De la programator la fotograf de nunti

De la programator la fotograf de nuntiIn cazul lui Rares Pulbere, nu se poate vorbi despre o lunga amicitie cu aparatul de fotografiat, insa, lipsa unui istoric personal l-a ambitionat si mai mult sa se perfectioneze intr-o perioada de timp scurta. Pe de alta parte, considera ca faptul ca nu a avut o experienta anterioara i-a adus si anumite avantaje.

Asadar, gandindu-se la acest aspect, alege mai repede formula „din fericire” decat „din pacate”, considerand ca lipsa unei experiente anterioare l-a ferit de preconceptii legate de inepuizabilele controverse dintre fotografia pe film si fotografia digitala.

„Nu am avut ocazia sa ma imprietenesc timpuriu nici cu vreun Zenit, nici cu vreun Smena sau Bronica, pur si simplu nu mi-au iesit in cale. Imi place insa sa ma gandesc la perioada asta ca la o perioada in care doar ne-am tatonat reciproc – fotografia si cu mine”, isi aminteste Rares Pulbere (foto).

In anul 2005, lucra ca programator la o firma din Brasov, iar veriga de legatura cu fotografia a fost un coleg pasionat de acest domeniu. El a fost cel care i-a recomandat si l-a convins sa fotografieze prima nunta. Recomandarea a fost insa privita cu reticenta, mai ales pentru ca, in viziunea sa, fotografia de nunta nu a avut un renume prea bun, nici in randul fotografilor, nici in randul consumatorilor de fotografie.

Abia dupa ce a luat parte la primul eveniment de acest fel si dupa ce a inceput sa citeasca documentatie si tutoriale de profil a realizat ca, in spatele cliseelor care caracterizeaza fotografia de nunta, exista mult potential nevalorificat.

In ceea ce priveste studiile in domeniu, Rares Pulbere declara ca, initial, majoritatea cunostintelor le-a dobandit singur, fiind ajutat si de formatia sa de programator, obisnuit sa fie autodidact si sa caute singur solutii la eventualele probleme.

Ulterior, a urmat cursurile de Arta fotografica din cadrul Scolii de Arte din Brasov, pe care a absolvit-o in 2008, si un workshop international la Venetia, sustinut de unul dintre cei mai influenti fotografi de nunti din lume, Yervant - experienta pe care o caracterizeaza ca fiind cea mai bogata din punctul de vedere al acumularii de cunostinte teoretice, dar si de relationare cu fotografi de nunti din toate colturile lumii.

„Tot in 2008 am decis sa renunt la informatica, la un job sigur, si sa ma aventurez in domeniul fotografiei. Mi-am conturat treptat un stil si am inceput sa imi impun propria viziune asupra evenimentului in sine. Am deja doi ani de cand sunt in acest business si nu regret nici o secunda alegerea facuta”, marturiseste Rares Pulbere.

Cei mai multi dintre clienti au apelat la serviciile sale prin intermediul blogului, care este si principalul sau canal de a-si prezenta munca. A preferat sa investeasca mai mult timp in popularizarea site-ului decat sa mearga la targurile de profil din tara deoarece considera ca, deocamdata, nu isi justifica pretul pentru ce ofera.

"Un alt procent mare de clienti vin din recomandari, fie de la fosti clienti, fie de la alti fotografi. Dupa ce esti contractat pentru o anumita data – de ce sa nu faci un bine unui alt fotograf de incredere despre care stii ca este cam pe acelasi nivel cu tine si ofera calitate si incredere", declara Rares Pulbere.

Pachete de fotografii si servicii

Pachete de fotografii si serviciiRares Pulbere declara ca aceasta pasiune s-a transformat pentru el intr-un model de business personal si se simte norocos ca poate face ce-i place si, in acelasi timp, sa fie recompensat pentru asta.

Principalul criteriu in functie de care stabileste un pret pentru serviciile sale este calitatea produsului final si timpul alocat pentru realizarea acestuia.

