10: Israelienii de la AFI investesc circa 100 mil. euro in Bucuresti si Ploiesti

10: Israelienii de la AFI investesc circa 100 mil. euro in Bucuresti si PloiestiDezvoltatorul AFI Europe, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni, a semnat contracte pentru inchirierea a circa 70% din suprafata totala a centrului comercial AFI Palace Ploiesti cu aproape un an si jumatate inainte de inaugurare, printre primii chiriasi numarandu-se Cora, Flanco, H&M, Reserved si New Look.

AFI Palace Ploiesti va fi ancorat de un hipermarket Cora, cu o suprafata totala de 13.000 metri patrati.AFI Palace Ploiesti va avea o suprafata totala inchiriabila de 28.000 metri patrati distribuita pe doua etaje si aproape 1.000 de locuri de parcare. Data de livrare a proiectului este estimata pentru a doua jumatate a anului 2013.

AFI Bucurestii Noi

Pe langa mallul din Ploiesti, AFI mai are in plan si dezvoltarea unui centru comercial in Bucurestii Noi.

AFI Europe a anuntat deja ca a semnat in contract cu operatorul Real pentru deschiderea unui hipermarket de 12.000 mp in mallul AFI Palace B. Noi. Proiectul israelienilor va gazdui un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, un magazin Do-It-Yourself cu o suprafata de 18.000 mp atasat coridorului principal al mallului si mai multe boxe aditionale de retail cu o suprafata comerciala totala de 6.000 mp.

Mallul ar urma sa fie deschis in 2012-2013.

AFI Europe a incasat anul trecut 23,85 milioane euro din inchirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, nivel apropiat celui din 2010, de 23,7 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei.

Desi mallurile dezvoltate de AFI au printre cele mai reduse suprafete dintre proiectele importante care ar urma sa se livreze in 2012-2013, investitia in cele doua centre comerciale a fost estimata anul trecut la aproape 100 mil. euro (35 milioane euro in Ploiesti si 60 mil. euro in Bucuresti-n.r.)

9: Retea de malluri si in planurile Cora: Mall de 100 mil. euro in Constanta

9: Retea de malluri si in planurile Cora: Mall de 100 mil. euro in ConstantaOperatorul de hipermarketuri, Cora, concurent al Auchan, a anuntat la inceputul anului trecut ca va dezvolta un centru comercial la Constanta, precum si alte doua malluri, la Brasov si Bacau. Acesta din urma ar trebui sa fie deschis in cursul anului, iar in 2013 ar putea fi inaugurate si cele din Brasov si Constanta.

Mallul din Constanta, o investitie de 100 mil. euro, care a fost lansat pe piata in 2011, ar urma sa aiba 45.000 metri patrati inchiriabili. Centrul comercial din Constanta este cel mai mare din retea.

Pe langa un hipermarket Cora, mallul din Constanta va cuprinde 150 de magazine, un cinema de 3.500 metri patrati, biliard si bowling, dar si alte zone recreative. In plus, food-court-ul va avea 20 de unitati.

8: Palas Iasi, cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara Capitalei

8: Palas Iasi, cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara CapitaleiOmul de afaceri Iulian Dascalu (foto) a decis sa inaugureze ansamblul urbanistic Palas Iasi pe data de 31 mai, desi initial cel de-al doilea termen promis era luna aprilie, astfel incat magazinele sa profite de pe urma sarbatorilor de Paste.

Centrul comercial Palas face parte dintr-un complex de 260 de milioane de euro, fiind cea mai mare investitie a lui Dascalu si cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara Bucurestiului.

Printre brandurile care vor fi prezente la Palas se numara H&M, Tommy Hilfiger, New Yorker, C&A, Stefanel, New Look, Douglas, Humanic, LC Waikiki, Hervis Sports, Colin’s, Levi’s, Motivi, Oodji, L’Occitane, Sephora, Intersport, Ecco, Il Passo, KFC Drive Thru etc.

Palas Mall va avea o suprafata inchiriabila de 47.800 mp si va cuprinde 118 magazine, food court cu 1.000 de locuri, cinema multiplex, cafenele, restaurante, department stores, zone de joaca pentru copii.

Proiectul va include si Palas Shopping Street, o "strada comerciala" ce va include 38 de magazine, desfasurate pe o suprafata inchiriabila de 6.500 mp.

Anul trecut, cifra de afaceri a celor patru malluri Iulius a crescut usor la 41,4 milioane de euro, dupa ce in 2010 a fost de 41,25 milioane de euro.

