Criza se va termina cand somajul va incepe sa scada

FMI - doctorul personal al Romaniei

Pentru a le explica mai bine studentilor de la Academia de Studii Economice relatia dintre tarile care au cerut ajutor financiar si FMI, Dominique Strauss-Kahn a facut o paralela cu relatia dintre un doctor si pacientii sai.

"Noi suntem doctori pentru tarile care se afla in suferinta, dar trebuie tinut minte ca doctorii nu ofera doar medicamente si spun si ce trebuie sa faca pacientii pentru a se face bine, pentru ca in caz contrar o sa ramana la fel de bolnavi si dupa ce doctorul va pleca", a declarat DSK, in cadrul discursului din Aula Magna, incercand sa explice de ce impune anumite conditii tarilor carora le ofera sprijin financiar.

Romania a incheiat un acordat de finantare externa cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii internationale in mai 2009 pe o perioada de 2 ani in valoare de 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro provin de la Fond.

"Noi iti spunem ca trebuie sa iti schimbi comportamentul, altfel poti sa iei oricate medicamente vrei, sa imprumuti oricat de multi bani, dar vei ramane tot intr-o stare proasta", sustine seful FMI.

Strauss-Kahn a mai oferit si un sfat important pentru Romania: "Trebuie sa munciti mult ca sa iesiti din criza si sa va imbunatatiti dezvoltarea economica pe termen lung”.

Romania se afla pe drumul cel bun pentru iesirea din criza, insa trebuie sa munceasca, a explicat DSK, oferind ca exemplu Ungaria.
"Ungaria a inceput mai devreme cu ajutorul nostru si inca nu a iesit din criza, dar sunt pe drumul cel bun. Cred ca va fi la fel si pentru Romania, dar trebuie sa munciti ca sa iesiti din criza, sa va reveniti cat mai repede", a declarat DSK.

Estimarile actuale ale FMI indica o crestere economica de 1,3% din PIB pentru Romania in 2010, insa prognoza ar putea fi revizuita in urmatoarele saptamani, cel mai probabil in sensul unei scaderi.

Costul rezolvarii crizei: datorie publica imensa

Costul rezolvarii crizei: datorie publica imensa

Seful FMI a vorbit ieri si despre criza financiara globala, care a pornit de la sectorul financiar din Statele Unite ale Americii, dar care risca sa se transforme intr-o criza a sectoarelor publice din numeroase tari.

“Modalitatea de a evita colapsul economiei globale a fost sa inlocuiesti o parte din datoria privata cu datorie publica, ceea ce a fost un lucru bun dupa parerea mea, dar acum avem o problema cu datoria publica, ceea ce este adevarat si trebuie sa o rezolvam imediat ce este posibil. Guvernele trebuie sa faca fata imediat datoriilor publice imense”, a declarat seful FMI, economistul francez Dominique Strauss – Kahn.

Si in acest caz, pentru a se face mai clar inteles de studentii de la Academia de Studii Economice, seful FMI a recurs la o noua paralela.

"Sa luam cazul unui incendiu. Cand o casa a luat foc si erau copii inauntru, pompierii au fost nevoiti sa stinga focul. Asa ca au folosit foarte multa apa si i-am salvat, dar acum este prea multa apa. Costul rezolvarii crizei este o indatorare publica imensa", a declarat DSK.

Seful FMI a mai explicat ca una din primele lectii oferite de criza mondiala este ca economiile nu pot functiona mai bine fara o reglementare mai buna a sistemelor financiare.

Al cui era ceasul uitat in Parlament?

Al cui era ceasul uitat in Parlament?

Scurta vizita a lui Dominique Strauss-Kahn in Romania nu a fost lipsita de mici peripetii. Seful Fondului Monetar International si-a dat jos ceasul de la mana in timpul discursului pe care l-a tinut in Parlament, dar a uitat sa il mai puna la loc la plecare, programul sau fiind extrem de incarcat.

Dupa discursul de la Parlament, seful FMI s-a indreptat catre aeroportul Henri Coanda, unde a sustinut o conferinta de presa ce a durat aproximativ o ora, dupa care a plecat spre New York. In mod imbucurator, Dominique Strauss-Kahn si-a recuperat ceasul uitat in Parlament in aeroport inainte de a pleca.

"A fost o placere pentru mine sa vizitez Romania si sa am oportunitatea de a discuta despre situatia economica a tarii cu numeroase persoane, de la reprezentanti ai guvernului, parlamentari, academicieni si studenti. FMI este de mult timp un prieten si un partener al Romaniei, inclusiv in contextul actualei crizei cand am oferit sprijin financiar semnificativ, si speram sa ne continuam relatia si pe viitor", a concluzionat DSK la coferinta de presa din aeroport.

Indicele ROBOR continua sa...
Citeste si: ROBOR scade puternic doar pe primele 2 scadente: cat e ROBOR la 3 luni