„Contrar opiniei generale, o fotografie nu este niciodata gata in momentul in care apesi pe butonul de declansare al aparatului. Acesta este doar varful icebergului”, explica fotograful.

Urmeaza apoi un intreg proces de selectie, post-procesare si design, iar timpul alocat unei singure nunti poate depasi chiar doua saptamani.

In ceea ce priveste castigul, in timp ce fotografii de top din alte tari se pot lauda cu sume de 200.000 dolari pe o singura nunta fotografiata, in Romania tarifele sunt mai modeste, cu varfuri de 3.000-4.000 de euro, „recordul” personal fiind de 2.500 de euro.

Cu toate acestea, fotograful subliniaza faptul ca aceste sume maxime se ating foarte rar, iar majoritatea celor care ii solicita serviciile nu sunt oameni cu bani, ci doar persoane care apreciaza aceasta arta, pun accent pe fotografii in organizarea nuntii si sunt dispusi sa faca un efort in acest sens.

Pachetele sale de fotografii pentru nunta au preturi care incep, in general, de la 1.200 de euro, dar, in functie de cerintele si optiunile clientului – sesiune foto de logodna, „trash the dress”, dimensiuni sau coperti speciale la albume – pretul mai poate urca. Spre exemplu, un pachet care include documentarea fotografica a intregului eveniment, sesiune foto de logodna, numar nelimitat de fotografii capturate, DVD cu fotografiile la rezolutie mare, slideshow de nunta si album de nunta cu coperta din piele costa 1.500 de euro.

„Nu exista un pachet valabil pentru toata lumea, fiecare cuplu avand propria personalitate, care se reflecta in cerintele pe care le au de la mine”, completeaza Pulbere.

Efectele crizei financiare s-au simtit si in lumea fotografilor de nunti, Rares Pulbere marturisind ca, pentru el, cea mai grea perioada a reprezentat-o sezonul trecut, martie – octombrie 2009. Contextul economic s-a reflectat in activitatea pe care o desfasoara prin prisma nuntilor amanate, sau chiar anulate.

„Inevitabil, am observat si o atentie evident sporita a clientilor atunci cand vine vorba de banii cheltuiti, dar si o orientare spre pachetele de buget, mai ieftine, in detrimentul produselor premium”, adauga Pulbere.

Foto: La atac! – Locul III, sectiunea fotografie de nunta

Investitia in acest business personal

Investitia in acest business personalDesi considera ca in aceasta meserie principala investitie este timpul, talentul si creativitatea, Rares Pulbere nu trece cu vederea nici investitiile de ordin financiar si tine sa precizeze ca acestea difera mult de la fotograf la fotograf, in functie de stil, cerinte si calitatea produsului final.

„Investitia mea, desi facuta in timp, se apropie de 30.000 de euro si va continua sa creasca, odata cu asteptarile clientilor, dar si a standardelor pe care eu mi le impun”.

Multe fotografii le considera reusite personale, insa cea care se detaseaza in preferintele lui este fotografia premiata cu argint in cadrul concursului „Fotograful anului”, sectiunea fotografie de nunta pentru anul 2009, organizat de AAFR (Asociatia Artistilor Fotografi din Romania).

In cadrul competitiei, din primele 10 fotografii nominalizate de juriu la aceasta sectiune, sase au fost ale sale: „Sunt constient de valoarea acestor distinctii, insa e reconfortant sa simti ca ai ajuns intr-un punct in care valoarea muncii tale incepe sa fie recunoscuta”.

Multi fotografi de nunti il inspira si il provoaca sa progreseze, fie ca vorbeste despre Yervant sau Jerry Ghionis, cei care au luat majoritatea premiilor internationale, cand vine vorba de fotografia de nunta, amandoi avand distinctii de mari maestri in fotografie.

