Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori BucurestiConducerea Bursei de Valori Bucuresti propune actionarilor un proiect al bugetului de venituri si cheltuieli luand in calcul ipoteza unei valori medii a tranzactiilor de 11,5 milioane euro si a unui curs mediu de schimb de 4,15 lei/euro.

Pentru anul acesta, Bursa isi propune obtinerea unor venituri totale de aproape 40 milioane lei, cheltuieli totale de 1,2 milioane si un profit net de repartizat de aproape 21 milioane lei.

Pe langa valoarea medie a tranzactiilor de 11,5 milioane euro si cursul de schimb de 4,15 lei/euro, BVB ia in calcul si ipoteza unei valori medii zilnice a ofertelor publice de 2 milioane de euro. Bursa nu isi propune sa modifice comisionul de tranzactionare.

“Pentru anul 2011 Proiectul Bugetului de Venituri si Cheltuieli al Bursei de Valori Bucuresti isi propune o dublare a veniturilor fata de cele realizate in anul 2010, indeosebi pe seama cresterii substantiale a veniturilor din exploatare ca urmare a continuarii proiectelor in care Bursa este implicata, precum si a dezvoltarilor propuse. Un aport substantial la cresterea veniturilor il vor aduce si veniturile financiare apreciate pe seama dividendelor aferente participatiilor pe care BVB SA le detine in alte societati. Acestea se completeaza cu veniturile financiare obtinute de societate din plasamente financiare, ce estimam ca vor fi fructificate cu o dobanda medie de 6,5 %”, se arata in proiecul BVC.

Cu toate eforturile depuse in anul precedent pentru restructurarea si reducerea cheltuielilor, desi Bursa isi propune o crestere cu 100 % a veniturilor fata de cele realizate in anul 2010, cheltuielile propuse raman relativ constante fata de anul 2010, cresterea estimata fiind de aproximativ 15 %.

In acest an, BVB preconizeaza ca va obtine venituri din admiterea si participarea intermediarilor la tranzactionare, procesarea, admiterea si mentinerea instrumentelor financiare, din comisioane, vanzarea de informatii bursiere, prestarea de servicii informatice, venituri din dobanzi si in titluri de participare la alte companii.

“Ca si in anii anteriori, cel mai important capitol din structura veniturilor anuale ale BVB ramane si in 2011 cel rezultat din comisioanele de tranzactionare actiuni, a carui pondere creste la aproximativ 63 % din total”, se mai arata in raport.

La capitolul cheltuieli, BVB a fundamentat la circa 3,8 milioane lei cheltuielile de functionare si la 2,5 milioane lei cele de marketing si relatii internationale.

Cheltuielile privind personalul, directorii si membrii Consiliului Bursei cuprind cheltuielile cu salariile, cu asigurarile sociale, precum si cele privind protectia sociala stabilite de legislatia muncii, fiind estimate la suma de 7,3 mil lei.

Profitul net al Bursei a scazut cu 32,5% anul trecut, de la 8,3 milioane lei in 2009 pana la 5,7 milioane, conform datelor preliminare.

Sibiu Stock Exchange

Sibiu Stock ExchangeBursa din Sibiu propune actionarilor un proiect de buget construit pe o estimare de 3 milioane de contracte futures tranzactionate, estimand un profit brut de 604 mii lei, la finalul anului.

Cifrele sunt la stadiul de proiect, urmand sa fie supuse aprobarii Adunarii Actionarilor de la finalul lunii.

Pentru 2011, conducerea Sibex va propune actionarilor realizarea unor venituri de 3,4 milioane de lei, din care 3 milioane sa fie din exploatare.
Acstea includ comisioane piata spot de circa 150.000 de lei, tarife piata spot de 23.000 lei si comisioane futures de 2,1 milioane lei, calculate la o valoare estimativa de 3 milioane de contracte tranzactionate.

Veniturile financiare – din dobanzi – sunt estimate la 400.000 lei.

Cheltuielile Sibex pentru acest an se ridica la 2,8 milioane lei, din care 1,35 milioane pentru cheltuieli si asigurari si 225 mii lei pentru personal.