7: K&S Development pariaza 100 mil. euro pe Colentina

7: K&S Development pariaza 100 mil. euro pe ColentinaK&S Development, compania care finalizat anul trecut primul mall din Craiova, Electroputere Parc, mai are in plan constructia unui mall de 100 mil. euro si in cartierul bucurestean Colentina. Proiectul ar urma sa aiba 55.000 mp.

Mallul Electroputere a fost dezvoltat in parteneriat cu Auchan, iar oficialii dezvoltatorului au spus ca au in plan un parteneriat similar si pentru proiectul din Bucuresti.



6:Promenada Mall Floreasca-150 mil. euro

6:Promenada Mall Floreasca-150 mil. euroInvestitia in dezvoltarea centrului comercial Promenada Mall din zona Floreasca va ajunge la circa 150 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei austriece de dezvoltare imobiliara Raiffeisen evolution (RE).

Proiectul va fi finalizat in luna octombrie 2013 si recent Raiffeisen Bank International a acordat o finantare de 95,5 milioane de euro pentru constructia centrului comercial.

Centrul comercial va avea o suprafata bruta inchiriabila de 55.000 de metri patrati si este plasat pe locul 6 in topul celor mai mari centre comerciale aflate in dezvoltare.Agentul exclusiv al proiectului este firma austriaca Krammer&Wagner, spatiile din mall fiind scoase la inchiriere inca din primavara anului 2010. Promenada Mall a fost anuntat de peste de patru ani, dar inceperea constructiei a fost amanata din cauza conditiilor de pe piata imobiliara si financiara.

5: Auchan- Mall de 60 mil. euro la Brasov si inca 2 proiecte in Bucuresti

5: Auchan- Mall de 60 mil. euro la Brasov si inca 2 proiecte in BucurestiGrupul francez Auchan, prezent pe piata locala printr-o retea de noua hipermarketuri, va investi 55-60 milioane de euro in dezvoltarea unui centru comercial in Brasov, reprezentand prima faza din complexul imobiliar Coresi, situat pe fosta platforma industriala Tractorul.

Proiectul-gigant de pe platforma Tractorul, care se va intinde pe o suprafata de 100 de hectare, va cuprinde intr-o prima faza un shopping center (23 hectare), iar ulterior vor fi construite: un parc de retail (15 hectare), o zona rezidentiala (blocuri cu apartamente pe 26 hectare), un parc de business (cladiri de birouri) si un parc tehnologic (11 hectare). Proiectul ar urma sa fie inaugurat anul viitor.

Immochan, divizia de dezvoltare imobiliara a Auchan, a intrat pe piata locala acum cateva luni, dar a anuntat deja primele proiecte pentru 2012-2013, adica doua centre comerciale, in Giulesti (in locul fostului Grantmetal) si Ghencea (in locului fostei Tricodava).

Proiectul din Giulesti, Auchan City, va fi finalizat la sfarsitul acestui an si presupune o investitie de circa 20 de milioane de euro, urmand sa fie reabilitata hala de pe acel teren.

Francezii mai au in plan inaugurarea unui centru comercial in Ghencea, la sfarsitul lui 2013. In aceasta zona, Auchan va construi un mall cu un hipermarket de peste 11.000 mp, care va avea si o galerie comerciala.

4 - Ploiesti Shopping City si Victoria City Centre

4 - Ploiesti Shopping City si Victoria City CentreConstructia mallului Ploiesti Shopping City, dezvoltat de fondul de investitii NEPI si Carrefour Property, a demarat in decembrie 2011, iar oficialii companiei asteapta sa fie finalizat pana la finalul acestui an, mai ales ca o serie de retaileri importanti si-au anuntat deja prezenta, potrivit raportului financiar al NEPI. Carrefour a anuntat ca 50% din suprafata centrului comercial este deja preinchiriata.

NEPI a cumparat in 2011 un teren adiacent hipermarketului Carrefour din Ploiesti si a incheiat un acord cu Carrefour Property pentru dezvoltarea unui centru comercial regional pe cele doua proprietati .

Victoria City Centre Bucuresti

In toamna anului trecut, NEPI a preluat 50% din firma care detine mallul Victoria City Centre din Bucuresti, in schimbul sumei de 5 milioane de euro.

NEPI, Benevo Capital si CD Capital au format un joint venture pentru a dezvolta centrul comercial Victoria City Center, a carei deschidere era planificata pentru anul viitor, investitia initiala ridicandu-se la 150 de milioane de euro.