„Ma intorc la Yervant, poate si sub influenta interactiunii directe pe care am avut-o cu acesta. Lasand insa subiectivismul deoparte, stilul avangardist al lui Yervant este un reper pentru multi fotografi de nunti contemporani”, marturiseste fotograful.

Rares Pulbere considera ca a fost mereu deschis la sesiuni foto neobisnuite si la experiente fotografice noi, incercand constant sa caute locatii inedite care, in acelasi timp, sa ii reprezinte pe miri.

Asadar, nu vede nicio cerere ca fiind neobisnuita si considera ca, in aceasta meserie, poti experimenta doar in ceea ce priveste sesiunile foto de logodna sau de „trash the dress”, unde chiar ii provoaca pe miri la creativitate. Nunta in sine este totusi un eveniment bine definit.

Foto: Runaway bride – Locul II, sectiunea fotografie de nunta

Fotografia de nunta in strainatate vs Romania

Fotografia de nunta in strainatate vs RomaniaIn ceea ce priveste profilul clientilor care apeleaza la serviciile lui, fotograful a observat ca principala caracteristica pe care o impartasesc este pasiunea pentru fotografie. Nu putini sunt cei care au un aparat de fotografiat performant sau care, la randul lor, au site-uri sau blog-uri dedicate fotografiei.

„Pana la urma eu vad lucrurile ca intr-un cerc vicios, expresie careia ii atribui o conotatie pozitiva, si anume ca fiecare nu face decat sa atraga publicul care se regaseste in munca lui”.

Atunci cand vine vorba de modul in care este perceputa fotografia de nunta in Romania fata de strainatate, Rares Pulbere considera ca diferentele sunt majore, in special raportat la tarile vorbitoare de limba engleza, unde fotografia de nunta este dusa la cu totul alt nivel.

„Nu ma refer neaparat la calitatea imaginilor, ci, in special, la componenta de business si la instrumentele de marketing la care apeleaza fotografii”, declara Pulbere, subliniand faptul ca, din punct de vedere calitativ, nivelul nu este cu mult mai ridicat.

In plus, el adauga faptul ca nu trebuie sa pierdem din vedere traditia pe care o are fotografia de nunta in strainatate, spre deosebire de Romania, unde vorbim despre o piata in formare. Cu toate acestea, constata ca, de la sezon la sezon, romanii investesc mai mult in fotografia de nunta, iar numarul celor care au pretentii si al celor care pun fotografiile pe primul loc este tot mai mare.

Promovarea prin viu grai, cea mai buna publicitate

Promovarea prin viu grai, cea mai buna publicitateAlina A. are 25 de ani si se pregateste pentru nunta sa, care va avea loc in aceasta vara. In ceea ce priveste organizarea evenimentului, ea considera ca, pe langa decoratiuni, muzica si meniu, fotografiile din ziua respectiva trebuie sa fie si ele speciale, deoarece sunt menite sa aminteasca de acest moment toata viata.

"Imi doresc un fotograf care sa fie original, nu unul care sa opteze pentru aceleasi pozitii clasice in poze; instantanee, locuri originale pentru sesiunea foto dinaintea nuntii, nimic fortat, astfel incat, atunci cand ne vom uita printre fotografii sa regasesc oameni diferiti, in aceleasi pozitii. Fiecare sa ramana de la aceasta nunta cu un zambet si o amintire originala", marturiseste Alina.

In plus, spune ca prefera fotografiile clasice, nu cele in format digital si merge pe optiunile traditionale, pe care le considera ca fiind cele mai sigure.

Chiar daca nu s-a hotarat inca la un fotograf, ea spune ca ar fi dispusa sa aloce aproximativ 500 de euro pentru acest serviciu si ca principala ei sursa de informare cu privire la acest aspect este Internetul. De asemenea, se bazeaza pe recomandari si crede ca, in astfel de situatii, promovarea prin viu grai este cea mai buna publicitate.