La cheltuielile de exploatare, estimate la 1,18 milioane lei, intra licentele pentru DAX si Dow Jones, de 80.000 raspectiv 98.000 lei sau chiria pentru sediul din Sibiu si bucuresti, de 200.000 lei.

O suma importanta este bugetata pentru cheltuielile de publicitate – circa 250.000 lei, incluzand rebrandingul si materialele gratuite.

In 2010, Sibex a raportat afaceri nete de 2 milioane de lei si un profit net de 237 mii lei. In 2009, bursa sibiana a avut un profit de 1,3 milioane lei.


Planurile BVB in lunile urmatoare

Planurile BVB in lunile urmatoareProiectul de buget pe 2011 al Bursei de Valori Bucuresti include in detaliu toate strategiile de dezvoltare pe care operatorul si le propune in acest an.

Astfel, eforturile se vor concentra pe trei directii prioritare: dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor de baza oferite, a serviciilor adiacente activitatii de baza si a comunicarii.

BVB isi propune sa creasca numarul de emitenti de pe piata reglementata, sa dezvolte sectiunea ATS-International si piata produselor structurate, pentru care se planifica finalizarea unei platforme tehnice speciala pentru acest segment de piata.

“O atentie deosebita va fi acordata produselor financiare derivate, unde cota de piata a BVB a ramas relativ redusa. In opinia Bursei de Valori Bucuresti, intreaga piata la termen din Romania este departe de a-si fi atins potentialul de crestere si pentru a-i sustine dezvoltarea viitoare sunt luate in calcul diverse cai si mijloace, inclusiv o mai stransa cooperare intre BVB si Sibex (la nivelul CA al celor doua institutii au fost deja luate unele decizii in acest sens). Cooperarea dintre cei doi operatori bursieri din Romania ar putea evolua foarte rapid in acest an, chiar pana la nivelul realizarii fuziunii BVB – Sibex, ceea ce ar consolida semnificativ pozitia in regiune a pietei de capital autohtone”, se mai arata in proiect.

In anul 2011, BVB, in dubla sa calitate de emitent listat si de operator de piata si sistem, isi propune sa devina mult mai activ si mai vizibil utilizand cele mai importante cai si parghii pe care le are dispozitie in vederea atingerii obiectivului sau principal ca bursa, de partener de finantare al societatilor comerciale si al autoritatilor locale.

Alaturi de finantarea prin piata de capital, celelalte directii principale de actiune vizeaza promovarea instrumentelor financiare disponibile la tranzactionare, a produselor si serviciilor, atragerea de noi participanti la sistemul de tranzactionare, cresterea gradului de educare al publicului investitor prin programe educative realizate in parteneriat.

Cele trei strategii prioritare pe care BVB isi va structura activitatea in anul 2011 vor fi sustinute de o serie de proiecte concrete, care sunt grupate in patru categorii: proiecte care vizeaza activitatea curenta (mentenanta), proiecte impuse, proiecte performante si special.

La capitolul mentenanta sunt incluse cheltuielile de administrare ale platformei tehnologice.

Proiectele impuse vizeaza auditarea suplimentara a sistemelor informatice, noul centru de date al BVB, extinderea conturilor globale pe toata piata spot, operarea de platforme separate a sistemelor de tranzactionare si crearea de instrumente specializate a cotatiilor pentru furnizorii de lichiditate si market-makeri.

Proiectele performante includ dezvoltarea pietei produselor structurate, noi servicii de diseminare a datelor si asigurarea conditiilor pentru prelungirea sedintei de tranzactionare cu minim 5 minute.

De asemenea, BVB isi propune in acest an si proiecte speciale, grupate in 7 mari directii: dezvoltarea sistemului alternativ de tranzactionare atat pe atragere de noi emitenti cat si pe sectiunea internationala, incadrarea companiilor de pe Rasdaq si in sectiunea ”nelistate” intr-una din piete, infiintarea pietei de energie, in parteneriat cu OPCOM, crearea si dezvoltarea ETF, dezvoltarea pietei derivatelor dar si imbunatatirea accesibilitatii pietei.