Privim cu seninatate in 2010

Dupa examenul dificil al sistemului bancar din 2009, noul an aduce provocarea tranzitiei si a iesirii din criza.

Guy Poupet (foto) evita sa faca pronosticuri in contextul economic actual, mai ales ca intreaga conjunctura economica internationala este inca dominata de incertitudine.

“Insa, este foarte clar faptul ca iesirea din criza a Romaniei se va face treptat si lent. Pe de alta parte, majoritatea analistilor mizeaza pe o reluare a cresterii economice de 1-2 procente in acest an. Consider ca 2010 va fi un an de tranzitie pentru Romania, dar va avea si suportul organismelor internationale”, a declarat Poupet.

Pentru acest an, banca isi propune sa continue cu un control strict al riscurilor si cheltuielilor si sa contribuie la dezvoltarea economiei.

“BRD abordeaza acest an cu seninatate, data fiind soliditatea financiara dar si sprijinul de la banca-mama. Pe termen mediu, suntem optimisti cu privire la dezvoltarea economiei si a institutiei noastre”, a continuat el.

In ce priveste investitiile, oficialii BRD au anuntat ca vor mentine acelasi ritm din 2009, mai ales ca nu au planificata o crestere a numarului de agentii in acest an, dar vor continua sa lanseze produse si servicii.

“Vom miza in continuare pe zona de carduri, de exemplu, pe produse adaptate actualelor conditii, dar si pe programe de moment, cum a fost cazul Prima Casa. Vom propune credite adaptate la situatia actuala a clientului si la diferite segmente de piata”, a mai spus presedintele BRD.

Profit in scadere cu 30% fata de 2008

Profit in scadere cu 30% fata de 2008Profitul net al BRD-Groupe Societe Generale s-a diminuat cu 29% in 2009 comparativ cu anul precedent, coborand pana la 812 milioane lei, pe fondul unei usoare crestere a volumului de credite acordate.

In conditiile unei cereri care a scazut puternic, totalul creditelor acordate de banca era la sfarsitul anului 2009 de peste 34,9 miliarde de lei, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand 48% din portofoliul total.

"2009 a fost anul unui examen dificil, marcat de incertitudini referitoare la evolutiile macroeconomice. In 2009, bancile au fost supuse unor presiuni multiple legate de cresterea costurilor riscurilor si mai ales de asigurarea rentabilitatii operatiunilor in conditiile unei cereri extrem de reduse pentru produse si servicii bancare. Pentru noi, a fost un exercitiu de flexibilitate si de adaptare la efectele crizei, pe care l-am facut cu rezultate foarte bune", a declarat Guy Poupet, presedintele BRD.

Datele prezentate de BRD sunt realizate conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), sunt neauditate si nu includ impactul reevaluarii mijloacelor fixe ale BRD, in curs de finalizare. In urma acestei reevaluari, rezultatul ar putea fi mai mic decat cel prezentat. "Estimam ca efectul acestei reevaluari la nivelul profitului net este o scadere de 15 milioane lei, la acest moment", se precizeaza in comunicatul bancii.

Rezultatele consolidate includ rezultatele bancii, la care se adauga cele ale subsidiarelor BRD Sogelease, BRD Finance si BRD Securities.

Doar la nivelul bancii, BRD a obtinut anul trecut un profit net de 792 milioane lei (187 milioane euro), in scadere cu 30% fata de 2008, cand nivelul a fost de 1,127 miliarde lei. Banca a inregistrat un profit brut din exploatare de 2,084 miliarde lei (492 milioane euro), in crestere cu 13% fata de sfarsitul anului 2008.

“Efectele crizei bancare s-au resimtit in activitatea BRD pe mai multe paliere, cele mai importante fiind pe scaderea volumului de credite si in degradarea calitatii activelor, prin cresterea provizioanelor”, a explicat Poupet.

Nivelul provizioanelor a atins varful in ultimul trimestru

Nivelul provizioanelor a atins varful in ultimul trimestruCostul riscului asuma(provizioane) a crescut anul trecul la 1,104 miliarde lei, de la 484 milioane lei in 2008. "Costul net al riscului a cunoscut o crestere semnificativa in actualele conditii economice, ajungand la 316 puncte de baza", precizeaza banca. In 2008, costul net al riscului era de 141 puncte de baza.

Oficialii bancii au explicat ca varful costului riscului a fost atins in ultimul trimestru din anul trecut, fiind mai degraba un “rezultata matematic de aplicare a regulilor bancii-mama”. Tendinta viitoare va fi de ameliorare.

“Vom continua sa ne pastram politica mai conservatoire, provizioanele se pot recupera in mare parte. Chiar daca este posibil sa vedem o relaxare a politicii BNR privind rezervele minime obligatorii, noi vom continua in acelasi ritm”, a mai spus presedintele BRD.

Banca a obtinut anul trecut venituri din comisioane mai mari cu 7%, "in conditiile unei scaderi a volumului operatiunilor", veniturile din dobanzi au crescut cu 19%, iar cele din operatiuni de piata - cu 13%. Venitul net bancar a crescut cu 13%, la 3,613 miliarde lei.

In ceea ce priveste portofoliul de credite, acesta a crescut cu 1,8% anul trecut, la 34,865 miliarde lei, de la 34,26 miliarde lei la finalul lui 2008. Dintre acestea, 48% erau imprumuturi acordate persoanelor fizice.

Depozitele atrase de la clienti au avansat anul trecut cu 2,4%, la 29,249 miliarde lei, jumatate fiind de la populatie.

BRD a oprit anul trecut extinderea retelei, care a stagnat la 930 de unitati - a doua ca marime din Romania, dupa cea a CEC Bank - si a redus personalul la nivel de grup cu 3,8% (363 salariati), de la 9.443 la finalul lui 2008 la 9.080.

La nivelul subsidiarelor, doar afacerea de leasing operational de vehicule si managementul flotelor (ALD) a crescut, atat ca flota gestionata, cat si ca numar de clienti, in timp ce diviziile de credite de consum - BRD Finance - si de leasing financiar - BRD Sogelease - si-au restrans puternic activitatea.

Anul trecut, BRD a realizat investitii de 40 milioane euro, din care 20 milioane euro in IT si 18 milioane in imobiliare.