16%.

De asemenea, programul mentioneaza ca TVA va reveni la nivelul de 19%. Totodata, Guvernul vrea sa reduca TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%.

Un alt subiect important este relaxarea impozitarii muncii, programul anuntand o reducere a CAS pentru angajatori cu 5%.


Obiectivul principal al Guvernului:crearea de locuri de munca

Obiectivul principal al Guvernului:crearea de locuri de muncaConform comunicatului transmis de Guvern, obiectivul economic fundamental al programului de guvernare este crearea de locuri de munca.

"Statul nu creeaza direct locuri de munca, ci doar asigura, printr-un cadru institutional stimulativ, mediul economic necesar crearii de locuri de munca , ceea ce ar reduce rata somajului sub 5%, comparativ cu nivelul anului 2008".

In ceea ce priveste strategia pietei muncii, Guvernul vrea sa cresterea ratei de ocupare a fortei de munca, cu focalizare pe urmatoarele grupuri tinta: tineri cu varste intre 15 si 25 de ani; lucratori cu varsta intre 50 si 64 de ani; femei; lucratori necalificati; persoane cu handicap; persoane cu responsabilitati familiale complexe; minoritati etnice, inclusiv minoritatea roma.

De asemenea, se doreste stimularea investitiilor care au ca destinatie imbunatatirea conditiilor de munca ale salariatilor, cu accent pentru locurile de munca verzi si introducerea procedurii de somaj partial care sa permita, pe o perioada limitata, cumularea veniturilor din munca in regim part-time cu o parte din indemnizatia de somaj.