Victoria City Center va include o zona cu restaurante, cu o suprafata de 4.500 mp, prima de aceasta dimensiune din Bucuresti, si peste de 32.000 mp cuprinzand chiriasi locali si internationali din domeniul fashion si sectoare similare. Alti chiriasii vor fi din domeniul sportului, electrocasnicelor, decoratiuni, sanatate si frumusete, la care se adauga o zona de divertisment de 8.000 mp cu cinematograf, restaurante, baruri si un club de sport. In total suprafata centrului comercial este de 60.000 mp.

Victoria City Centre este al patrulea centru comercial, ca dimensiune, aflat in dezvoltare in Romania.

3:Parklake Plaza Titan

3:Parklake Plaza TitanCentrul comercial ParkLake Plaza, amplasat in cartierul Titan, ar urma sa fie inaugurat in trimestrul al patrulea din 2013 si va include, pe langa un hipermarket Cora si un cinematograf cu 16 sali, zece terenuri de tenis si fotbal.

ParkLake Plaza va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 67.000 mp, desfasurata pe subsol, unde va fi un hipermarket Cora, parter si etaj, la etajul al doilea aflandu-se multiplexul Cinema City cu 16 sali.

Hipermarketul Cora va avea o suprafata totala de 15.500 mp, iar in total mallul va cuprinde aproximativ 200 de magazine si 3.000 mp destinati restaurantelor, cafenelelor si unitatilor tip fast-food, acestea totalizand peste 20 de unitati. Parcarea subterana va avea 2.300 de locuri.

ParkLake Plaza este amplasat in estul Bucurestiului, in sectorul trei si reprezinta o investitie de 250 de milioane de euro. Dezvoltatorul mallului, Caelum Development, este un grup de investitii irlandez cu sediul in Varsovia si isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est, in principal in Polonia si Romania.

2: MegaMall, al doilea proiect din estul Capitalei

2: MegaMall, al doilea proiect din estul CapitaleiEstul este una dintre zonele din Capitala in care specialistii spun ca mai este suficient loc pentru alte centre comerciale. Aici sunt doua proiecte anuntate: Mega Mall si ParkLake Plaza.

In 2011 a inceput preinchirierea proiectului Mega Mall din Capitala. Proiectul din Bucuresti, de 70.000 de metri patrati, va fi dezvoltat pe locatia fostei fabrici Electroaparataj, in cartierul Pantelimon, investitia fiind estimata in 2008 la circa 400 milioane de euro.

Dezvoltatorul Real4You Group a obtinut la sfarsitul anului trecut Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul Mega Mall, amplasat pe fosta platforma Electroaparataj, in apropiere de stadionul National Arena. La inceputul lui 2012, centrul comercial era preinchiriat in proportie de 20%.

1:Dezvoltarea Colosseum continua

1:Dezvoltarea Colosseum continuaIn urmatorii ani ar urma sa se dezvolte integral si zona de shopping center din Colosseum, mega-proiectul dezvoltat de Nova in Chitila.

Prima faza a proiectului Colosseum, parcul de retail, a fost inaugurata in toamna anului trecut, odata cu deschiderea primului magazin Leroy Merlin din Romania si a hipermarketului Carrefour.

Proiectul Colosseum va include, pe langa parcul de retail de peste 53.000 de metri patrati, si unul dintre cele mai mari mall-uri europene, cu o suprafata de aproximativ 137.000 de metri patrati si peste 480 de magazine.

Investitia in proiect se ridica la 350 milioane euro.

Cum sta Romania la capitolul malluri?

Cum sta Romania la capitolul malluri?Romania ocupa locul 8 din 34 de tari europene dupa suprafata de centre comerciale cu data de finalizare in 2012-2013, cu un total de circa 400.000 metri patrati, in conditiile in care in acest interval in Europa vor fi construite mall-uri de 10,9 milioane metri patrati, potrivit Cushman&Wakefield.

Din cei 10,9 milioane de metri patrati de proiecte de centre comerciale care au ca programata ca data de deschidere in intervalul 2012-2013, compania de consultanta imobiliara estimeaza ca pentru 6,4 milioane de metri patrati livrarea este anuntata pentru acest an, insa nu exclude unele amanari.

Pe primul loc in Europa dupa suprafata de malluri cu finalizate in perioada analizata se afla Rusia, piata care reprezinta 21% din total, cu 2,3 milioane de metri patrati de spatii noi in urmatorii aproximativ doi ani.