BVB a incheiat o saptamana rosie

BVB a incheiat o saptamana rosieSaptamana rosie la Bursa de la Bucuresti, in care sirul sedintelor consecutive de scadere a fost intrerupt vineri. Bilantul final indica toti indicii pe scaderi de pana in 5%, cel mai afectat fiind BETFI, care a coborat in sedinta de joi sub nivelul de 30.000 de puncte.

Potrivit datelor statistice publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat, in cursul acestei saptamani, productia din constructii a scazut in Romania in februarie cu 13,8% fata de luna precedenta, tara noastra inregistrand cea mai severa corectie din UE, iar in ce priveste deficitul bugetar al Romaniei din 2009, calculat dupa metodologia europeana, acesta a fost de 8,3% din PIB, situandu-se pe locul opt in Uniunea Europeana, cifra fiind cu jumatate de punct procentual mai mare fata de tinta asumata de autoritatile romane in fata Bruxelles-ului.

Saptamana aceasta a fost una de scadere pentru bursa de la Bucuresti, insa o scadere mai ampla se observa pe sectorul SIF-urilor, sector ce reactioneaza mai rapid, in timp ce pe restul pietei celelalte actiuni inregistreaza scaderi mai reduse, scriu analistii de la Prime Transaction, in analiza saptamanala.

In ultimele cinci zile s-au consemnat patru sedinte de scaderi accentuate si una de crestere la BVB, joi fiind atinse minimele acestei saptamani pe toti indicii.

BET a coborat sub 5.800 puncte, BET-C - 3.500 puncte, iar BET-FI - sub pragul de 30.000 puncte. Astfel, la finalul sedintei de vineri indicele general al pietei afisa o scadere de 3,16%, la 5.875,48 puncte pe o piata pe care BET-C a coborat la 3.538,79 puncte, marcand o pierdere de 2,75 procente.

O corectie puternica a fost inregistrata de sectorul SIF-urilor, societati care reactioneaza primele la evolutiile de pe pietele internationale, BET-FI inregistrand la finalul zilei de vineri un minus de 4,85% la un nivel de 30881,84 puncte, fata de un nivel de 32.457,62 puncte vinerea trecuta.

Scaderi de peste 3 procente si pentru indicii BET-NG si BET-XT. BET-XT inregistreaza un minus de 3,48%, pana la un nivel de 582,15 puncte, dupa ce joi a coborat foarte aproape de 570 puncte, in timp ce indicele BET-NG inchide saptamana la 802,55 puncte, marcand un minus de 3,67%, dupa ce joi a trecut sub nivelul de 800 de puncte, se mai arata in raportul Prime.

Valoarea tranzactionata a crescut semnificativ fata de ultima perioada, in cele cinci sedinte rulandu-se tranzactii in valoare de 160,46 milioane lei, in crestere cu aproape jumatate fata de saptamana anterioara, cand s-au realizat tranzactii in valoare de 102,22 milioane lei.




Saptamana viitoare se asteapta o volatilitate in crestere

Saptamana viitoare se asteapta o volatilitate in crestereAnalistii Intercapital Invest se asteapta la o volatilitate in crestere, in special pe segmentul financiar, adunarile generale ale actionarilor putand determina miscari speculative importante pe acesti emitenti.

“In acelasi timp, chiar daca supravanzarea resimtita in piata in ultima perioada poate fi urmata in prima parte a saptamanii viitoare de reveniri moderate ale indicilor locali, probabilitatea unei miscarei de corectie mai ampla a pietei noastre ramane ridicata, impunand pentru investitori o reducere a expunerilor din piata pe termen lung”, se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Intercapital Invest.

In acelasi timp, in conditiile in care se intrezareste o solutionare a problemelor tarilor din sudul Europei, iar rezultatele financiare raportate de companii au fost in mare majoritate pozitive, exista premisele continuarii cresterii pietelor de capital, sustin specialistii Prime.

“Sansele pentru o noua recesiune scad pe zi ce trece, dar o corectie pe piata poate aparea in momentul in care bancile centrale vor incepe sa implementeze politici monetare mai restrictive, fie prin cresterea dobanzilor de referinta, fie prin diminuarea masei monetare”, se mai arata in raportul de analiza al Prime Transaction.

Mai mult, un alt risc poate aparea dintr-o eventuala reformare prea agresiva a sistemului financiar din Statele Unite. “Daca marile companii financiare vor fi nevoite sa renunte la dreptul de a tranzactiona in nume propriu, lichiditatea si eficienta pietelor de capital vor avea de suferit. Avand in vedere marimea si diversitatea portofoliilor acestor companii, chiar si o lichidare treptata a acestora ar putea initia o vanzare pronuntata si generalizata pe toate tipurile de instrumente financiare”.

Intercapital: Corectiile au adus cotatiile la nivele sustenabile

Intercapital: Corectiile au adus cotatiile la nivele sustenabileAprecierile agresive de cotatii pentru foarte multe companii locale in primele trei luni ale anului au creat in piata o stare de nervozitate, multi investitori asteptand un prim semnal pentru a putea trece la marcarea de profituri.

In acelasi timp, comparativ cu pietele din regiune, observam ca de la inceputul anului indicele BET consemneaza inca cea mai puternica apreciere, la mare distanta de ceilalti indici din regiune, explica analistii de la Intercapital Invest.

Astfel, BET s-a apreciat de la inceputul anului cu 23,3%, pe cand indicele WIG al bursei din Varsovia cu numai 4,7%, iar BUX al bursei din Budapesta cu 1,2%. Interesant este si faptul ca indicele SOFIX al bursei bulgare, tara a carei economii trece prin dificultati similare cu ale Romaniei, s-a depreciat in prima parte a acestui an cu 1,2%.

Intrebarea obiectiva care se pune este daca intr-adevar dinamica accelerata a cotatiilor companiilor de la BVB este justificata de realitatea economica.

“Raspunsul pare sa nu fie unul care sa sustina o astfel de asertiune, in conditiile in care estimarile recente ale reprezentantilor Fondului Monetar International arata o reducere a asteptarilor de crestere economica a tarii noastre in acest an de la 1,3$ la 0,8%. De asemenea, amanarea restructurarii bugetului de stat prin reducerea cheltuielilor bugetare, fapt consemnat chiar de presedintele tarii, vine sa argumenteze in plus impotriva unei cresteri mai rapide a companiilor locale, comparativ cu cele similare din regiune. Astfel, constatam ca recentele corectii ale pietei noastre survin in mod normal, ajustand la nivele mai sustenabile cotatiile multor companii autohtone”, se mai arata in Puls Capital.